Μπαράκ Ομπάμα – Μπρους Σπρίνγκστιν: Η φιλία δύο αντρών που απο «outsiders» έγιναν «Renegades»

Το 2008, έμελλε να συναντηθούν δύο άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα, από διαφορετικούς κόσμους, από άλλους πλανήτες.

Από τη μια μεριά ο γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα, που θα έβαζε υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ, και από την άλλη ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο τροβαδούρος της Αμερικής. Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, κατάγεται από εργατική οικογένεια, οπότε είναι όπως καταλαβαίνετε κατά οικογενειακή παράδοση «Δημοκρατικός», όχι απλά στήριξε την υποψηφιότητα, αλλά με τις συναυλίες του στις προεκλογικές πολιτικές καμπάνιες, συνετέλεσε τα μέγιστα

στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα. Κάπως έτσι, γεννήθηκε μια μεγάλη φιλία.

Παρόλα αυτά ήταν δύο άνθρωποι από άλλον πλανήτη. Ο Μπαράκ μεγάλωσε στη Χαβάη, ενώ ο Μπρους είναι γέννημα θρέμμα του Νιου Τζέρσεϊ.

Αυτό που τους ένωνε ήταν ότι ένιωσαν και οι δύο, «outsiders», καθώς είχαν ένα κοινό στοιχείο: την απουσία του πατέρα. Και οι δύο έδωσαν αγώνα για να ξεπεράσουν αυτό το μειονέκτημα. Ο διάσημος τραγουδιστής λέει: «όταν ήμουν νέος ένιωθα αόρατος, ένιωθα δίχως φωνή, και χρειάστηκε να παλέψω σκληρά για να βρω πού ανήκα». Η μητέρα του τού αγόρασε την πρώτη του κιθάρα παίρνοντας δάνειο από την τράπεζα, κι αυτό το όργανο έγινε το όχημα που τον έβγαλε στον κόσμο.

Στις ανάμεσά τους συζητήσεις, αναδεικνύεται η αγάπη για τις ίδιες αξίες, η παναμερικανική παράδοση και η νοσταλγία για μια Αμερική όπως την ονειρεύτηκαν και την ονειρεύονται εκατομμύρια άλλοι συμπατριώτες τους. Μια Αμερική που ταλανίζεται από τη μετά-βιομηχανική εποχή, το ρατσισμό, την εντατική μετανάστευση, το φόβο της διαφορετικότητας. Μια Αμερική που μοιάζει να έχει επηρεαστεί από το δηλητήριο της συνωμοσίας, της ίντριγκας και της διαίρεσης. Μια Αμερική σε μετάλλαξη.

Οι δύο άντρες στις μακριές συζητήσεις τους ανακάλυψαν κοινά σημεία σκέψης, διαχρονικές αναμνήσεις, όνειρα και οράματα. Στην πορεία οι συζητήσεις αυτές απόκτησαν μεγάλο ενδιαφέρον και σταδιακά συστηματοποιήθηκαν σε μια σειρά από podcasts στα οποία δόθηκε ο γενικός τίτλος «Renegades». Οι συζητήσεις γίνονταν το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω πανδημίας, στο προσωπικό στούντιο που έχει ο Μπρους Σπρίνγκστιν στη φάρμα του, στο Νιου Τζέρσεϊ, χαλαρά, ανάμεσα σε ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες, ενισχυτές και μηχανήματα ηχογράφησης, καθισμένοι γύρω από ένα απλό ρουστίκ ξύλινο τραπέζι φωτισμένο από τα μεγάλα παράθυρα που βλέπουν στο χτήμα.

Το κοινό υποδέχθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό τη σειρά αυτή, και ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε την ιδέα να συγγράψουν ένα βιβλίο πάνω στο πνεύμα και στο περιεχόμενο των podcasts.  Μάλιστα οι δύο άντρες με το άνετο στυλ τους, σήμαναν συναγερμό, όταν ο Μπρους οδήγησε τον Μπαράκ στο γκαράζ της φάρμας, κι ανοίγοντας την πόρτα του φανέρωσε μια μαύρη Chevrolet Corvette «C1» καμπριολέ, μια vintage κυρία που ο Boss απόκτησε με τα πρώτα χρήματα που κέρδισε από τη δουλειά του, και η οποία απεικονίζεται στο εξώφυλλο της αυτοβιογραφίας του Μπρους, «Born in the USA». Το αυτοκίνητο οδήγησε ευδιάθετος ο πρώην πρόεδρος, κάνοντας μια βόλτα για να ξεσκάσουν προς τη θάλασσα, ενώ την ίδια ώρα οι άνδρες της «ασφάλειας» πάθαιναν μικρά εγκεφαλικά προσπαθώντας να τους ακολουθήσουν.

Τελικά το βιβλίο κυκλοφόρησε στα τέλη Οκτωβρίου 2021, με τον τίτλο «Renegades: Born in the USA», όπως ήταν και ο γενικός τίτλος των podcasts. Εκεί οι δύο άντρες μιλούν για όλα: για τα όνειρα, τους μύθους και τη μουσική. Εξερευνούν τους πόθους, τους αγώνες και τις αντιθέσεις αυτής της μεγάλης χώρας, τις δόξες και τα εγκλήματα που διαμόρφωσαν το παναμερικανικό αφήγημα. Σαν δυο μικρά παιδιά που έχουν κολλήσει το πρόσωπο στο τζάμι και παρακολουθούν τι γίνεται μέσα στο σπίτι.

Προσπαθούν να ξαναδούν το εθνικό αφήγημα χωρίς να παραλείπουν τα οδυνηρά κομμάτια του, όπως τον εξανδραποδισμό των αυτόχθονων πληθυσμών των Ινδιάνων, την εξάλειψη της κουλτούρας τους, τα εγκλήματα του δουλεμπορίου και του ρατσισμού, τους ρατσιστικούς «νόμους» του Τζακ Κρόου, και τους μισθοφόρους οπλοφόρους του γραφείου ντετέκτιβ Πίνκερτον. Αλλά δίχως να παραλείπουν και τους αγώνες των σκλάβων, και τον «υπόγειο σιδηρόδρομο», δηλαδή το παράνομο δίκτυο που βοηθούσε τους φυγάδες σκλάβους, αλλά και τους εργατικούς αγώνες και τις άγριες απεργίες που έγιναν στο Σικάγο για την 8ωρη εργασία, και τους φοιτητικούς αγώνες κόντρα στο ρατσισμό και τον άδικο πόλεμο του Βιετνάμ, φτάνοντας στο σημείο να αναφερθούν και τη γέννηση του Rock ‘and’ Roll…

Οι δύο αυτοί κάποτε δυνητικά «απόκληροι» της αμερικανικής κοινωνίας, παρά τις μάλλον φτωχές πιθανότητες που είχαν, ο ένας σαν φτωχόπαιδο της εργατικής τάξης του Νιου Τζέρσεϊ, κι ο άλλος σαν ένας μικρός μιγάδας που ζούσε στη Χαβάϊ παρατημένος από τον πατέρα του, κατάφεραν τελικά να διακριθούν ο καθένας στο χώρο του. Ο ένας έγινε ο βάρδος της εργατικής τάξης της Αμερικής, ένας καλλιτέχνης με παγκόσμια απήχηση, κι ο άλλος ο πρώτος Αφρό-Αμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, κάτι που μόνο στο αμερικανικό όνειρο θα μπορούσε να συμβεί.

Οι δυο άντρες, χωρίς τυμπανοκρουσίες αποφάσισαν να σταθούν όρθιοι μέσα στην παράνοια των καιρών μας, και ανάμεσα στα άλλα θέματα μίλησαν και για την «ελπίδα», για την πατρίδα και για έναν καλύτερο κόσμο. Έτσι, μέσα στη λαίλαπα της διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, και το χαοτικό περιβάλλον που δημιουργεί η πανδημία, υιοθετούν την πολιτική και την τακτική του «fighting optimism» (μαχητική αισιοδοξία) όπως το έθεσε ο Μπρους Σπρίνγκστιν.

Από την άλλη, ο Μπαράκ Ομπάμα, πιστεύει ότι η αλήθεια βγαίνει μέσα από την αφήγηση. «Οι ιστορίες μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη θέση μας σαν συνάνθρωποι και συνταξιδιώτες. Η Αμερική με εξαίρεση τον Εμφύλιο Πόλεμο, έχει αποδείξει ότι μπορεί να προχωρήσει ενωμένη, χωρίς να καταφύγει στο μίσος και στη βία. Η συνείδηση, η ηθική, οι αξίες, και τα συναισθήματα που μοιραζόμαστε, βοήθησαν στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων, βοήθησαν ώστε να αποκτήσουν οι γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου, βοήθησαν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα να αποκτήσει φωνή. Ο κόσμος, οι άνθρωποι, ο λαός, δεν είναι στατικός».

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν λέει: «Πρέπει να λέμε την αλήθεια. Πρέπει να αφυπνίζουμε το καλύτερο κομμάτι των ανθρώπων. Πρέπει να τους πούμε ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πολιτικών ανδρών που επιθυμούν να υπονομεύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς μας. Εμείς λοιπόν, πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να παλέψουμε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τη ζωή μας».

Έτσι, μέσα από συζητήσεις, και μέσα από εμπειρίες, γεννήθηκε αυτό το βιβλίο που αντιπροσωπεύει την αγωνία και την ανάγκη των δημοκρατικών Αμερικανών, εν προκειμένω του Μπρους Σπρίνγκστιν και του Μπαράκ Ομπάμα, για μια καλύτερη ζωή, και για μια καλύτερη εκδοχή της χώρας τους. Έτσι, γεννήθηκε και μια αναπάντεχη, δυνατή φιλία, ευθέως ανάλογη των δύο αυτών ανθρώπων και των περιστάσεων που βιώνει η σύγχρονη Αμερική.

Διαβάστε επίσης

Πάμπλο Πικάσο: Η τεχνητή νοημοσύνη και η «κρυμμένη» γυμνή γυναίκα κάτω από έναν διάσημο πίνακα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα παράξενα γούστα της, τα παγάκια, τα βατόμουρα, οι τσάντες και τα… παράθυρα του Μπάκιγχαμ

H Salma Hayek ξεσπά για τον Harvey Weinstein: «Μου ούρλιαζε”δε σε προσέλαβα για να είσαι άσχημη”»

Keywords
ομπαμα, φιλια, salma hayek, ηπα, τραπεζες, καλοκαιρι, στυλ, chevrolet, vintage, boss, usa, απεργιες, rock, fighting, γυμνες, εθνικη τραπεζα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, εκλογες ηπα, βασιλισσα ελισαβετ, εσπα 2021, πλανητες, αυτοκινητο, γυναικα, δουλεια, εργασια, ηθικη, ηπα, θαλασσα, κιθαρα, κοντρα, μητερα, μουσικη, ονειρα, ονειρο, ωρα, boss, chevrolet, αγαπη, αγωνες, αγωνια, αμερικη, αναμνησεις, αξιοπρεπεια, αορατος, απηχηση, απλα, αφηγηση, βατομουρα, βγαινει, βιβλιο, βιετναμ, γινεται, δανειο, δηλητηριο, δικτυο, δοθηκε, εγινε, εγκληματα, υπαρχει, ελισαβετ, εποχη, ζωη, χαβαη, ιδεα, ιδια, κιθαρες, κυρια, λαιλαπα, μισος, νοημοσυνη, ντετεκτιβ, οικογενεια, οραματα, οχημα, παιδια, περιβαλλον, πιθανοτητες, πικασο, πορτα, σειρα, σικαγο, σπιτι, στυλ, τσαντες, τιτλος, φαρμα, φωνη, αντρες, δικαιωμα, εθνικο, κομματι, μοιαζει, παγακια, rock, salma hayek, τραπεζα, θεματα, vintage, χαλαρα, χαοτικο
Τυχαία Θέματα