Απομακρύνεται το «Πάσχα στο χωριό», εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις

Ολοένα και απομακρύνεται το σενάριο για ελεύθερη μετακίνηση από νομό σε νομό ενόψει Πάσχα καθώς οι δείκτες της πανδημίας κάθε άλλο παρά μειώνονται, ενώ προβληματισμός επικρατεί στον απόηχο και των κορωνοπάρτι που στήνονται σε πλατείες και πεζόδρομους, για τις επιπτώσεις που θα έχουν επιδημιολογικά τις επόμενες εβδομάδες.

Tο σενάριο για Πάσχα στα χωριά, ολοένα και πιο βέβαιο θεωρείται, αν και το επιδημιολογικό

φορτίο έχει αρχίσει να σταθεροποιείται σε πολλές περιοχές της χώρας, ωστόσο ο υψηλός αριθμός όμως των εισαγωγών, των διασωληνωμένων και των θανάτων και η πίεση στο ΕΣΥ συνυπολογίζονται πριν γνωμοδοτήσουν οι επιστήμονες.

Οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας, αφού αξιολογηθούν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προαναγγέλλοντας πως θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, επίσης μέσα στην εβδομάδα.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Δευτέρας, η κ. Πελώνη ζήτησε «να μην προτρέχουμε». Ως προς τη χαλάρωση των περιορισμών στις εκκλησίες, επανέλαβε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας.

Η κ. Πελώνη σημείωσε ότι είναι επιβαρυμένο το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την Eπικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα. «Διαπιστώνεται, ωστόσο, μια τάση σταδιακής, αλλά αργής αποκλιμάκωσης, που απεικονίζεται τόσο στο δείκτη θετικότητας όσο και στον δείκτη αναπαραγωγής του ιού» τόνισε. Έκανε, δε, λόγο για εύθραυστη ισορροπία.

Ως προς τα «κορωνοπάρτι», έκανε λόγο για κρίσιμο σταυροδρόμι ενόψει Πάσχα και καλοκαιριού, ενώ τόνισε ότι υπάρχει εύλογη κόπωση. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπου Γώγου: “Με τα δεδομένα που έχουμε δεν μπορούμε να μιλάμε για εξόδους τέτοιου τύπου. Θα πρέπει να δούμε καλύτερες παραμέτρους”.

Να μην υπάρξουν μετακινήσεις το Πάσχα, συνέστησε ο καθηγητής αιματολογίας του πανεπιστημίου της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, τονίζοντας τον κίνδυνο να αλλάξει ο υγειονομικός χάρτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα νοσοκομεία να γίνουν αποκλειστικά για νοσηλεία κορονοϊού.

«Μαζική έξοδος θα συντελέσει στην ανατροπή όλης της προσπάθειας που έχουμε κάνει», προειδοποίησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής.

«Ξεχάστε τη μαζική έξοδο το Πάσχα», τόνισε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” ο Καθηγητής Παθολογίας, Αχιλλέας Γκίκας. O  κ. Γκίκας είπε πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε «το Πάσχα στη γειτονιά μας, όχι στο χωριό μας».

«Για να γίνει άρση των μέτρων πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό εμβολιαστικό αποτέλεσμα που να είναι επαρκές. Στο Ισραήλ εκεί που επιτεύχθηκε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη προχωρούν σε άρση των μέτρων», ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος στο MEGA.

«Δεν είναι δόκιμο να γίνεται διαχωρισμός όσον αφορά την κινητικότητα μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί», τόνισε απαντώντας στο ερώτημα, γιατί να μη φύγουν οι εμβολιασμένοι για τα χωριά τους το Πάσχα, καθώς δεν υπάρχει συλλογική ανοσία στην κοινότητα.

Αρνητικοί στο ενδεχόμενο για Πάσχα στο χωριό εμφανίστηκαν μιλώντας στον ΣΚΑΪ και η Ελένη Γιαμαρέλλου καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε ότι στο «καλό σενάριο» τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα και εφόσον εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self test. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος λέει εδώ και καιρό «όχι» στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρουμε.

Πρόσθεσε ότι τα λύματα της Αττικής δείχνουν μια μικρή διακύμανση στις τιμές τους που εκτιμά ότι μπορεί να οφείλεται και στα πάρτι. Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους λέγοντας ότι χωρίς καμία διάθεση κριτικής ανησυχεί για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες.

Η Ελένη Γιαμαρέλλου από την πλευρά της τόνισε ότι την επιτροπή φοβίζει η πίεση στο ΕΣΥ ωστόσο προσπαθεί να συζητά όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα τη στιγμή που μόλις χθες υπήρξαν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία και έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή.

Σχετικά με τις Εκκλησίες τόνισε ότι την Παρασκευή θα συζητηθεί το θέμα και θα βρεθεί μέση λύση. Χαρακτήρισε σημαντικό ότι οι ιερείς θα κάνουν self testing δύο φορές την εβδομάδα ενώ την Μεγάλη Εβδομάδα θα εξετάζονται μέρα παρά μέρα.

Για τα σχολεία εκτίμησε ότι είναι δυνατό να επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές μετά το Πάσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα