Από πωλητής fast food μεγιστάνας των κατασκευών

ΚΟΣΜΟΣ

Ήταν περίπου πριν 10 χρόνια όταν ο απόφοιτος κολεγίου τότε Edgan Injap πωλούσε κοτόπουλο μπάρμπεκιου, στις Φιλιππίνες. Σήμερα, μια δεκαετία μετά, ο πρώην πωλητής fast food ηγείται της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων με τα μεγαλύτερα κέρδη στην Ασία.

Η εταιρεία του, DoubleDragon Properties Corp., εισήχθη

στο χρηματιστήριο των Φιλιππίνων το 2014 και σε διάστημα οκτώ μηνών (από τον Απρίλιο έως τον Ιανουάριο του επόμενου έτους) σημείωσε άνοδο 2,5% περνώντας άλλες 460 άλλες ασιατικές κατασκευαστικές αξίας τουλάχιστον 500 εκατ. Η άνοδος διόγκωσε την αξία της εταιρείας στα 2,3 δισ. δολάρια τοποθετώντας την στην κορυφή των πέντε μεγαλύτερων κατασκευαστών της χώρας.

O Sia σπούδαζε αρχιτεκτονική, όταν αποφάσισε στα 19 του να ξεκινήσει ένα business venture με τους συμμαθητές του. Τώρα πλέον στα 40, συγκαταλέγεται στους μεγιστάνες των Φιλιππίνων. Το 2003, είχε ξεκινήσει ένα κατάστημα με κοτόπουλα στην πόλη Iloilo, πριν μετατραπεί σε εθνική αλυσίδα που ξεπέρασε σε αριθμό τα καταστημάτα των McDonald 's το 2010. Εκείνη τη χρονιά, πούλησε την αλυσίδα κοτόπουλων Mang Inasal στην Jollibee Foods Corp, και αργότερα συνεργάστηκε με τον ιδρυτή της Tony Tan Caktiong και με τους ιδιοκτήτες της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της χώρας SM Investments Corp., για να επενδύσουν σε ακίνητα κι εμπορικά κέντρα.

Με την ίδια υψηλή φιλοδοξία που είχε για να επεκτείνει την αυτοκρατορία του κοτόπουλου, ο SIA αποφάσισε να ασχοληθεί με τις κατασκευές δημιουργώντας 100 καταστήματα CityMall μέχρι το 2020 ώστε να καλύψει τις βασικές ανάγκες των αγοραστών σε μικρότερες επαρχιακές πόλεις.

Η DoubleDragon είναι ένα ψαράκι μεταξύ των ασιατικών κατασκευαστών - είχε στο τρίτο τρίμηνο του 2016, περίπου το 0,6% των περιουσιακών στοιχείων της μεγαλύτερης εταιρείας real estate της Ασίας, του κινεζικού ομίλου Evergrande.

«Η μετοχή έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις, επειδή πολλοί επενδυτές πιστεύουν στο επιχειρηματικό της μοντέλο, το οποίο έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των γεωγραφικών κενών στον τομέα της λιανικής πώλησης» δήλωσε η Cristina Ulang, επικεφαλής έρευνας στην First Metro Investment Corp στην Μανίλα. Η DoubleDragon εστιάζει στην διείσδυση στις μικρότερες πόλεις τις οποίες θεωρεί ως τον μελλοντικό τομέα ανάπτυξης».

Από την δημόσια εγγραφή της το 2014 οι μόνες κατασκευαστικές παγκοσμίως που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μεγαλύτερα κέρδη ήταν μια εταιρεία της Βενεζουέλας κι ένας κινεζικός όμιλος εισηγμένος στις ΗΠΑ που ασχολείται με ακίνητα. H εκτόξευση της μετοχής της έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο μετατρέποντάς την στην τρίτη μεγαλύτερη κατασκευαστική των Φιλιππίνων εκτοπίζοντας ακόμα και την Megaworld, τον μεγαλύτερο διαχειριστή call centers.

Και παρόλο που οι μετοχές της DoubleDragon καταγράφουν πτώση 26% από το υψηλό όλων των εποχών που σημείωσαν το καλοκαίρι, είναι πολύ πιθανό να ανακάμψουν χτυπώντας νέο ρεκόρ εφόσον η εταιρεία παραδώσει το νέο εμπορικό κέντρο που ετοιμάζει προσθέτει ο Ulang.

Έτερος στόχος του Sia είναι και η αύξηση κεφαλαίων με στόχο την εξαγορά και την κατασκευή κι άλλων mall. Ο κατασκευαστής σήκωσε 30,7 εκατ. πέσος από την διάθεση ομολόγων και μετοχών τα τελευταία τρία χρόνια. Πλέον, σκοπεύει να διαθέσει το 75% από το budget των 40,4 εκατ. πέσος για την κατασκευή mall και γραφείων 1000 τετραγωνικών μέτρων τα οποία θα διατεθούν με leasing το 2020. Ο Sia ανέφερε πως ακόμα 9,7 εκατ. ομόλογα θα πουληθούν μέσα στο χρόνο για να συμπληρώσουν το κεφάλαιο που χρειάζεται ώστε να επεκταθεί και στον κλάδο των ξενοδοχείων με δύο νέες επωνυμίες.

Ο Sia ανέφερε επίσης πως η εταιρεία είναι κοντά στο να πιάσει τους στόχους που έχει θέσει συμπεριλαμβανομένου και του κέρδους, ύψους ενός δισ. πέσος για το 2016, ολοκληρώνοντας την κατασκευή των 50 malls μέσα στο χρόνο και προγραμματίζοντας τουλάχιστον 50 ακόμα για το 2018.

Η DoubleDragon σχεδιάζει τα συγκροτήματα CityMall με ενιαία μορφή – το καθένα να μην υπερβαίνει το ένα εκτάριο (2,5 στρέμματα) ενώ φροντίζει να υπάρχει μόνο ένας μισθωτής ανά κατηγορία λιανικής όπως τραπεζικές υπηρεσίες, παντοπωλεία, φαρμακεία, φαγητό και διασκέδαση.

Κατασκευάζει δε το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών της κέντρων σε πόλεις με πληθυσμό 100.000 έως 150.000 κατοίκους, δηλαδή στο 80% των 145 πόλεων της χώρας. Ο ίδιος εκτιμά πως το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εταιρειών λιανικής πώλησης σε αυτές τις μικρότερες κοινότητες θα αυξηθεί ακριβώς τη στιγμή που η ανάπτυξη των πωλήσεων επιβραδύνθει σε μεγαλύτερες και πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές λόγω του κορεσμού και του έντονου ανταγωνισμού.

«Όταν ανοίξαμε το Mang Inasal το 2003, υποσχεθήκαμε 100 καταστήματα μέσα σε πέντε χρόνια, και ανοίξαμε το 100ο στα τέσσερα χρόνια και ένα μήνα», δήλωσε ο Sia. «Αυτές οι μικρότερες επαρχιακές πόλεις, μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, θα είναι οι πιο σημαντικές περιοχές της λιανικής. Μόλις εντοπίσετε ένα κενό όπου έχουν αφήσει οι μεγάλοι παίκτες και δώσετε προσοχή σε αυτό να ξέρετε πως θα είστε κυρίαρχος του χώρου για πολλές δεκαετίες» συμπληρώνει.

Πηγή: insider.gr

Φιλιππίνεςκοτόπουλοχρηματιστήριοfast foodΑσίαακίνηταHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα