Απόψε η μπλε υπερπανσέληνος – Κάθε πόσα χρόνια εμφανίζεται στον ουρανό (Video)

Σήμερα όσοι στρέψουν το βλέμμα τους στον ουρανό θα εντυπωσιαστουν. Θα κάνει την εμφάνιση της στον ουράνιο θόλο η «μπλε υπερσελήνη», η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος του χρόνου.

Η εύλογη απορία είναι γιατί η πανσέληνος ονομάζεται «μπλέ». Υπάρχει επιστημονική απάντηση.

Όπως αναφέρει ο Γκόρντον Τζόνστον, επιστήμονας του τμήματος Εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος της NASA, το φαινόμενο της υπερσελήνης αναφέρεται στην εγγύτητα του φεγγαριού στη Γη

κατά τη διάρκεια της πλήρους φάσης του, καθιστώντας το να φαίνεται πιο μεγάλο και φωτεινότερο και να έχει και μια ελαφριά μπλέ απόχρωση.

Ωστόσο ο όρος «μπλε» έχει περισσότερο μεταφορική σημασία, η οποία τονίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου και προέρχεται από την αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια.

Η μπλε υπερπανσέληνος του Αυγούστου είναι ένα φαινόμενο όταν υπάρχουν δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα όπως συνέβη με τον φετινό Αύγουστο όπου είχαμε πανσέληνο και στην αρχή του μήνα.

Ξανά το 2026

Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε δύο ή τρία χρόνια καθώς μια νέα πανσέληνος ανατέλλει κάθε 29,5 ημέρες. Η επόμενη «μπλε υπερπασνέληνος» θα κάνει την εμφάνιση της στις 31 Μαΐου 2026.

Να σημειωθεί ότι συμμετοχή στη μπλε υπερπανσέληνο του Αυγούστου θα έχει και ο Κρόνος αφού θα βρίσκεται στη φωτεινότερη θέση του το βράδυ σήμερα και θα συνοδέψει σε ένα «ουράνιο χορό» την πανσέληνο όπως λένε χαρακτηριστικά οι αστρονόμοι.

Διαβάστε επίσης

Έβρος: Φωτογραφίες που σοκάρουν από το πριν και το μετά της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς (Video)

Χανιά: Οι συνομιλίες που «καίνε» τον επίορκο αστυνομικό – «Είχαμε συμφωνήσει 52.000 και έχω φέρει παραπάνω από τα διπλά»

Τήνος: Νεκρό παιδάκι τριων ετών – Πνίγηκε τρώγοντας σταφύλι

Keywords
Τυχαία Θέματα