Μπορεί να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Χιλιάδες στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια έχουν σπαταληθεί και ολόκληρες πόλεις έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων.

Η ρωσική «ειδική επιχείρηση»- όπως την αποκάλεσε το Κρεμλίνο- δείχνει να επιτυγχάνει το ελάχιστο των στόχων, δηλαδή τον έλεγχο του Ντονμπάς, αλλά οι εκτιμήσεις για το πότε θα μπορούσε να τελειώσει αυτός ο παραλογισμός στην Ουκρανία είναι ποικίλες.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτεμπεργκ έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να

συνεχιστεί για χρόνια, ενώ οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι όσο περνάει ο καιρός μειώνονται οι στρατιωτικές δυνατότητες που έχει η Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν χρειάζεται να οριστεί καταληκτική ημερομηνία» σε αυτή την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», προσθέτοντας ότι ο στόχος της «απελευθέρωσης» του Ντονμπάς δεν έχει αλλάξει.

«Αφού απέτυχε να μπει στο Κίεβο και μετά την στρατηγική αναδίπλωση των ρωσικών δυνάμεων και την εστίαση στην ανατολική Ουκρανία, οι Ρώσοι στρατηγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν αργά, αλλά σταθερά», παρατήρησε μιλώντας στο AlJazeera ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Λουκόπουλος.

«Ένας πόλεμος τερματίζεται είτε όταν η μία πλευρά καταφέρει να επιβάλει την θέλησή της στο πεδίο και μετά να διαπραγματευθεί, είτε όταν οι δύο πλευρές θέλουν έναν συμβιβασμό παρά τον πόλεμο», πρόσθεσε ο αντιστράτηγος Λουκόπουλος.

Αυτή την στιγμή δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο άμεσης κατάπαυσης του πυρός, εκτιμά ο αντιστράτηγος, λέγοντας : «Είμαι πεπεισμένος ότι το τέλος του πολέμου δεν επίκειται άμεσα».

Η Ρωσία φαίνεται να έχει «την πολιτική- στρατηγική και επιχειρησιακή πρωτοβουλία, ενώ η Ουκρανία και η δυτική συμμαχία αντιδρούν σε αυτή», σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Λουκόπουλο.

Αν η Ουκρανία καθίσει τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα βρίσκεται σε δυσμενή θέση, εκτιμούν άλλοι αναλυτές, προσθέτοντας ότι οι όροι της ειρήνευσης θα υπαγορευθούν από την Μόσχα.

«Η Ρωσία πιθανώς πιστεύει ότι έχει το αβαντάζ αυτή την στιγμή και προελαύνει στο Ντονπάς, έστω και αργά», παρατηρεί ο Τζέιμι Σι, καθηγητής στρατηγικής και ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Επιπλέον αυτό το σενάριο δεν θα εξυπηρετούσε καθ΄ ουδένα τρόπο τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έτσι θα γινόταν όχι μόνο ο πρόεδρος που θα έχει χάσει τον πόλεμο, αλλά και εκείνος που θα ταυτίσει το όνομά του με την απώλεια περίπου του ενός πέμπτου της ουκρανικής επικράτειας.

«Η Ουκρανία δεν αντέχει να σταματήσει τώρα, γιατί θα έχει χάσει το ένα πέμπτο των εδαφών της, περιλαμβανομένων των εμπορικών λιμανιών στη ζωτικής σημασίας Μαύρη Θάλασσα, την βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς και σημαντικά κομμάτια αγροτικής γης. Αυτό καθιστά το μελλοντικό ουκρανικό κράτος λιγότερο λειτουργικό», πρόσθεσε ο Τζέιμι Σι, πρώην αναπληρωτής βοηθός γενικός γραμματέας για τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει δυτική βοήθεια και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες απ΄ ό, τι σήμερα και θα μπορέσει να αντεπιτεθεί και «να αντιστρέψει το κύμα εναντίον του ρωσικού στρατού, ανακτώντας κάποια εδάφη», σύμφωνα με τον Σι.

Η πολιτική υποστήριξη που έχει η Ουκρανία παραμένει ισχυρή στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η οποία θα δυσκολευτεί να εγκαταλείψει μία χώρα που έχει πλέον το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη.

Όμως υπάρχουν επιφυλάξεις για τη διάρκεια της στήριξης προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Λουκόπουλο όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκλιμακώνεται η δυτική βοήθεια. «Η ενωμένη δυτική συμμαχία που υποστηρίζει την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο γίνεται λιγότερο ενωμένη με την πάροδο του χρόνου. Αλλάζει το αφήγημα και η έχει αρχίσει η συζήτηση για την ανάγκη μίας εκεχειρίας και διαπραγματεύσεων», εκτιμά ο αντιστράτηγος Λουκόπουλος.

Ο Τζέιμι Σι θεωρεί ότι υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί η ισχύς του ρωσικού στρατού ή ότι θα γίνει κάποια αλλαγή στην ρωσική ηγεσία, τότε μπορεί να έχει αποτελέσματα η συνέχιση της ενίσχυσης των Ουκρανών από τους δυτικούς συμμάχους τους ώστε να υποχρεώσουν τους Ρώσους σε αναδίπλωση. Αλλά αυτό θα πάρει «πολύ καιρό για να επιτευχθεί και θα απαιτήσει σημαντικά μεγαλύτερες δυνατότητες» από αυτές που έχει σήμερα η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Τζέιμι Σι.

Διαβάστε επίσης:

«Μαύρα μαντάτα» από Σολτς – Η κρίση δεν θα τελειώσει, βρισκόμαστε ενώπιον ιστορικής πρόκλησης

Πανικός στο Ιλινόι των ΗΠΑ: Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυροβολισμούς σε παρέλαση για την 4η Ιουλίου (Photos/Videos)

Σπάνιο υλικό με τον Μακρόν να προσπαθεί να αποτρέψει τον Πούτιν από την εισβολή στην Ουκρανία (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπορεί, Ουκρανία,borei, oukrania