Μπάιντεν: «Έθεσα δύσκολες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό Νετανιάχου» – Βοήθεια σε Ισραήλ αλλά και Γάζα, Δυτική Όχθη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι έθεσε «δύσκολες ερωτήσεις» στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα στο Ισραήλ, όπου συζητήθηκαν επίσης οι ανάγκες σε ανθρωπιστικό επίπεδο, η βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας και οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα για τους αγνοούμενους Αμερικανούς πολίτες.

«Έθεσα δύσκολες ερωτήσεις, ως φίλος του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να αποθαρρύνουμε τους παράγοντες που θέλουν να διευρύνουν αυτή τη σύγκρουση» ανέφερε ο Μπάιντεν

σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

I spoke with Prime Minister Netanyahu regarding the situation on the ground, security assistance and humanitarian needs, and information on unaccounted Americans.

I asked tough questions as a friend of Israel. We will continue to deter any actor wanting to widen this conflict. pic.twitter.com/KJpX4eHD4A

President Biden (@POTUS) October 18, 2023

Λίγο νωρίτερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για ποιον λόγο πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, ο Μπάιντεν επικαλέστηκε τα στοιχεία που του έχει δείξει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

«Ευχαριστώ» Νετανιάχου για τη στήριξη Μπάιντεν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για τη στήριξη, σημειώνοντας ότι η υποστήριξη αυτή είναι καθημερινή και αντανακλά τη συντριπτική βούληση του αμερικανικού λαού.

Ο Νετανιάχου μίλησε για «άνευ προηγουμένου» συνεργασία και επαίνεσε τον Μπάιντεν που παρείχε στο Ισραήλ «τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας» και «για το ξεκάθαρο μήνυμα που στείλατε στους εχθρούς μας να μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας».

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν έχει χαράξει μια σαφή γραμμή «μεταξύ των δυνάμεων του πολιτισμού και των δυνάμεων της βαρβαρότητας».

Μπάιντεν: Το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας ήρθε από την «άλλη πλευρά»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στήριξε δημόσια την εκδοχή του Ισραήλ για το πολύνεκρο χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας, λέγοντας ότι φαίνεται να προκλήθηκε από τρομοκρατικές ομάδες της Γάζας και όχι από το Ισραήλ.

«Ήμουν βαθιά λυπημένος και εξοργισμένος από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας χθες. Με βάση αυτά που έχω δει, φαίνεται ότι έγινε από την άλλη ομάδα, και όχι από εσάς», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί που δεν είναι σίγουροι.

Ανέφερε επίσης ότι η Χαμάς «έσφαξε» τα θύματά της, συμπεριλαμβανομένων 33 Αμερικανών, διαπράττοντας φρικαλεότητες που κάνουν το ISIS να φαίνεται κάπως πιο ορθολογικό, ενώ ανέφερε επίσης ότι η οργάνωση δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό και του έχει φέρει μόνο δεινά».

Συνάντηση Μπάιντεν με μέλη ισραηλινών οικογενειών

Εκπρόσωποι της οργάνωσης των οικογενειών όσων απήχθησαν ή αγνοούνται συναντήθηκαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και είπαν ότι υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να επιστρέψουν τους συγγενείς τους στο Ισραήλ.

Ο δικηγόρος Dudi Zalmanovitz, ένας από τους ιδρυτές της οργάνωσης που ήταν παρών στη συνάντηση, είπε ότι ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ένας από τους λόγους για την επίσκεψή του στο Ισραήλ ήταν να συναντήσει τις οικογένειες προσωπικά. Πρόσθεσε ότι «ζήτησαν από τον πρόεδρο να ασκήσει πίεση στους προέδρους του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Τουρκίας για να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο» και να εργαστούν για την εισαγωγή φαρμάκων που σώζουν ζωές για τους συγγενείς τους στη Λωρίδα.

Σύμφωνα με πολιτική πηγή που επικαλείται η Haaretz, το Ισραήλ συζητά με τις ΗΠΑ για ελάχιστη προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων και νερού από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας.

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα παράσχουν 100 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη

Ο Μπάιντεν συνέχισε μιλώντας στο Τελ Αβίβ πριν φύγει στις ΗΠΑ: «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, εάν η Χαμάς εκτρέψει ή κλέψει τη βοήθεια, θα έχουν αποδείξει για άλλη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρονται για την ευημερία του παλαιστινιακού λαού. Γιατί και ως πρακτικό θέμα, θα σταματήσει τη διεθνή κοινότητα από το να είναι σε θέση να παρέχει στενή συνεργασία με την κυβέρνηση καθενός από τα Ηνωμένα Έθνη και τις υπηρεσίες του, όπως το παγκόσμιο πρόγραμμα και άλλους εταίρους στην περιοχή, ώστε τα φορτηγά να μετακινούνται το συντομότερο δυνατό.

Ξεχωριστά, ζητώ από το Ισραήλ να μπορέσει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός να επισκεφτεί ομήρους. Σήμερα ανακοινώνω επίσης 100 εκατομμύρια δολάρια νέας χρηματοδότησης των ΗΠΑ για ανθρωπιστική βοήθεια τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη. Αυτή η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει περισσότερους από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που πλήττονται από συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών έκτακτης ανάγκης στη Γάζα».

Στα τελευταία σχόλιά του από το Τελ Αβίβ, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε το Ισραήλ ότι η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει τον Σιδηρούν Θόλο «πλήρως εφοδιασμένο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε επίσης ότι θα προέτρεπε το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα «πακέτο στήριξης χωρίς προηγούμενο για την άμυνα του Ισραήλ».

My team and I have touched down in Israel to stand in solidarity with the Israeli people following Hamas's terrorist attack.

Join me as I address the people of Israel in Tel Aviv: https://t.co/LHTLwArx93

President Biden (@POTUS) October 18, 2023Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Το Ισραήλ ενέκρινε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας «το συντομότερο δυνατόν», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται.

Παράλληλα, κάλεσε το Ισραήλ να μην επαναλάβει τα «λάθη» που διέπραξαν οι ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Μπάιντεν προέτρεψε τους Ισραηλινούς πολίτες να μην υποκύψουν στην οργή και τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν σχετίζεται με τη Χαμάς. Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης, τόνισε, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος αυτός ενισχύει την πεποίθησή του για τη «λύση των δύο κρατών» στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος έκανε μια αναφορά στο Ολοκαύτωμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σχολιάζοντας ότι το Ισραήλ στηρίζεται από τους φίλους του. «Δεν θα μείνουμε άπραγοι ξανά. Όχι σήμερα, ότι αύριο, όχι ποτέ», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Πνίγουν στο αίμα τη Γάζα: Με βίντεο και… βελάκια πάνε να ρίξουν την ευθύνη για το νοσοκομείο στους Παλαιστίνιους – Διεθνής κατακραυγή, αυξάνονται οι νεκροί

Έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας: Γιατροί περιγράφουν τη φρίκη που έζησαν

Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας: 3.478 νεκροί από την αρχή του πολέμου – 471 θύματα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπάιντεν, Έθεσα, Νετανιάχου – Βοήθεια, Ισραήλ, Γάζα Δυτική Όχθη,bainten, ethesa, netaniachou – voitheia, israil, gaza dytiki ochthi