«Μπλόκα» εντός κι εκτός

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Με τη βεντάλια όλων των κρίσιμων θεμάτων ανοιχτή, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό τη διπλή πίεση του εσωτερι­κού κοινωνικού μετώπου και του εξωτερικού μετώπου των δανειστών, οι οποίοι στο Νταβός συναντήθηκαν με τον Τσίπρα, τον άκουσαν αλλά στο διά ταύτα έπαιξαν τη γνωστή «κασέτα»: μεταρρυθμίσεις και βλέπουμε.

Το ασφαλιστικό και οι κοι­νωνικές αντιδράσεις, η επι­βράδυνση της αξιολόγη­σης, το συνολικό θέμα της υλοποίησης του ελληνικού προγράμ­ματος και οι πολύ «καυτές» εξελίξεις στο προσφυγικό

είναι επί τάπητος, με την κυβέρνηση να είναι αναγκα­σμένη να έχει όλα αυτά τα θέματα παράλληλα σε πρώτη προτεραιότη­τα. Σε ό,τι αφορά δε το προσφυγικό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις «γείωσε» χθες τις πιθανότητες για συμψηφισμό με το χρέος λέγοντας ότι τα δύο θέμα­τα δεν συνδέονται και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους θα εξεταστεί όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Επικοινωνιακά, σε πρώτο πλάνο αυ­τήν τη στιγμή βρίσκονται οι προσπά­θειες της κυβέρνησης να κατευνάσει το εσωτερικό μέτωπο των κινητοποι­ήσεων και κυρίως να αναστείλει τα μπλόκα των αγροτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναζητεί περαιτέρω βελ­τιώσεις στις ρυθμίσεις που αφορούν τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στους δεύτερους το υπουργείο παρουσίασε χθες νέα πρό­ταση ενώ παραμένει σε ισχύ η προ ημερών πρόταση του πρωθυπουργού για τους νέους επιστήμονες. Βελτιωτι­κές προτάσεις αναμένεται να κατατε­θούν και προς την πλευρά των αγρο­τών, οι οποίοι απέρριψαν το διάλογο με τον πρωθυπουργό ζητώντας πρώ­τα να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Εντείνεται η πίεση

Ωστόσο, το ερώτημα είναι κατά πό­σο οι μικροβελτιώσεις που αναζητεί η κυβέρνηση θα βρουν ανταπόκριση στους «έξω», όταν συνολικά η κυβερ­νητική πρόταση συναντά εμπόδια και αμφισβητείται ως μη τεκμηριωμένη επαρκώς, ενώ ουσιαστικά η κεντρική φιλοσοφία - αύξηση εργοδοτικών ει­σφορών προκειμένου να μην περικοπούν συντάξεις - απορρίπτεται από το ΔΝΤ.

Μάλιστα, χτες δημοσίευμα της Huffington Post επικαλούνταν πηγή του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το Ταμείο απορρίπτει την ελληνική πρό­ταση και πιστεύει πως ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μειώσεις συντάξεων 15% κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πολλοί βλέπουν πίσω από αυτήν την επίμονη θέση τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Η διαρροή αυτή έρχεται λί­γες μέρες μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός, όπου μεταξύ άλλων της έθεσε το θέμα των διαρροών. Στο επίσημο δελτίο Τύπου της κυβέρνησης αναφέ- ρεται ότι «συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προ­κειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης».

Βέβαια το κύριο ζήτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες τις συνα­ντήσεις του στο Νταβός και βεβαίως στη συνάντηση με τη Λαγκάρντ ήταν το θέμα των χρονικών καθυστερήσε­ων σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και την πεποίθηση ότι δεν πρέπει η όλη διαδικασία να τραβήξει σε μάκρος δι­ότι έτσι θα μπει σε κίνδυνο η πορεία του προγράμματος.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο μετά τη συνάντηση, διεμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι αυτό θα παραμείνει στο πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, της κατάρτισης ενός «αξιόπιστου και περιεκτικού» μεσο­πρόθεσμου προγράμματος και της ελάφρυνσης του χρέους. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφο­ρίες που διακινούνται, το Ταμείο ζητά σκληρά μέτρα στο ασφαλιστικό, όπως περικοπή των υψηλών συντάξεων, εν­νοείται και των ήδη καταβαλλόμενων, καθώς και δημοσιονομικά μέτρα που να εξασφαλίζουν ότι το 2018 θα δια- σφαλισθεί ο όρος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.Ο πρωθυπουργός, ο οποίος στο Νταβός παρουσίασε στους συνομι­λητές του σειρά από βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες, προχθές στη Βουλή παρουσίασε και νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 υπερβαί­νει τον αρχικό στόχο του 0,25% και η χρονιά κλείνει με 0,4%. Με το στοι­χείο αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρή­σει να αντικρούσει την πίεση για δη­μοσιονομικά μέτρα με δεδομένο ότι το Ταμείο βλέπει δημοσιονομική τρύ­πα για το 2016. Πάντως δημοσιονο­μικό κενό το 2016 βλέπει και το Γρα­φείο Προϋπολογισμού της Βουλής λόγω των καθυστερήσεων στο ασφα­λιστικό και το φορολογικό.

Επιστρέφει το κουαρτέτο;

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της αξιολόγησης, χθες το βράδυ κατέφθαναν στην Αθήνα τα τεχνικά κλι­μάκια των θεσμών προκειμένου να ελέγξουν όλα τα νέα δεδομένα σε σχέση με το ασφαλιστικό στοιχεία, βελτιώσεις κ.λπ.), ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών, το λεγόμενο κουαρτέ­το, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα από την ερχόμενη εβδομάδα, αν δεν υπάρξει και πάλι νέα αναβολή.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχει­ρεί να βάλει στο παιχνίδι και το Ευ­ρωκοινοβούλιο, το οποίο προ καιρού συμφωνήθηκε να παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις Αθήνας - δανειστών. Χθες ο υπουργός Εργασίας Γι­ ώργος Κατρούγκαλος βρέθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να παρουσι­άσει το σχέδιο μεταρρύθμισης της κυβέρνησης στην Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Κοινωνικής Απασχό­λησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ σήμερα το πρωί θα παραχωρήσει και συνέ­ντευξη Τύπου μαζί με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, την επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και τον πρόεδρο της επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλί­ου Τόμας Χέντελ.

Πάντως, η κυβέρνηση, αν και επισήμως εμμένει στη θέση της, βλέ­πει τον κλοιό να σφίγγει από το εξω­τερικό, ενώ στο εσωτερικό ο Κυ­ριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε πίεση για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό στη λογική του ΔΝΤ. Παράλληλα, οι δραματικές εκκλήσεις του πρωθυπουργού στη Βου­λή, σύμφωνα με τις οποίες αν δεν παρθούν μέτρα τώρα, το ασφαλι­στικό θα καταρρεύσει - έκανε και την επισήμανση ότι το θέμα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού ξεπερνά τη συμφωνία -, σε συν­δυασμό με απόπειρες πρόκλησης κοινωνικού αυτοματισμού διά του διαχωρισμού των ομάδων που αντιδρούν σε «ρετιρέ» και οικονομικά αδύναμους, μαρτυρούν μια προ­σπάθεια να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για αρνητικές εξελίξεις.

πίεσηΚυβέρνησηΝταβόςΑσφαλιστικόχρέοςαξιολόγησηπροσφυγικόΑλέξης ΤσίπραςΔΝΤIssue: 1901Issue date: 28-01-2016Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα