Αξιωματική αντιπολίτευση ο στόχος του ΠΑΣΟΚ

Καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει συνεχή διμέτωπο με Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Ανδρουλάκης δικαιώθηκε για το «όχι σε πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή Αλέξη Τσίπρα», στη Χαριλάου Τρικούπη χαράζουν τη στρατηγική τους για την επόμενη μέρα και τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Τα χαμόγελα, όπως λένε, μπορεί να επέστρεψαν, αλλά οι επόμενες κάλπες είναι πιο κρίσιμες, κυρίως για το εάν το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να είναι η «κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης».

Η συζήτηση για το εάν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη ανοίξει από την Κυριακή το βράδυ. Ένα ερώτημα το οποίο κανένας δεν μπορεί να απαντήσει στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς, όπως λένε, «η κάλπη στις 25 Ιουνίου θα είναι κενή». Την ίδια ώρα ο Ανδρουλάκης ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να μην επιδείξουν αλαζονικά χαρακτηριστικά ή εικόνα «μικρομεγαλισμού».

Ο πρόεδρος του κόμματος βρίσκεται σε διαρκείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του και ένα από τα κεντρικά αφηγήματα της επόμενης μέρας θα είναι πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει η «κύρια δύναμη αντιπολίτευσης». «Θα είμαστε εκείνη η δύναμη που θα ελέγχει, θα πιέζει, θα ασκεί κριτική σε μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται από την αλαζονεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε παντελώς ακατάλληλος για τη δουλειά αυτή από την κρίση του λαού» θα είναι το ιδεολογικό – πολιτικό πλαίσιο.

Βασικός αντίπαλος ο ΣΥΡΙΖΑ

Με αυτό το αφήγημα θα καταφέρουν – όπως υποστηρίζουν – να δώσουν έντονο πολιτικό στίγμα, αλλά και να αποφύγουν τις όποιες τρικλοποδιές των αντιπάλων. Είναι βέβαιο ότι στη Χαριλάου Τρικούπη θα συνεχίσουν την επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, αλλά βασικός αντίπαλος σε αυτές τις εκλογές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη που μιλούν στο «Ποντίκι», αυτός που ξεκίνησε την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε υποδείξεις ακόμα και για τη γιορτή που έκαναν οι φίλοι του κόμματος το βράδυ της Κυριακής. «Ο πολιτικός τους κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό τους κατήφορο» σχολιάζουν.

Τα ποσοστά της επόμενης Βουλής

Αναφορικά με το ποσοστό που θα μπορούσε να έχει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις ή σχόλια. Κυρίως διότι, όπως λένε κορυφαίοι συνεργάτες του Ανδρουλάκη, είναι ακόμα νωρίς και το εκλογικό αποτύπωμα της Κυριακής έντονο. Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τις δημοσκοπήσεις και τα όσα κατέγραψαν λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Μάλιστα, θεωρούν πως το ότι δημοσκόποι παραδέχθηκαν πως δεν δημοσίευαν τα ευρήματα που έβρισκαν για τον ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν πρόβλημα στο κόμμα.

Πρόσωπα που αναλύουν τις έρευνες στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν στις πρώτες εκτιμήσεις τους ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του τουλάχιστον έως 3% στις επόμενες εκλογές. Θέτουν έναν πρώτο εκλογικό στόχο στο 14% με 15%. Βέβαια γίνεται ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μία πρώτη ανάλυση, κυρίως επειδή όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα ξεδιπλωθεί και η στρατηγική των κομμάτων, ενώ θα «φανεί πόσο ενωμένος θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις κάλπες».

Συνεργάτες του Ανδρουλάκη εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει τον δρόμο της εσωστρέφειας στις επόμενες εκλογές και δεν θα μπορέσει να χαράξει κανένα πολιτικό αφήγημα. Θεωρούν μάλιστα ότι αυτό είναι και το προτέρημα του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο χώρος έχει πολιτικά διλήμματα και αφήγημα διότι «ουσιαστικά είναι ο πραγματικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας». Δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμίζουν το πώς πολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012, αλλά και τη φρασεολογία που χρησιμοποιούσε για το ΠΑΣΟΚ.

«Πονάει πολύ» στην Αττική

Στο ΠΑΣΟΚ γνώριζαν ότι δεν θα επιτύχουν τους στόχους τους στην Αττική. Ήταν ξεκάθαρο αυτό από την πρώτη στιγμή – το είχαμε επισημάνει πολλές φορές με τα ρεπορτάζ μας – και εκεί φαίνεται πως δεν «δούλεψαν» αρκετά καθώς βρέθηκαν τέταρτο κόμμα σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες του Λεκανοπεδίου.

«Δεν μπορούμε να γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση όταν δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι θα είμαστε τουλάχιστον τρίτοι στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής» λένε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο «Π» θέλοντας να δείξουν ότι ο επόμενος στόχος είναι να γίνει μία ευρεία συμμαχία με τα πιο αδύναμα οικονομικοκοινωνικά στρώματα των πόλεων. Να φανεί στους πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μία γνήσια λαϊκή παράταξη και πως μπορεί οι πολίτες να την εμπιστευτούν. Γι’ αυτό σκοπεύουν:


● Να επικοινωνήσουν ένα θετικό αφήγημα για έναν εναλλακτικό τρόπο σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης και να σταλεί το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας.
● Να πορευτούν χωρίς διχασμό και τοξικότητα. Να αποβάλουν τα «αντί» από τη δημόσια σφαίρα.
● Να προβάλουν την προνομιακή – όπως λένε – ατζέντα του κόμματος, που είναι η δημόσια υγεία και παιδεία, οι θεσμοί, η προστασία της πρώτης κατοικίας και η κλιματική κρίση.
● Να προβάλουν το έργο του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο των διακυβερνήσεών του.
Δεν είναι λίγοι στη Χαριλάου Τρικούπη που θεωρούν πως η διαχείριση του αποτελέσματος από το ΠΑΣΟΚ τις επόμενες μέρες θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά του αύριο. Την ίδια ώρα είναι σίγουροι πως η αντιπολίτευση που θα ασκήσουν στη Ν.Δ. στη Βουλή και η κοινοβουλευτική τους παρουσία θα δώσουν νέο «αέρα» στο ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης:

Τι προβληματίζει τον Μητσοτάκη εν όψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμο κρας τεστ μετά το σοκ

Τουριστική έκρηξη στο πρώτο τρίμηνο του 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα