Αξιολόγηση στο δημόσιο και βία ανήλικων στην κυβερνητική ατζέντα – Τι λένε τα ποιοτικά στοιχεία των νέων γκάλοπ για τα κεντρώα κοινά

Αν κάτι έχει αλλάξει στην εικόνα της κυβέρνησης τις τελευταίες  εβδομάδες είναι η δυνατότητα της να διαμορφώνει και να επιβάλει ξανά την πολιτική ατζέντα με αποτέλεσμα η επικαιρότητα να έχει πάψει να είναι μονοθεματική.

Και αυτό όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη έχει το θετικό  του αποτύπωμα κυρίως στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων πέρα από την πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου.

«Η κυβέρνηση έχει αρχίσει ξανά να παράγει έργο και να δείχνει  πολιτικό αποτέλεσμα» λένε κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος κάτι που αυτή τη βδομάδα θα συνεχιστεί με δύο σημαντικά θέματα που αφορούν

μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας και αγγίζουν τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Το ένα είναι η βία των ανήλικων καθώς σήμερα θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο που είναι αποτέλεσμα της επιτροπής που ορίστηκε το προηγούμενο διάστημα με επικεφαλής την καθηγήτρια Βάσω Αρτινοπούλου.

Το θέμα είναι τεράστιο και αφορά χιλιάδες ανηλίκους και τις οικογένειες τους καθώς αυξάνεται η ενδοσχολική βία και τα φαινόμενα εκφοβισμού ενώ ανησυχητική είναι η αύξηση και της νεανικής παραβατικότητας.

Στο πόρισμα που θα παρουσιαστεί σήμερα και το οποίο θα  εξειδικεύσουν εννέα υπουργοί περιλαμβάνονται δεκάδες μέτρα  προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι εκφάνσεις της βίας κατά των ανήλικων.

Στην κατεύθυνση αυτή η σημαντική είναι και η θεσμοθέτηση της ψηφιακής ενηλικίωσης στα 15 χρόνια με την λειτουργία παραλλήλως του μηχανισμού ελέγχου της ηλικιακής ταυτοποίησης των παιδιών προκειμένου να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που θα ανοίξει αυτή τη βδομάδα είναι το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων από τους πολίτες μια πρωτοποριακή διαδικασία που ξεκινά από αύριο με πρωτοβουλία του υπουργείου εσωτερικών.

Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στο συγκεκριμένο θέμα που αγγίζει όχι μόνο τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τους πολίτες του κέντρο που χρόνια τώρα ζητούν να εφαρμοστεί η αξιολόγηση παντού να υπάρχουν κίνητρα για όσους αξιολογούνται θετικά και ποινές και συνέπειες για όσους αδιαφορούν για την εργασία τους.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη λένε ότι αυτή η εβδομάδα θέλουν να είναι η εβδομάδα της αξιολόγησης τόσο με τα όσα θα πει αύριο ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος όσο και με τα όσα σε πολιτικό επίπεδο θα αναφέρουν τις επόμενες μέρες τα πολιτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν καθαρή θέση χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα.

Ήδη το θέμα προκαλεί και τις πρώτες κόντρες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε θετικά υπέρ της αξιολόγησης και μάλιστα ο Κώστας Σκανδαλίδης πρότεινε να μπει ακόμα και στην αναθεώρηση του Συντάγματος η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων για όσες περιπτώσεις απαιτείται η απόλυσή τους λόγω παραπτωμάτων που αφορούν και στην ανεπάρκεια εργασίας τους.

Σε ανάρτηση του χθες το βράδυ ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε αυτή την πρόταση του κ. Σκανδαλίδη ως ιστορική ιδεοληψία του ελληνικού νεοφιλελευθερισμού και ως μεθοδική προετοιμασία ενός νεοφιλελεύθερου συστήματος διακυβέρνησης μέσω της σύγκλισης Νέας Δημοκρατίας και νεοφιλελεύθερου ΠΑΣΟΚ.

Αύριο ο υπουργός Εσωτερικών θα παρουσιάσει την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης του Δημοσίου από τους ίδιους τους πολίτες μια φιλόδοξη προσπάθεια που θα έχει περιοδικότητα, καθώς θα επαναλαμβάνεται δύο φορές το χρόνο τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο και σημαντική συμβολή στην νέα φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζει η κυβέρνηση την αξιολόγηση καθώς επιθυμεί την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση του κράτους με ένα ποιο θεσμικό τρόπο που θα έχει αποτέλεσμα και δεν θα ξοδεύεται απλά σε καταγγελίες ή αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες 5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι πολίτες στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, ηλικίας από 17 ετών και  άνω θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών των φορέων της κυβέρνησης αλλά και της αυτοδιοίκησης.

Ανάμεσα τους η ΑΑΔΕ, ο ΕΦΚΑ, το Κτηματολόγιο, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, υπηρεσίες των δήμων όπως είναι η ανακύκλωση, η καθαριότητα, το πράσινο, οι παιδικές χαρές τα πεζοδρόμια και λοιπά.

Η πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη με τους προσωπικούς κωδικούς του gov.gr προκειμένου να διασφαλιστεί η μοναδικότητα της ψήφου.

Τα δεδομένα μετά την επεξεργασία τους θα δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στο Μάιο και θα λειτουργήσουν σαν μια μεγάλη δημοσκόπηση των πολιτών για το πως βλέπουν το Δημόσιο, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις λειτουργίας τους.

Αυτές οι δύο πολιτικές για την νεανική βία και την αξιολόγηση προστίθενται αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη στα μέτρα που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και που αφορούν την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, την αύξηση των μισθών σε όλους τους ένστολους, τις έρευνες που ξεκινά ο ενεργειακός κολοσσός Chevron σε δύο οικόπεδα νοτίως της Κρήτης και φυσικά τα μέτρα ενίσχυσης οικονομικού χαρακτήρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενοικιαστές.

Με βάση τα ποιοτικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου από κυλιόμενες δημοσκοπήσεις αλλά κι αυτά που θα προκύψουν από τις δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας σήμερα και τις επόμενες μέρες προκύπτει ότι οι πολίτες σε μεγάλα ποσοστά αξιολογούν όλα αυτά τα μέτρα με θετικό πρόσημο πράγμα που σημαίνει ότι η κοινωνία αρχίζει να ακούει ξανά τον κυβερνητικό λόγο και να αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση παράγει ξανά πολιτική με μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Το δεύτερο στοιχείο που προκύπτει από τις έρευνες είναι ότι η κυβέρνηση αρχίζει να αποκτά εκ νέου την επαφή της με το κεντρώο ακροατήριο, κομμάτι του οποίου είχε χάσει το τελευταίο διάστημα τόσο λόγω της υπόθεσης των Τεμπών όσο και λόγω της ανεπάρκειας που έδειχνε το προηγούμενο διάστημα.

Το τρίτο στοιχείο αφορά το φρενάρισμα των διαρροών προς τα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα κόμματα αυτά στο άθροισμα τους φαίνεται να έχουν χάσει περισσότερες από τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Μεγάλη είναι η μείωση των ποσοστών της Φωνής Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου που φλερτάρει με το όριο του 3% σε αυτό το όριο βρίσκεται περίπου η Νίκη, οι Σπαρτιάτες είναι εξαφανισμένοι και το μόνο κόμμα που διατηρεί τα ποσοστά του με συν και πλην είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Το τέταρτο στοιχείο που δίνει αέρα στα πανιά του κυβερνητικού σκάφους είναι η εικόνα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και στις δημοσκοπήσεις που θα παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα η Πλεύση Ελευθερίας είναι καθαρά δεύτερη.

Μάλιστα σε ορισμένες δημοσκοπήσεις εμφάνιση και νέα μικρή άνοδο ενώ το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να έχει την ίδια προβληματική δημοσκοπική εικόνα που το κατατάσσει στην τρίτη θέση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει σε μονοψήφια ποσοστά χωρίς καμιά προοπτική ουσιαστικής ανόδου ενώ στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η ενδεχόμενη επανεμφάνιση στο πολιτικό σκηνικό του Αλέξη Τσίπρα με νέο πολιτικό φορέα θα είναι για την κυβέρνηση ανέλπιστο δώρο και μάννα εξ ουρανού.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη η εικόνα αυτή των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να προσφέρει στη Νέα Δημοκρατία τα χαρακτηριστικά της μονής αξιόπιστης πολιτικής δύναμης με κυβερνητική δυνατότητα και προοπτική.

Διαβάστε επίσης

Τέμπη: Τρίπτυχος… πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, παρά την προσπάθεια για «άλμα προς τα εμπρός»

Κυβέρνηση: Με ανάχωμα γκάλοπ και επιδόματα για την αλλαγή του κλίματος

Ο Νετανιάχου προανήγγειλε τριμερή σύνοδο με Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη: Μέσα στο 2025 υπογράφουμε την ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου-Ισραήλ

Keywords
γκαλοπ, αξιολογηση, ατζεντα, δημοσιο, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το φως, τελευταίες δημοσκοπήσεις, νεα δημοκρατια, υπουργοι, συγκεκριμένο, συριζα, ΠΑΣΟΚ, μονιμοτητα, ηλεκτρονική, νέα, συμμετοχή, ααδε, εφκα, gov, δημοσκοπηση, κρητη, φως, σημαίνει, λύση, εμφάνιση, τσιπρας, επιδοματα, μυστικες δημοσκοπησεις, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, κυπρος, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, αλλαγη ωρας 2013, τελευταίες δημοσκοπήσεις, ξανα, κοινωνια, κομματα, αυτοδιοικηση, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, συνταγογραφηση, ηλεκτρονική, το θεμα, ανακυκλωση, δημοκρατια, εργασια, θεμα, κτηματολογιο, κυπρου, φως, αυξηση, αθροισμα, απλα, βδομαδα, εβδομαδες, βραδυ, βρισκεται, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δικτυα, δωρο, εκτιμηση, εβδομαδα, εμφάνιση, ερευνες, εσωτερικων, ετων, ιδια, υπηρεσιες, θετικο, θοδωρης, εικονα, κυβερνηση, κομμα, λειτουργια, λύση, λογο, μαξιμου, μειωση, νικη, οικοπεδα, ποιοτητα, πονοκεφαλος, συγκεκριμένο, συμμετοχή, σχεδιο, τοπικη αυτοδιοικηση, το φως, τριτη, φυσικα, εννεα, εθνικο, gov.gr, gov, κολοσσος, κομματι, κωστας, κυριακου, παυλος, σημαίνει, θεματα, θετικα, χερια
Τυχαία Θέματα