Αποχή, Βαρουφάκης και ΚΙΝΑΛΛ αγχώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας στις δημόσιες αναφορές του, προσπαθώντας να μην εκπέμψει κλίμα ηττοπάθειας, να υποστηρίζει ότι το «παιχνίδι γυρίζει», ωστόσο αυτό που επιδιώκουν στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι να μην έχει ευρεία νίκη και αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις

που δείχνουν διατήρηση της ψαλίδας των ευρωεκλογών, στην καλύτερη των περιπτώσεων, έως σημαντική διεύρυνση αυτό που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα καλό «πλασάρισμα» του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την κάλπη του Μαΐου, δηλαδή 3 με 4 μονάδες πιο πάνω, γύρω στο 28%, ώστε το εκλογικό αποτέλεσμα να κατοχυρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ στον ρόλο του δεύτερου πολιτικού πόλου – όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές. Συμπληρωματικά κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στον ίδιο τον πρωθυπουργό να παραμείνει ισχυρός στο εσωτερικό του κόμματός του την επόμενη μέρα, ώστε να περάσει τις αλλαγές που επιθυμεί.

Βεβαίως η ημερομηνία των εκλογών, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, καθιστά μεγάλο αντίπαλο της κάλπης την αποχή, καθώς πολλοί ψηφοφόροι μπορεί να επιλέξουν τις παραλίες ή ακόμη να βρίσκονται σε προγραμματισμένες διακοπές.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα δείχνει να είναι μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρα από την προσπάθεια να κινητοποιήσει ψηφοφόρους του 2015 που απείχαν στις ευρωεκλογές ποντάρει στο κοινό των 570.000 νέων εκλογέων, δηλαδή ψηφοφόρων που ψηφίζουν για πρώτη φορά, νεαρές ηλικίες που ως επί το πλείστον διατηρούν χαλαρή σχέση με την πολιτική. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Star υπονόησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ενσωματώσει περίπου ολόκληρο αυτό το νούμερο εκλογέων βασίζοντας σε αυτό το στοιχείο τα περί ανατροπής: «Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν 570.000 νέοι ψηφοφόροι. Ταυτόχρονα η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές ήταν 500.000 ψήφοι. Θεωρώ ότι η πιθανότητα, η δυνατότητα της ανατροπής, αν και δύσκολη, είναι απολύτως εφικτή».

Το δίλημμα της διακυβέρνησης θεωρείται από τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ αρκετά ισχυρό για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του στην κάλπη, ωστόσο μένει να διαπιστωθεί αν ο κανόνας αυτός έχει εφαρμογή και στην περίπτωση των εκλογών τον Ιούλιο – κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στη μεταπολίτευση, επομένως δεν υπάρχει προηγούμενο για συγκρίσεις. Επιπλέον στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο η πόλωση που προσπαθούν να δημιουργήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα δεν φαίνεται να περνάει στο εκλογικό σώμα.

Καρφιά για Βαρουφάκη

Αν ο βασικός πονοκέφαλος είναι αυτός της αποχής, στην πορεία προς την κάλπη αντιμετωπίζει δύο ακόμα, τον Βαρουφάκη και το ΚΙΝΑΛΛ, που στοχεύουν σε απογοητευμένους ψηφοφόρους του.

Ο μεν Γιάνης Βαρουφάκης που έχει βάλει στόχο την είσοδο στη Βουλή επιχειρεί να προσελκύσει κοινό στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ που απογοητεύτηκε από τη στροφή του 2015 ή από τη διαχείριση και το ύφος της διακυβέρνησης στη συνέχεια. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι υπάρχει ένα «συστημικό πουσάρισμα» του ΜΕΡΑ25 προκειμένου να κόψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν συμβαίνει αντίστοιχα με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου από τον φόβο ότι θα κόψει ψήφους από τη Ν.Δ. Με άλλα λόγια ο Τσίπρας επιχείρησε να ανακόψει τυχόν ροή ψηφοφόρων προς το κόμμα του Βαρουφάκη, επιχειρώντας σε μια δεύτερη ανάγνωση να αποδομήσει και την προσπάθεια του πρώην υπουργού να εμφανιστεί ως αντισυστημικός – εφόσον το σύστημα τον προωθεί σημαίνει ότι δεν τον φοβάται.

Επίθεση σε Φώφη

Από την άλλη μπάντα υπάρχει το ΚΙΝΑΛΛ, το οποίο επίσης επιχειρεί να συσπειρωθεί σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα προσπαθεί να επαναπατρίσει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που το 2015 μετακινήθηκαν μαζικά προς το σημερινό κυβερνών κόμμα, αλλά στις πρόσφατες ευρωεκλογές παρέμειναν στη δεξαμενή των απογοητευμένων και των αναποφάσιστων. Οι τόνοι μεταξύ των δύο χώρων έχουν υψωθεί περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες καθώς υποβόσκει και η κόντρα για την επικράτηση στην Κεντροαριστερά, στην οποία με τα δεδομένα των ευρωεκλογών επικρατεί με διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιλογή της Φώφης Γεννηματά τα τελευταία εικοσιτετράωρα να αναδείξει για το ΚΙΝΑΛΛ ρόλο ρυθμιστή που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα έστειλε σήμα για το ενδεχόμενο να μπει σε μια κυβέρνηση με τη Ν.Δ. σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει διαρροές προς την Πειραιώς. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει κατηγορήσει την αρχηγό του ΚΙΝΑΛΛ ότι επιτίθεται μονόπλευρα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προσβλέπει σε συνεργασία με τον Μητσοτάκη την επόμενη ημέρα, αξιοποίησε τις πρόσφατες δηλώσεις της για να απευθυνθεί στην «ψυχή» των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και να υπενθυμίσει την άβυσσο που πάντα χώριζε το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου με τη «Δεξιά», να διεγείρει δηλαδή τα αντιδεξιά αντανακλαστικά. Μάλιστα κατηγόρησε τη Φώφη Γεννηματά ότι έχει δημιουργήσει ένα «κακέκτυπο» της Δημοκρατικής Παράταξης που θέλει να ξαναστηθεί στον τόπο μια δεξιά κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη. Την εγκάλεσε επίσης για την αναφορά της ότι θα στηρίξει μια αλλαγή στον νόμο για την απλή αναλογική.

«Ροκάνισμα» της αυτοδυναμίας

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως η προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες θα επικεντρωθεί στον στόχο της αποδυνάμωσης της Ν.Δ. ώστε να μην καταστεί εφικτή η αυτοδυναμία. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι ακριβώς για να αποφευχθούν επαναληπτικές εκλογές μες στον Αύγουστο, σε αντίθεση με την απειλή Μητσοτάκη για λόγους συσπείρωσης στην κάλπη της 7ης Ιουλίου, το ΚΙΝΑΛΛ θα πιεστεί από τα πράγματα να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει διαλυτικά φαινόμενα ή και διάσπαση.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στη λογική της πρόκλησης του φόβου για τη διακυβέρνηση που θα ασκήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και αρχικώς είχε εκτιμηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει σε ίσες δόσεις να καλλιεργήσει στους ψηφοφόρους το αίσθημα της ελπίδας.

Η «προγραμματική αντιπαράθεση» πέρα από το να συγκρίνει τις πολιτικές και τα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. στοχεύει στην ανάδειξη του «κρυφού προγράμματος» της Ν.Δ. σχετικά με το κοινωνικό κράτος που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί νέα επίθεση αλά ΔΝΤ, αλλά και να αποδομήσει κομβικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την ελάφρυνση των εισοδημάτων στο πεδίο της φορολογίας ή τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από τον ΣΥΡΙΖΑ αφενός τονίζουν ότι οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται ο Μητσοτάκης θα είναι οριζόντιες και όχι αναλογικές, αφετέρου επισημαίνουν ότι με βάση τα λεγόμενά του παραπέμπονται για το τέλος της τετραετίας, κοινώς «ζήσε Μαύρε μου» την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχει ήδη ψηφίσει συγκεκριμένα μέτρα και για το 2019 και για το 2020. Την ίδια ώρα απευθυνόμενος από τη λαχαναγορά του Ρέντη στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. απευθύνεται ουσιαστικά στις μεγάλες επιχειρήσεις όταν μιλάει για φοροελαφρύνσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιείται και η αθέτηση από τον Μητσοτάκη της υπόσχεσης (πριν από τις ευρωεκλογές) για όσα ντιμπέιτ θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας. Παρόλο που είναι φανερό ότι ναυαγούν οι ελπίδες για μια τηλεμαχία Τσίπρα - Μητσοτάκη (κι ενώ ναυάγησε οριστικά και το ντιμπέιτ των πέντε πολιτικών αρχηγών) ο πρωθυπουργός συνεχίζει να το επικαλείται προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι ο αντίπαλός του το αποφεύγει σαν τον διάολο το λιβάνι γιατί φοβάται το σφυροκόπημα Τσίπρα και την αποκάλυψη δυσάρεστων πτυχών του προγράμματός του.

ΣΥΡΙΖΑεκλογέςΤσίπραςΚΙΝΑΛαποχήΒαρουφάκηςIssue: 1280Issue date: 27-6-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα