Μπάιντεν: «Προβλήματα υγείας εξαιτίας των Social Media – Ήρθε η ώρα να πάψουν να κρύβονται»

Μεγάλο μέρος της προσοχής στην ομιλία- θεσμό- για την «Κατάσταση της Ένωσης» («State of the Union») στο Καπιτώλιο χθες (1/3),  που πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (η πρώτη της θητείας του) στο Καπιτώλιο, συγκέντρωσαν οι δηλώσεις του για την  Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή, την πανδημία στις ΗΠΑ, την οικονομία.

Στην ατζέντα των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ήταν και ένα το οποίο εν γένει πέρασε στα «ψιλά» των κυρίαρχων ΜΜΕ.

Για πρώτη

φορά στα χρονικά του θεσμού– κι αυτό τσεκαρισμένο, σύμφωνα με το CNN που ασχολήθηκε- Αμερικανός πρόεδρος στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία-θεσμό (πέρσι δεν έγινε διότι ήταν νεοεκλεγμένος) αφιέρωσε χρόνο και πραγματοποίησε εμφατική αναφορά στις βλαπτικές επιπτώσεις που προκαλούν στην ψυχική υγεία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Μάλιστα ζήτησε διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την προστασία της ψυχικής υγείας από τα social media.

Χαιρετισμός στην Χάουγκεν και σκληρή «γλώσσα» για τις πλατφόρμες δικτύωσης

Σε εκείνο το σημείο της ομιλίας του «έσπασε» το πρωτόκολλο, παρεκκλίνοντας του κειμένου, και με χειρονομία χαιρετισμού προς την Φράνσις Χάουγκεν, πρώην ανώτατο στέλεχος του Facebook και μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, που καθόταν σε ένα από τα θεωρεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, απευθυνόμενος σε εκείνη είπε «ευχαριστώ για το θάρρος που επέδειξες», αναφερόμενoς στις αποκαλύψεις που έκανε η πρώην διευθύντρια ανάπτυξης προϊόντων της Meta (Facebook), σχετικά με τις παραπλανητικές, τοξικές τακτικές του τεχνολογικού κολοσσού οι οποίες «προσβάλουν ακόμα και τη δημοκρατία», κατά δήλωση της..

Τόνισε μάλιστα ο πρόεδρος Μπάιντεν ότι «πρέπει να κάνουμε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το κερδοσκοπικό πείραμα που έκαναν σε εθνικό επίπεδο στα παιδιά μας. Ένα πείραμα σε εθνικό επίπεδο από τους κολοσσούς Τεχνολογίας- που βλάπτει τα παιδιά μας- για κέρδη».

Και κάπως έτσι ο Αμερικανός πρόεδρος τα είπε «έξω από τα δόντια», χωρίς περιστροφές, καθαρά και ξάστερα.

Είχε και συνέχεια. Βέβαια. Διότι αναφέρθηκε και στα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί και βρίσκονται σε διαδικασία διαβούλευσης και στηρίζονται και από τα δύο κόμματα.

«Είναι ώρα να ενισχύσουμε την προστασία του ιδιωτικού βίου. Να απαγορεύσουμε διαφημίσεις που στοχεύουν παιδιά. Να απαιτήσουμε, οι εταιρείες Τεχνολογίας να πάψουν να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα των παιδιών μας».

Πριν βάλει τελεία στην αναφορά αυτή η φωνή του «χάθηκε» σε «βροχή» χειροκροτημάτων που ξέσπασε στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων και από τους Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικάνους, αναφέρουν διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στην αίθουσα και κάλυπταν το γεγονός.

Βέβαια είναι παρακινδυνευμένο, κατά πολιτικούς αναλυτές, να θεωρήσει κάποιος ότι όποια αναφορά στον πλαίσιο της SOTU μπορεί να οδηγήσει σε νομοθετική ρύθμιση. Όμως τέτοιες ομιλίες, ιδίως κατά την περίοδο προς τις ενδιάμεσες εκλογές, συχνά λειτουργούν περισσότερο σαν λίστα επιθυμιών παρά ως κατάλογος με πράγματα που πρέπει να υλοποιηθούν.

President Biden praises the courage of Frances Haugen, the Facebook whistleblow, during his #SOTU address. pic.twitter.com/fM2J4vmhvZ

— Forbes (@Forbes) March 2, 2022Άνευ προηγούμενου αναφορά

Είναι, ωστόσο, αξιοσημείωτο ότι ο Λευκός Οίκος προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση.

Οι δε χαρακτηρισμοί «social media», «προστασία ιδιωτικότητας» και «στοχευμένες διαφημίσεις» δεν εντοπίστηκαν σε προηγούμενε ομιλίες SOTU, σε μια αναζήτηση στο αρχείο «Το Έργο της Αμερικανικής Προεδρίας», την ιντερνετική βάση δεδομένων με τα πεπραγμένα της αμερικανικής Προεδρίας, η οποία βρίσκεται στο πανεπιστήμια της Καλιφόρνια.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πριν περάσει σε άλλο θέμα, υποσχέθηκε φθηνό και γρήγορο ίντερνετ για κάθε Αμερικανό. Ανάλογη υπόσχεση είχε δώσει και ο Ντόναλντ Τράμπ το 2020.

Η παρουσία της Φράνσις Χάουγκεν στην SOTU ήταν αξιοσημείωτη «για την ιστορία των υψηλόβαθμων στελεχών/ιδρυτών εταιρειών τεχνολογίας στις θέσεις παρευρισκόμενων στη SOTU» τουίταρε ο Κόλιν Κρόουελ, ειδικός αναλυτής πολιτικής με εξειδίκευση στον τομέα τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου. Ανάλογης αναγνώρισης από τον πρόεδρο Μπάιντεν έτυχε και ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Πατ Γκελσιγκερ επειδή κατασκεύασε εργοστάσια που θα παράγουν τσιπάκια ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Οχάιο. Υπο την έννοια ότι ωφελεί την αμερικανική κοινωνία.

Πριν πάει στο Καπιτώλιο για την ομιλία SOTU η Χάουγκεν πόσταρε ότι «το Facebook και οι άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν πληρώσει το αντίτιμο για την κερδοσκοπία σε βάρος της ψυχικής υγείας των παιδιών και την ευζωία των οικογενειών μας. Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη διαφάνεια. Όχι λογοκρισία. Αυτό είναι το ζητούμενο από τους Μεγάλους της Τεχνολογίας. Ήρθε η ώρα να πάψουν να κρύβονται και να αρχίσουν να δημιουργούν τα διαφανή μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς αξίζουν με σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης και την ενισχύουν την ψυχική υγεία μας».

Διαβάστε επίσης:

Επτά ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου έρχονται στο ΕRTFLIX

Τηλεθέαση Top 10 28/2/2022- Τσαγκαροδευτέρα και «Σασμός»

«New York Times»: Αθώοι έπειτα από αγωγή της Σάρα Πέιλιν για συκοφαντική δυσφήμιση

Keywords
Τυχαία Θέματα