Αποκαθιστούν τις διπλωματικές σχέσεις τους Ιράν και Σαουδική Αραβία – Συνεργασία και σε θέματα ασφαλείας (Videos)

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους και να ξανανοίξουν τις πρεσβείες τους σε δύο μήνες, όπως μετέδωσαν συγχρόνως τα κρατικά ΜΜΕ στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία. Η συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα στη διάρκεια συνομιλιών στο Πεκίνο.

Τα ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες από την συνάντηση του Αλί Σαμχάνι, γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν με τον σύμβουλο

εθνικής ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας, Μουσάαντ μπιν Μοχάμεντ αλ – Αϊμπάν, που έγινε παρουσία του υψηλόβαθμου κινέζου διπλωμάτη, Ουάνγκ Γι.

«Αφού επικυρώσουν την συμφωνία τα υπουργεία εξωτερικών των δύο κρατών θα ορίσουν συνάντηση για να προετοιμαστεί η ανταλλαγή πρεσβευτών», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Στο σχετικό ρεπορτάζ υπήρχαν και τα «θερμά συγχαρητήρια» που έδωσε στις δύο χώρες για «την σοφία τους», ο Κινέζος μεσολαβητής. «Οι δύο πλευρές επέδειξαν ειλικρίνεια. Η Κίνα υποστηρίζει πλήρως αυτή την συμφωνία», δήλωσε ο Ουάνγκ Γι. Ως «αξιόπιστος» μεσολαβητής με «καλή πίστη», η Κίνα εκπλήρωσε το καθήκον της φιλοξενώντας τον διάλογο, πρόσθεσε ο Ουάνγκ Γι.

Το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων επιβεβαίωσε την επίτευξη της συμφωνίας και μετέδωσε την κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών, σύμφωνα με την οποία δεσμεύτηκαν να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία και να μην επεμβαίνουν η μία στα εσωτερικά ζητήματα της άλλης. 

Ριάντ και Τεχεράνη συμφώνησαν επίσης να ενεργοποιήσουν συμφωνία για την συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, που είχε υπογραφεί το 2001.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Αλί Σαμχάνι χαρακτήρισε «σαφείς, διαφανείς και εποικοδομητικές» τις συνομιλίες που έγιναν στο Πεκίνο.

Η προϊστορία και οι προοπτικές

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν έφτασαν στην συμφωνία για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ύστερα από μακρά περίοδο έντασης.

Το Ριάντ είχε διακόψει τις σχέσεις με την Τεχεράνη το 2016, όταν διαδηλωτές είχαν εισβάλει σε διπλωματικά κτήρια της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν. Αφορμή για τις ταραχές αυτές ήταν η εκτέλεση ενός επιφανούς σιίτη κληρικού στη Σαουδική Αραβία.

Joint Trilateral Statement by the Kingdom of #Saudi Arabia, the Islamic Republic of #Iran, and the People’s Republic of #China. pic.twitter.com/MyMkcGK2s0

— Foreign Ministry (@KSAmofaEN) March 10, 2023

Το Ιράν, όπου κυριαρχούν οι σιίτες και η Σαουδική Αραβία, όπου κυριαρχούν οι σουνίτες, έχουν υποστηρίξει τις αντίπαλες πλευρές σε αρκετές περιφερειακές συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή, μεταξύ των οποίων η Υεμένη, όπου οι αντάρτες Χούτι έχου την υποστήριξη της Τεχεράνης, ενώ το Ριάντ ηγείται στρατιωτικής συμμαχίας που υποστηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Εκτός από το πόλεμο στην Υεμένη το Ιράν και η Σαουδική Αραβία έχουν υποστηρίξει τις αντίθετες πλευρές στο Λίβανο και στη Συρία.

Η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και  Ριάντ μπορεί ως εκ τούτου να επηρεάσει θετικά τις πολιτικές ισορροπίες σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή, όπως στην Υεμένη και στο Λίβανο, επιδεινώνεται κάθε φορά που ανακύπτουν διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές», επισημαίνει ο Αλί Χάσεμ, αναλυτής του Al Jazeera, προσθέτοντας ότι «τα δύο τελευταία χρόνια υπήρχαν επαφές αξιωματούχων των δυο πλευρών στη Βαγδάτη», καθώς οι Ιρακινοί είχαν αναλάβει μεσολαβητική προσπάθεια το 2021.

«Μετά από αυτή την συμφωνία είναι πιθανό να δούμε τη έναρξη συμβιβαστικών διαδικασιών… αυτή η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καλύτερης κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή», πρόσθεσε ο αναλυτής του al Jazeera.

Διαβάστε επίσης:

Γερό … μπαξίσι σε όποιον αποφασίσει να μετακομίσει μόνιμα σε ένα μικρό ελβετικό χωριό

Πάπας Φραγκίσκος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά από 10 χρόνια στο Βατικανό – Η… αντιπολίτευση και η διαδοχή (video)

NASA: Αγίου Βαλεντίνου, 2046 – Η μέρα που μπορεί να χτυπηθεί η Γη από αστεροειδή (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αποκαθιστούν, Ιράν, Σαουδική Αραβία – Συνεργασία, Videos,apokathistoun, iran, saoudiki aravia – synergasia, Videos