Από την Καβάλα οι πρώτες μεταφορές φορτίων με drones στην Ευρώπη

Από την Καβάλα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες μεταφορές ξηρού και νωπού φορτίου με drones στην Ευρώπη καθώς η Βουλγαρική Dronamics η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που έχει εξασφαλίσει την άδεια να πραγματοποιεί τέτοιες μεταφορές, στοχεύει να δημιουργήσει την πρώτη «βάση» της στην πόλη της βόρειας Ελλάδας.  

Αυτό ανέφερε

ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας, Μπογκντάν Μπογκτάνοφ, με την ευκαιρία των εγκαινίων του βουλγαρικού περιπτέρου στην 87η ΔΕΘ.

Σύμφωνα με την κ. Γκαρσία, η Dronamics είναι η πρώτη εταιρεία cargo drone στον κόσμο. Και η πρώτη που έλαβε άδεια από τις αρχές της ΕΕ για μεταφορές φορτίων με drones. Μάλιστα, πρόκειται να αρχίσει το μεταφορικό της έργο από την Ελλάδα.

«Αρχίζουμε σύντομα, πιθανώς στις αρχές του 2024. Τα drones πιθανώς θα ξεκινούν από την Καβάλα, όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και ένα “drone port” και, παρότι αρχικά θα πραγματοποιούνται μόνο συγκεκριμένα δρομολόγια, σε συγκεκριμένη γραμμή, με μόνο ένα drone, στόχος είναι σταδιακά o στόλος να αυξηθεί και να επεκταθούμε σε όλη την Ελλάδα, ώστε να εξυπηρετούνται και τα ελληνικά νησιά» εξηγεί.

Σύμφωνα με την κ. Γκαρσία, τo άνοιγμα των φτερών τους είναι 16 μέτρα και μπορούν να μεταφέρουν φορτία βάρους έως 350 κιλών, είτε αυτά είναι δέματα από εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου είτε αλληλογραφία. Δεν έχουν πιλοτήριο, αφού ο χειρισμός τους γίνεται απομακρυσμένα, από το έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα η Dronamics ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στην Ελλάδα και έπειτα στην Κύπρο σε συνεργασία με την Golden Cargo. Στόχος είναι να ξεκινήσει της μεταφορές ξηρού και νωπού φορτίου με drones διασυνδέοντας σε πρώτη φάση τα νησιά και έπειτα κοντινούς προορισμούς εντός της ηπειρωτικής χώρας.

Τα drones της εταιρείας μπορούν να μεταφέρουν cargo συνολικού βάρους περίπου 350 κιλών, διανύοντας 2.500 χλμ. Είναι η πρώτη εταιρεία που έχει λάβει τη σχετική άδεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μεταφορές φορτίων με drones.

Καθώς η Dronamics εγγυάται παράδοση την ίδια ημέρα, η Καβάλα επιλέχθηκε ως drone port, εξαιτίας του ότι συνδυάζει λιμάνι και εύκολη πρόσβαση σε βασικό μέρος του εθνικού οδικού δικτύου.

Μετά την Ελλάδα σχεδιάζει να επεκταθεί σε χώρες της Μεσογείου και έπειτα στην Ευρώπη και διεθνώς. Έχει υπογράψει δύο συμφωνίες παραγωγής για τα cargo drones με την Quick Step στην Αυστραλία και με την Cotessa στην Γερμανία.

Το business model της Dronamics εγγυάται μέχρι και:

• 50% εξοικονόμηση σε όλα τα πτητικά κόστη

• 80% μείωση στον χρόνο παράδοσης των εμπορευμάτων

• 60% μείωση εκπομπών από ότι άλλες εταιρείες μεταφοράς.

Για την ώρα η Dronamics λειτουργεί με συμβατικά καύσιμα, όμως στο τμήμα R&D που βρίσκεται στην Σόφια της Βουλγαρίας, εξετάζεται η χρήση υδρογόνου. Στόχος είναι να μειώσει όσο το δυνατόν γίνεται την εκπομπή αερίων στις πτήσεις για βιώσιμη μεταφορά αγαθών. Η Dronamics ιδρύθηκε το 2014 από την οικογένεια Rangelov και έχει δραστηριότητα σε πάνω από 12 χώρες, ενώ απασχολεί περισσότερους από 150 εργαζόμενους.

Διαβάστε επίσης:

Όμιλος Quest: Πέρασε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την Κωτσόβολος

Αττική Οδός: Από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η υψηλότερη προσφορά – Τα τιμήματα που υπέβαλαν τα 6 σχήματα

Eurolamp: Γιατί επένδυσε 15 εκατ. ευρώ η Eos Capital του Απόστολου Ταμβακάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα