Αποχωρούν από τα νησιά οι ΜΚΟ, σε κλειστά κέντρα μετατρέπονται τα hotspots - Απελπισία σε Πειραιά και Ειδομένη

Ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικόΕΛΛAΔΑ

Όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με τα hotspots στη Λέσβο και τη Σάμο σταματούν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», οι οποίοι αντιτίθενται στη νέα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Στις δραστηριότητες αυτές εντάσσονται η μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα και η λειτουργία των ιατρικών κλινικών στο εσωτερικό τους. Ωστόσο, η ανθρωπιστική οργάνωση θα συνεχίσει να παρέχει τις δραστηριότητες διάσωσης και της επείγουσας ιατρικής φροντίδας, όπως και το πρόγραμμα παροχής

ψυχολογικών πρώτων βοηθειών για τους επιζώντες των ναυαγίων στη Λέρο και το Αγαθονήσι.

Εξάλλου, διευκρινίζεται ότι στη Λέσβο θα συνεχίσουν να λειτουργούν το διαμετακομιστικό κέντρο στον Μανταμάδο, όπου προσφέρονται στους νεοαφιχθέντες πρώτες βοήθειες, τις δράσεις θαλάσσιας διάσωσης στις βόρειες ακτές του νησιού και τις κινητές ιατρικές μονάδες για όσους βρίσκονται έξω από τα hotspots.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική διευθύντρια των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα, Μαριέττα Προβοπούλου, «οι ΓΧΣ δεν ήταν ποτέ η μοναδική οργάνωση που παρείχε ιατρική φροντίδα στη Μόρια. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι θα δημιουργηθεί ένα κενό στη βοήθεια μετά την αποχώρησή μας» και προσθέτει: «Εμείς θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια με τις κινητές μονάδες μας μετά την άφιξη στο νησί σε περιπτώσεις προσφύγων που θα βρίσκονται έξω από το κέντρο της Μόριας. Επίσης, διερευνούμε την πιθανότητα να υποστηρίξουμε τα τοπικά νοσοκομεία σε περιπτώσεις σοβαρών παραπομπών προσφύγων σε αυτά από τη Μόρια».

Η αποχώρηση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» από τα hotspots γίνεται εξαιτίας της διαφωνίας της οργάνωσης με τις αποφάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, με τις οποίες «επισημοποιείται ένα σύστημα που θέτει σε κίνδυνο το άσυλο και σε πλήρη περιφρόνηση την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των αναγκών. Αρνούμαστε να σχετιστούμε με αυτό τον κυνικό μηχανισμό», παρατηρεί η κ. Προβοπούλου.

Προσωρινή αποχώρηση και από την Ειδομένη

Εξάλλου, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν αποχωρήσει προσωρινά και από τον καταυλισμό της Ειδομένης «για λόγους ασφαλείας». Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κ. Προβοπούλου, παραμένουν στην περιοχή και παρακολουθούν τις εξελίξεις «για να δούμε πώς θα κινηθούμε και αν θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε σύντομα». «Είναι μια διαδικασία που ακολουθούμε στις αποστολές μας σε όλο τον κόσμο για την ασφάλεια του προσωπικού μας, η οποία αποτελεί και την προτεραιότητα της οργάνωσης». Ήδη η ομάδα καθαριότητας της οργάνωσης έχει επιστρέψει στα καθήκοντά της, ωστόσο δεν επιχειρεί η ιατρική ομάδα, ενώ γίνονται συνεχείς επαφές με τους πρόσφυγες.

«Οι ΜΚΟ σύμμαχοι στην προσπάθειά μας», δηλώνει ο Γ. Κυρίτσης

Σχετικά με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και άλλων οργανώσεων στα hotspots, ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει μια συμφωνία σε ισχύ αλλά το πλαίσιο εφαρμογής έχει θολά σημεία. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις οργανώσεις και θεωρούμε ότι οι παρεξηγήσεις θα αρθούν και η συνεργασία θα συνεχιστεί μαζί τους».

Σχετικά με την Ειδομένη ο κ. Κυρίτσης εκτιμά ότι η ένταση θα περιοριστεί και δεν θα υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις οργανώσεις. «Θεωρούμε τις ΜΚΟ συμμάχους στην προσπάθεια που γίνεται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταλήγει ο ίδιος.

Αλλαγή του κλίματος στον Πειραιά μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, νέα δεδομένα, μετά τις δύο πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και την υποψία ότι πλέον ότι τα σύνορα προς την Ευρώπη πολύ δύσκολα θα ανοίξουν, δημιουργούνται στο λιμάνι του Πειραιά, όπου φιλοξενούνται σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, τουλάχιστον 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πολλά άτομα που έχουν πληροφορηθεί για τις εξελίξεις στην Ευρώπη αποφασίζουν να φύγουν από τα κέντρα φιλοξενίας και επιστρέφουν στο λιμάνι του Πειραιά, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν τι θα κάνουν την επόμενη ημέρα και πώς θα κινηθούν.

Ορισμένοι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, ωστόσο δήλωσαν άγνοια για το πού μπορούν να απευθύνονται και να υποβάλλουν το συγκεκριμένο αίτημα.

Άλλοι είπαν ότι δεν μπορούν να γυρίσουν πλέον στις πατρίδες τους, καθώς κινδυνεύουν με εκτέλεση και εξέφρασαν την επιθυμία να πάνε σε κάποια κέντρα υποδοχής αλλά αυτά να μην είναι μακριά από την πόλη, καθώς τους φοβίζει ότι θα εγκλωβιστούν και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν.

«Ήρθα από την Ειδομένη καθώς πλέον μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες δεν υπήρχε καμία ελπίδα να περάσω τα σύνορα. Στη Συρία φοβάμαι για τη ζωή μου και δεν επιστρέφω καθώς υπάρχει κίνδυνος εκτέλεσης», ανέφερε Σύρος πρόσφυγας.

Το πρωί από τους 260 μετανάστες και πρόσφυγες που κατέφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά με δύο πλοία οι 100 δέχτηκαν να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό κέντρο φιλοξενίας στην Κατερίνη.

Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, εθελοντές δικηγόροι, πιθανόν από αυτό το Σάββατο αφού εγκατασταθεί προκάτ οικίσκος στην πύλη Ε-1, με τη βοήθεια μεταφραστών θα μπορούν να δίνουν πληροφορίες προς τους μετανάστες και πρόσφυγες για το πώς μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και τι έγγραφα απαιτούνται.

Από σήμερα ο στρατός θα προσφέρει καθημερινά 5.000 μερίδες φαγητού στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ από τη Δευτέρα θα συμμετέχει με προσφορά φαγητού και η εκκλησία. Ο Ερυθρός Σταυρός επίσης τη μία μέρα θα διανέμει ξηρά τροφή και την άλλη προϊόντα ατομικής υγιεινής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι μετά τα νέα δεδομένα απαιτείται να συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη για το προσφυγικό με όλους τους φορείς της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά.

Η αντιπεριφέρεια σε συνεργασία με τον ΟΛΠ, το Λιμεναρχείο Πειραιά και το υπουργείο Ναυτιλίας προσπαθούν καθημερινώς να επιλύσουν το πρόβλημα της σίτισης καθώς ο αριθμός των προσφύγων διαρκώς αυξάνεται.

Την Τετάρτη ο κ. Γαβρίλης σε συνεννόηση με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής ρύθμισε το ζήτημα με τα ιατρικά απόβλητα που συγκεντρώνονται στο λιμάνι προκειμένου να καταλήγουν στον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε ότι οι χώροι που διαμένουν οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά δεν είναι κατάλληλοι και η συνεχής παραμονή των ανθρώπων αυτών εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δέκα νέα κέντρα φιλοξενίας που προετοιμάζονται από τα εμπλεκόμενα υπουργεία αναμένεται να προετοιμαστούν και να έχουν παραδοθεί έως την επόμενη Πέμπτη 31 Μαρτίου.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - Ποταμιού για τον αριθμό των προσφύγων

Αντιπαράθεση μεταξύ του Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και του Ποταμιού ξέσπασε την Τετάρτη, με αφορμή τη μείωση που εμφάνισε ο αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στη χώρα μας.

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ανέφερε:

«Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση προκύπτει ότι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα 3.122 λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες σε σύγκριση με χθες (χθες ήταν 52.207 και σήμερα 49.085).

»Τι απέγιναν τόσοι άνθρωποι σε μια μέρα; Επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία; Είναι λάθος τα στοιχεία που δίνονται; Έφυγαν από την Ελλάδα για άλλους προορισμούς; Αν ναι, αυτό έγινε νόμιμα ή παράτυπα;».

Στην απάντησή του ο επικεφαλής του Οργάνου για τους Πρόσφυγες, Γιώργος Κυρίτσης, έκανε λόγο για «θεωρίες συνωμοσίας που δημιουργούν σύγχυση», δηλώνοντας ότι οι αυξομείωση στους αριθμούς «έχει να κάνει με το ενοποιημένο σύστημα καταγραφής, όπως αναφέρεται και σε σχετική σημείωση που υπάρχει κάθε μέρα στον πίνακα. Τέτοιες περιπτώσεις αυξομείωσης των αριθμών παρατηρούνται όταν υπάρχουν μετακινήσεις εν εξελίξει την ώρα της καταγραφής (με πλοία, λεωφορεία, κλπ), όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες».

«Οι άνθρωποι δεν είναι "σκουπίδια" για να τους σπρώχνεις κάτω από το χαλί και η Ελλάδα είναι δημοκρατία, δεν "εξαφανίζει" ανθρώπους», προσθέτει.

Σχετικά με τις ΜΚΟ στην Ειδομένη και «την σχεδόν πανηγυρική διαπίστωση του Ποταμιού ότι δήθεν οι ΜΚΟ φεύγουν», ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, απαντά ότι «θα τους συμβουλεύαμε να πληροφορηθούν καλύτερα τι συμβαίνει και να μην παίζουν με όρους τηλεοπτικής δημοσιότητας και πλακίτσας με ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και φτηνό λαϊκισμό».

Σε καλή κατάσταση ο πρόσφυγας που αυτοπυρπολήθηκε στην Ειδομένη

Σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπανικολάου ο 17χρονος πρόσφυγας που επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί χτες στον καταυλισμό προσφύγων/μεταναστών στην Ειδομένη. Ο 17χρονος έχει εγκαύματα σε 14% του σώματός του, κυρίως στα χέρια και την κοιλιακή χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση του Παπανικολάου σύντομα θα πάρει εξιτήριο.

Να σημειωθεί ότι σε καλή κατάσταση είναι και ο δεύτερος νεαρής ηλικίας πρόσφυγας που είχε επίσης επιχειρήσει να αυτοπυρποληθεί χτες. Ο νεαρός πρόσφυγας νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς και αναμένεται να πάρει εξιτήριο εντός της ημέρας.

πρόσφυγεςΕΕΤουρκίαHas video:
Keywords
Αναζητήσεις
μκο drc αποχωρει απο λεσβο
Τυχαία Θέματα