Απρίλιο και βλέπουμε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Υπό ασφυκτικό κλοιό τελεί πλέον η κυβέρνηση: από τη μία η συμφωνία φαίνεται να καθυστερεί περαιτέρω, παρά τις κυβερνητικές υποχωρήσεις, προκαλώντας νευρικότητα στην οικονομία, από την άλλη οι βουλευτές αρ­χίζουν και συνειδητοποιούν το περιεχόμενό της και το πολιτικό της κόστος και μεταφέρουν στο Μαξίμου την πίεση που υφίστανται από την κοινωνία.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας την Παρα­σκευή από τις Βρυξέλλες

έθεσε τον στόχο για επίτευξη τεχνικής συμφω­νίας στο προσεχές Εurogroup της 20ής Μαρτίου και συνολική συμφωνία τον Α­πρίλιο, φαίνεται ότι η συνεδρίαση αυτή θα παρέλθει χωρίς σοβαρά αποτελέσματα (υπάρχουν εκτιμήσεις για «μισή» τεχνική συμφωνία ή τεχνι­κή συμφωνία με «ουρές»), σύμφωνα δε με τις ε­πίσημες ανακοινώσεις για την ατζέντα, η συνε­δρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα ασχολη­θεί με την εκτίμηση της προόδου των διαπραγ­ματεύσεων (state of play).

Από τη χθεσινή ενημέρωση που έκαναν οι υ­πουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και 'Εφη Αχτσιόγλου σε 45 βουλευτές που μετέχουν στις Επιτροπές Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητι­κού 'Εργου Οικονομικών και Εργασιακών, προ­κύπτει ότι το ορόσημο της Δευτέρας ουσιαστι­κά χάνεται, η πλευρά του ΔΝΤ είναι ανυποχώ­ρητη στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, μη επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων) και τα αντίμε­τρα δεν είναι τόσο στοχευμένα όσο θα ήθελε η κυβέρνηση - κατά βάση οι δανειστές δέχο­νται χρηματοδότηση προγραμμάτων κοινωνι­κής πρόνοιας ίσα για την προστασία από την α­πόλυτη εξαθλίωση (παιδική φτώχεια, σχολικά γεύματα) καθώς και μέτρα που θεωρούνται «α­ναπτυξιακά», αλλά ρίχνουν τα βάρη στην πλάτη των αδύναμων (μείωση της φορολογίας φυσι­κών προσώπων κι επιχειρήσεων). Τυχόν αποδο­χή της μείωσης του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να είναι μικρή. Επίσης, οι δύο υπουργοί διαβεβαίωσαν τους βουλευτές ότι μέτρα - αντίμετρα όχι μόνο θα ψηφιστούν ταυτόχρονα αλλά και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα, καθώς με βάση τους υπολο­γισμούς ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα πιαστεί, επομένως τίποτα δεν πρέπει να θεωρεί­ται υπό αίρεση.

Αναβρασμός

Το έτερο στοιχείο που προέκυψε από τη συ­γκεκριμένη ενημέρωση είναι το κλίμα δυσαρέ­σκειας και ανησυχίας που μεταφέρουν οι βου­λευτές από τις περιφέρειές τους. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικά στελέχη, η ανησυχία και ο προ­βληματισμός που εκδηλώνουν οι βουλευτές δεν ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα πλαίσια εν όψει της ψήφισης κάθε φορά μέτρων, ωστόσο, σύμ­φωνα με άλλες πηγές, υπήρξε απογοήτευση και διατυπώθηκε επίμονα το αίτημα να συνεχιστεί η προσπάθεια για να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα τα αντίμετρα.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπήρξε από αρμόδιες πηγές, στη συζήτηση για τα αντίμετρα δεν υπήρξε αναφορά στο πρόγραμμα χρηματοδότησης που συζητείται με την Παγκό­σμια Τράπεζα για τη δημιουργία 500.000 θέσε­ων εργασίας, στο οποίο αναφέρθηκε χθες στο Βερολίνο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποκαλύ­πτοντας πως ο Τσακαλώτος του επιβεβαίωσε και επίσημα ότι η Ελλάδα πρόκειται να ζητήσει για συγκεκριμένο σκοπό δάνειο από την Παγκό­σμια Τράπεζα. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γερμα­νός ΥΠΟΙΚ, η αντίδρασή του απέναντι στον Έλ­ληνα ΥΠΟΙΚ ήταν ότι πρόκειται «για μια απόφα­ση που λαμβάνει με δική της ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση».

Βιάζονται

Το Μαξίμου παρακολουθεί στενά τις αντιδρά­σεις των βουλευτών και εκτιμά ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η επίσημη γραμμή παραμένει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 παραμένει αρραγής και επαρκεί για την ψήφιση των μέτρων (κόντρα στις α­πόψεις περί ψήφισης μέτρων με ευρύτατη πλειοψηφία). Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για... από δω και πέρα και το τι θα συμβεί αν οι βουλευτές ο ένας μετά τον άλλον αρχίσουν να πριμοδοτούν το σενάριο της «ηρωικής εξόδου» (υπέρ του ο­ποίου φαίνεται εσχάτως να σηκώνεται μπαϊράκι εσωκομματικά) και να δηλώνουν ότι δεν θα ψη­φίσουν τα μέτρα. Ως εκ τούτου, ένας από τους λόγους που το Μαξίμου επιθυμεί διακαώς να κλείσει η συμφωνία το ταχύτερο δυνατό είναι και η αποτροπή τυχόν φαινομένων αποσυσπείρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το αποτέλεσμα του Ευωςωυρ της Δευτέρας αναμένεται να καθορίσει και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, καθώς επόμενος σταθμός που προσφέρει ευκαιρία για «πολιτική διαπραγμά­τευση» σε ανώτατο επίπεδο είναι η Σύνοδος Κο­ρυφής στης Ρώμη, η οποία έχει επετειακό χαρα­κτήρα λόγω της συμπλήρωσης των 60 χρόνων από την ιδρυτική Συνθήκη της ΕΟΚ (και μετέπει- τα Ε.Ε.).

Ο Τσίπρας ήδη από τις Βρυξέλλες την περα­σμένη εβδομάδα επιχειρεί να παρέμβει στη συζήτηση για τη φυσιογνωμία της Ευρώπης και τις πολλαπλές ταχύτητες, επιχειρηματολογώντας υ­πέρ μιας Ευρώπης πολλαπλών επιλογών και κα­τά μιας Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων ή «αλά καρτ». Στο πλαίσιο των εξελίξεων στο ευρωπαϊ­κό επίπεδο το κυβερνητικό επιτελείο παρακο­λουθεί με προσοχή και το άνοιγμα του ευρωπα­ϊκού εκλογικού κύκλου με τις ολλανδικές εκλο­γές (χθες), αποφεύγοντας να «παίξει» με το αντι- Ε.Ε. ρεύμα υπό τον φόβο ότι τυχόν επικράτηση ή ενίσχυση των «λαϊκιστών» ή των «ακροδεξιών» πέραν όλων των άλλων θα επιφέρει και τερματι­σμό των προγραμμάτων στήριξης, ωθώντας τις χαμηλές ταχύτητες στην έξοδο.

ΚυβέρνησησυμφωνίαΜέγαρο ΜαξίμουEurogroupIssue: 1960Issue date: 16-3-2017Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα