Άρχισε η «θεραπεία» για τα λύκεια...

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

Έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις που σημειώθηκαν από πλευράς αντιπολίτευσης, ο υπουργός αναπληρωτής Παιδείας Τάσος Κουράκης απέσυρε τις τροπολογίες που είχε εισαγάγει στο νομοσχέδιο του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, με τις οποίες προωθούνταν αλλαγές στο λύκειο. Η ψήφισή του αναμένεται τις ερχόμενες ημέρες, καθώς θα προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντως στη Βουλή.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονταν ρυθμίσεις που προέβλεπαν:

◆ Κατάργηση της Τράπεζας

Θεμάτων, από την οποία κληρώνονταν το 50% των θεμάτων.

◆ Τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων ορίζονται αποκλειστικά από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες το μάθημα. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.

◆ Η Τράπεζα Θεμάτων που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Οριζόντιας Πράξης 466112 Προγράμματος ΕΣΠΑ δύναται να λειτουργήσει ως προαιρετικό συμβουλευτικό εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

◆ Χαλαρώνουν οι προϋποθέσεις προαγωγής στο Λύκειο, καθώς για την προαγωγή των μαθητών απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5),

◆ Καταργείται η ρύθμιση που προβλέπει αναπλήρωση των μαθημάτων που χάθηκαν λόγω των καταλήψεων με την παράταση του σχολικού έτους για καταλήψεις διάρκειας μεγαλύτερης των τριών ημερών ή με μαθήματα στις διακοπές του Πάσχα εάν η κατάληψη είχε διάρκεια έως και τρεις μέρες.

◆ Τα μαθήματα που χάθηκαν θα αναπληρώνονται με:

α. Περικοπή περιπάτων και εκδρομών.

β. Περιορισμό των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών.

γ. Αξιοποίηση των σχολικών εορτών (πραγματοποιούνται και οι εορτές και τα μαθήματα).

Το υπουργείο Παιδείας παράλληλα – με στόχο, όπως μας λένε πηγές, τη «θεραπεία των παθογενειών» στο λύκειο - κατέθεσε, πρόσφατα, το σχέδιό του σχετικά με τις αλλαγές στο Λύκειο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το νέο εξεταστικό σύστημα δίνει «νέες επιλογές στους μαθητές και διευρύνει τους ορίζοντες». Παράλληλα, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «είναι πολύ σημαντικό που μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα και διευκολύνονται οι μαθητές», ενώ σημειώνουν πως θα ισχύει και τις επόμενες δύο σχολικές περιόδους και το 2018 το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να μας... εκπλήξει, καθώς ετοιμάζει τη συνολική πρόταση για την Παιδεία με τεράστιες αλλαγές. «Είμαστε το μοναδικό υπουργείο το οποίο δεν έχει θέμα διαπραγμάτευσης και μπορεί κάλλιστα σε άριστη συνεργασία τόσο του Τάσου Κουράκη όσο και του Αριστείδη Μπαλτά να σχεδιάσει το μέλλον της Παιδείας», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ομάδες

Η πρόταση που έχει κατατεθεί, εν συντομία, είναι η εξής:

♦ Συγκροτούνται τρεις Ομάδες Προσανατολισμού (Κατευθύνσεις): Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

♦ Τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είναι τέσσερα συν ένα προαιρετικό. Δηλαδή οι μαθητές μπορούν να διαγωνιστούν σε τέσσερα μαθήματα και να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο (όπως προβλεπόταν από το πρόσφατα νομοθετημένο σύστημα εισαγωγής).

♦ Κάθε Ομάδα Προσανατολισμού έχει τρία κοινά μαθήματα που απαιτούνται σε όλα τα επιστημονικά πεδία όπου έχει πρόσβαση η Ομάδα Προσανατολισμού. Το τέταρτο μάθημα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Το πέμπτο «ανοίγει» το δεύτερο επιστημονικό πεδίο. Σε κάθε Ομάδα Προσανατολισμού παρέχονται τρεις επιλογές (για το τέταρτο ή πέμπτο μάθημα), από τις οποίες ο κάθε υποψήφιος (αντιστοίχως) μπορεί να επιλέξει μία ή δύο.

♦ Τα επιστημονικά πεδία παραμένουν πέντε και όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από την Ομάδα Προσανατολισμού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από τρία επιστημονικά πεδία το ένα ή τα δύο, στα οποία θα έχουν πρόσβαση.

♦ Το αναλυτικό πρόγραμμα της Γ Λυκείου θα παραμείνει ως έχει στο μεγαλύτερο μέρος του. Θα γίνουν οι απαραίτητες μόνο τροποποιήσεις, μεταξύ των οποίων η ένταξη των μαθημάτων των Λατινικών και της Χημείας που δεν διδάχτηκαν στη Β’ Λυκείου (όπου και εφαρμόστηκε το «Νέο Λύκειο»).

Καταργούνται

Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο «κουρελού», όπως το είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει, αυτό αναμένεται εντός των ερχόμενων ημερών να κατατεθεί στη Βουλή και συμπεριλαμβάνονται ορισμένες βασικές αλλαγές που επιθυμεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. κυρίως για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Ανάμεσα στις βασικότερες αλλαγές είναι η κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ, τα οποία διακρίνονταν για την όχι και τόσο... δημοκρατική συμπεριφορά τους, η εκλογή των οργάνων διοίκησης από όλες τις συνιστώσες της πανεπιστημιακής ζωής (και των φοιτητών) και η αναγνώριση του ακαδημαϊκού ασύλου, όπου διατηρούνται, πάντως, οι προβλέψεις του «νόμου Διαμαντοπούλου» για την άρση του και επανέρχονται στα μητρώα των πανεπιστημίων οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές.

«Όλα θα γίνουν σταδιακά και θα κάνουμε διαβούλευση για να μην αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα και οι αλλαγές που θα επιφέρουμε να είναι θετικές» προσθέτουν οι ίδιες πηγές στο «Ποντίκι».

Πάντως, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, εξερχόμενος από την πρόσφατη Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, δήλωσε αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, ότι άκουσε «τις απόψεις των Πρυτάνεων με τους οποίους είμαστε σε μια διαδικασία γόνιμης συνέχειας του διαλόγου για το διάστημα που απομένει μέχρι την κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή».

σχολείαΚουράκηςτροπολογίεςνομοσχέδιοπαιδείαμπαλτάςIssue: 1862Issue date: 30-04-2015
Keywords
Τυχαία Θέματα