Αξιολόγηση και προσφυγικό στη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν ξεκινά το τριήμερο πρόγραμμα επαφών του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, οπου την Πέμπτη και την Παρασκευή διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής.

Σύμφωνα με το «Βήμα», ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει για την ανάγκη αποδοχής ρυθμίσεων που δεν θα προκαλέσουν έκρηξη στη

χώρα ζητώντας παράλληλα την ανάσχεση των σκληρών απόψεων του ΔΝΤ, όπως εκφράστηκαν από τον Πολ Τόμσεν.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσβλέπει στην επικράτηση απόψεων που στηρίζει η Κομισιόν και η ΕΚΤ, ώστε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θέτει ως ημερομηνία - σταθμό την 7η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία το Eurogroup θα συνεδριάσει σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του ασφαλιστικού, που είναι το βασικό αγκάθι της αξιολόγησης, καθώς και η επιστροφή του κουαρτέτου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο.

Στο τραπέζι των διαβουλέυσεων θα τεθεί και το προσφυγικό, Ο Αλέξης Ταίπρας αναμένεται να ζητήσει πίεση προς την Τουρκία για να εφαρμόσει τη συμφωνία, όπως και την αποσαφήνιση του ρόλου της Frontex σε σχέση με τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Για το πρωί της Πέμπτης (11:00) είναι προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσει η εντεκαμερής συνάντηση με την Τουρκία (10 κράτη-μέλη, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Τουρκία).

Νωρίς το απόγευμα (15:45) ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον τσέχο ομόλογό του Μπ.Σομπότκα και τις 16:00 είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα διεξαχθεί η δεύτερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αλέξης ΤσίπραςΒρυξέλλεςΓιούνκερπροσφυγικόαξιολόγησηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα