Απεργία στο Χόλιγουντ: Απόπειρα σύγκλισης από τα μεγάλα στούντιο με πακέτο προτάσεων (Photo)

Συνάντηση, από κοντά, πραγματοποιήθηκε αργά την Τρίτη μεταξύ στελεχών των μεγάλων στούντιο που εκπροσωπούν την Συμμαχία Παραγωγών Τηλεόρασης και Κινηματογράφου (AMPTP) με την επιτροπή διαπραγματεύσεων της Ένωσης Σεναριογράφων Αμερικής (WGA) με πρόθεση να τερματιστεί η απεργία στο Χόλιγουντ η οποία κοντεύει τους τέσσερις μήνες και έχει προκαλέσει «ασφυξία» στην οπτικοακουστική βιομηχανία των ΗΠΑ.

Η Συμμαχία υπογραμμίζει ότι

η προσφορά περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, δέσμευση για απασχόληση τουλάχιστον 10 εβδομάδων για τους περισσότερους σεναριογράφους τηλεοπτικών σειρών και σεναριογράφους-παραγωγούς και αύξηση της φόρμουλας για τις δίκαιες απολαβές από πνευματικά δικαιώματα στο εξωτερικό από τις πλατφόρμες στρίμινγκ.

Πιέζουν για να τερματιστεί η απεργία

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι Μπομπ Ίγκερ της Disney, Ντέιβιντ Ζασλαβ της Warner Bros Discovery, Τέντ Σαράντος του Netflix, επιδίωξαν να εκφράσουν τη δέσμευσή τους να τερματιστεί η απεργία που διανύει την 114η μέρα.

«Προτεραιότητά μας είναι να τερματιστεί η απεργία, ώστε τα πολύτιμα μέλη της δημιουργικής κοινότητας να επιστρέψουν σε αυτό που κάνουν καλύτερα και να τερματιστούν οι δυσκολίες που βιώνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι και επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τον κλάδο.

Έχουμε προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια προσφορά που ανταποκρίνεται στις πρωταρχικές ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι συγγραφείς. Είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στον τερματισμό της απεργίας και ελπίζουμε ότι η WGA θα εργαστεί προς την ίδια κατεύθυνση», αναφέρει η Κάρολ Λομπαρντίνι, πρόεδρος της AMPTP, σε δήλωση που περιλαμβάνεται στις λεπτομέρειες της προσφοράς της σύμβασης.

Σε ένα μήνυμα προς τα μέλη της Ένωσης σεναριογράφων αργά χθες το βράδυ, οι επικεφαλής της WGA δήλωσαν ότι συμμετείχαν στη συνάντηση με καλή πίστη, αλλά «δεχτήκαμε μια διάλεξη για το πόσο καλή ήταν η μοναδική και μοναδική αντιπροσφορά τους».

«Εξηγήσαμε όλους τους τρόπους με τους οποίους οι περιορισμοί, τα κενά και οι παραλείψεις της αντιπροσφοράς τους απέτυχαν να προστατεύσουν επαρκώς τους συγγραφείς από τις υπαρκτές απειλές που προκάλεσαν την απεργία εξ αρχής», ανέφερε η διαπραγματευτική επιτροπή στο μήνυμά της. «Τους είπαμε ότι η απεργία (https://www.topontiki.gr/?s=%CE%91%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%99%CE%91+%CE%A7%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%93%CE%9F%CE%A5%CE%9D%CE%A4) έχει ένα τίμημα, και αυτό το τίμημα είναι μια απάντηση σε όλα -και όχι μόνο σε μερικά- από τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στον κλάδο.

Αλλά αυτή δεν ήταν μια συνάντηση για να κλείσουμε μια συμφωνία.

Ήταν μια συνάντηση για να μας κάνει να υποχωρήσουμε, γι’ αυτό και, ούτε 20 λεπτά αφότου αποχωρήσαμε από τη συνάντηση, η AMPTP δημοσίευσε τη σύνοψη των προτάσεών της».

Κίνηση τακτικής

Η δημοσιοποίηση των λεπτομερειών της πρότασης φαίνεται ότι αποσκοπούσε να πιέσει την WGA να κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ που καλύπτουν την κοινωνική κρίση στους κόλπους της οπτικοακουστικής βιομηχανίας των ΗΠΑ.

Η διαπραγματευτική επιτροπή των Σεναριογράφων εξέδωσε την απάντησή της κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη εβδομάδα.

Όμως η συντεχνία προσέφερε μόνο μικρές προσαρμογές στις αρχικές της προτάσεις, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες, αφήνοντας τις δύο πλευρές να απέχουν πολύ σε σημαντικά ζητήματα.

Η επιτροπή διαπραγμάτευσης των σεναριογράφων υποστηρίζει ότι από τη συνάντηση έγινε σαφές πως τα στούντιο δεν ενδιαφέρονται να διαπραγματευτούν και στην ενημέρωση προς τα μέλη της Ένωσης κάνει λόγο για «σχέδιο των εταιρειών από την αρχή – όχι να διαπραγματευτούν, αλλά να μας μπλοκάρουν. Είναι η μόνη τους στρατηγική – να στοιχηματίσουν ότι θα στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου».

Διαβάστε επίσης

ΕΣΗΕΑ: Ο πρόεδρος της ΕΡΤ σταθερά υποτιμά και απαξιώνει τους εργαζόμενους

Σκάι: Προσεγμένες διατυπώσεις σε εκδοχή για τον θανάσιμο τραυματισμό το Μιχάλη Κατσούρη

Χάρτα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στα ΜΜΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα