Απεργία στο Χόλιγουντ: Θρίλερ με τους ηθοποιούς – «Πάγωσαν» οι διαπραγματεύσεις

Χαρακτηριστικά θρίλερ μοιάζει να αποκτά η συνεχιζόμενη, από τους ηθοποιούς και τους άλλους επαγγελματίες κινηματογράφου, τηλεόρασης και ραδιοφώνου, απεργία στο Χόλιγουντ.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και φαίνεται ότι το κλίμα μεταξύ SAG-AFTRA και AMPTP, δηλαδή μεταξύ καλλιτεχνών και εταιρειών παραγωγής και εταιρειών στρίμινγκ άλλαξε άρδην μέσα σε ένα 24ωρο.

Οι δύο πλευρές, με τα πολλά, είχαν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα λέγανε. Οι συναντήσεις

άρχισαν την περασμένη εβδομάδα και συνεχίζονταν σε αυτή που διανύουμε. Τα ζητήματα πολλά και η διάσταση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών μεγάλη.

Ωστόσο, αχτίδα συγκρατημένης αισιοδοξίας φάνηκε έπειτα από τη συμφωνία που επικύρωσαν οι σεναριογράφοι με τα μεγάλα χολιγουντιανά στούντιο και τις εταιρείες στρίμινγκ, η πλευρά των οποίων έκανε σημαντικές μετατοπίσεις σε αιτήματα των δημιουργών στα οποία εμφανίζονταν αδιάλλακτες μέχρι πριν από σύντομο διάστημα.

Την Τετάρτη που μας πέρασε οι διαπραγματεύσεις ηθοποιών και επαγγελματιών του κλάδου σταμάτησαν αργά το βράδυ (ώρα Ειρηνικού) και οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών θα συγκεντρώνονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Μάλιστα ο Ντάνκαν Κραμπτρι-Άιρλαντ, ο επικεφαλής της επιτροπής διαπραγματεύσεων της SAG-AFTRA επρόκειτο να επιστρέψει στα κεντρικά της Ένωσης για το προγραμματισμένο ραντεβού με τους επικεφαλής τεσσάρων μεγάλων στούντιο για το νέο συμβόλαιο.

Ο χρόνος «πάγωσε» με ένα τηλεφώνημα που έλαβε από το οποίο ενημερώθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν.

Η Συμμαχία χολιγουντιανών στούντιο και εταιρειών στρίμινγκ AMPTP αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ειρηνικού) ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες «πάγωσαν» επειδή οι διαφορές μεταξύ των πλευρών είναι «πολύ μεγάλες» και ότι «οι συνομιλίες δεν μας οδηγούν πλέον σε δημιουργική κατεύθυνση».

Ήταν ένα ακόμα πισωγύρισμα σε μια χρονιά η οποία ήταν γεμάτη από αυτά και διέλυσε κάθε υποψία αισιοδοξίας που αναπτύχθηκε με τη συμφωνία των συγγραφέων και το τέλος της απεργίας τους έπειτα από 148 ημέρες.

Τα στούντιο και το συνδικάτο παραμένουν σε αντιπαράθεση για διάφορα άλλα θέματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι αυξήσεις στις ελάχιστες αμοιβές για να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό.

Οι συνομιλίες με την SAG-AFTRA επαναλήφθηκαν στις 2 Οκτωβρίου για πρώτη φορά από τον Ιούλιο και δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι οι δύο πλευρές σημειώσαν κάποια πρόοδο.

Ουδείς είτε στην ανατολική είτε στη δυτική ακτή των ΗΠΑ μπορεί έστω να εκτιμήσει πόσος χρόνος θα περάσει για να επαναληφθούν οι συνομιλίες. Κάποιοι εικάζουν ότι μπορεί να περάσουν μερικοί ακόμα μήνες.

Η αμερικανική βιομηχανία του θεάματος έχει σταματήσει, ο κλάδος παραμένει αδρανής και το οικονομικό μέγεθος της ζημιάς μεγαλώνει.

Κατά τον επικεφαλής της επιτροπής διαπραγματεύσεων του SAG-AFTRA, Κράμπτρι- Άιρλαντ, τα στούντιο απέρριψαν κατηγορηματικά το αίτημα της Ένωσης τους για μερίδιο 2% από τα έσοδα τα οποία προέρχονται από τις υπηρεσίες στρίμινγκ. Προχθές οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνών έφεραν άλλη πρόταση σύμφωνα με την οποία οι ηθοποιοί θα αμείβονταν με ένα καθορισμένο ποσοστό ανα συνδρομητή από κάθε μία από τις μεγάλες πλατφόρμες διαρκούς ροής περιεχομένου.

Το SAG-AFTRA ισχυρίζεται ότι η πρόταση του αφορά σε συνολικό ποσό 500 εκατ. δολαρίων ετησίων ή 0,57 δολαρίου ανα συνδρομητή.

Η AMPTP υποστηρίζει ότι το ποσό που ζητά ο κλάδος των καλλιτεχνών και άλλων ειδικοτήτων σε ραδιόφωνο και τηλεόραση ανέρχεται στα 800 εκατ. δολάρια ή 1,08 δολάριο ανα συνδρομητή.

Η Ένωση Σεναριογράφων, WGA, συμφώνησε, μεταξύ άλλων, να πάρει για πνευματικά δικαιώματα ένα ποσοστό 50% επι των εσόδων για τις εκπομπές που παρακολουθούνται από τουλάχιστον 20% των εγχώριων συνδρομητών ανα πλατφόρμα στριμινγκ, εντός των πρώτων 90 ημερών από την κυκλοφορία τους. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για τις εκπομπές που έγιναν για τις πλατφόρμες ροής και εκτιμάται ότι οι περισσότερες δεν θα πιάσουν αυτό το όριο.

Η SAG-AFTRA θέλει τα μέλη της να αποζημιώνονται για όλα τα προγράμματα που εμφανίζονται στις OTT υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογραφικών ταινιών και των εκπομπών που έχουν ήδη «ανέβει» και αποτελούν περιεχόμενο καναλιών ελεύθερης λήψης και καλωδιακών.

«Πρόκειται για ένα μικρό μερίδιο των τεράστιων εσόδων που κερδίζουν από τη δουλειά των μελών μας», δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων. «Το ποσό ανέρχεται σε λιγότερο από την αξία ενός γραμματόσημου ετησίως ανά συνδρομητή. Είναι αυτός λόγος για να το κάνουν θέμα;»

Ο Τέντ Σαράντος, συνδιευθύνων σύμβουλος του Netflix, μιλώντας στο στην εκπομπή «Screentime» του Bloomberg το πρωί της Πέμπτης, χαρακτήρισε την πρόταση της Ένωσης Ηθοποιών ως «χαράτσι» στους συνδρομητές.

«Απλώς αισθάνθηκα ότι ήταν η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι πολύ μεγάλη για να προσθέσω κάτι τέτοιο στη διαπραγμάτευση», είπε.

Στο μεταξύ η Συμμαχία Στούντιο και Στρίμινγκ έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα πρόταση ελπίζοντας ότι τα μέλη της SAG-AFTRA θα τη δουν ως «μια λογική βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις». Παρόμοια κίνηση όμως είχε κάνει όταν οι συνομιλίες με την WAG είχαν σταματήσει στα μέσα Αυγούστου, γεγονός το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις στα μέλη της που την εξέλαβαν ως απόπειρα παράκαμψης της ηγεσίας του Σωματείου τους. Από την πλευρά τους οι καλλιτέχνες εμφανίζονται πρόθυμοι να διαπραγματευτούν, όπως είπε ο επικεφαλής της επιτροπής διαπραγματεύσεων της SAG-AFTRA, Κραμπτρι- Άιρλαντ.

Διαβάστε επίσης:

«Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» με νέα πρόσωπα και ιστορίες ο νέος κύκλος στο Alpha

Εύη Δρούτσα: Μπήκε στο fame story… έξαλλη – «Θα τα κάνω λαμπόγυαλο» (Video)

ΕΣΗΕΑ: Ζητά την παρέμβαση του ΕΣΡ με αφορμή τα ομοφοβικά-ρατσιστικά σχόλια σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απεργία, Χόλιγουντ, Θρίλερ, – Πάγωσαν,apergia, choligount, thriler, – pagosan