Απειλή και για τη Δύση ο ISIS-K – Η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει την Μόσχα για τρομοκρατική απειλή

Το Ιράν είχε προειδοποιήσει την Ρωσία για την πιθανότητα μεγάλης «τρομοκρατικής επιχείρησης» πριν από την δολοφονική επίθεση των ισλαμιστών στην Μόσχα, όπως αναφέρουν τρεις πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες του θέματος.

Οι δράστες επιτέθηκαν στον συναυλιακό χώρο Crocus αφήνοντας πίσω τους 144 νεκρούς, σε μία επιχείρηση για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση ISIS-Κ, που είναι το αφγανικό «παρακλάδι» του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τεχεράνη

είχε ενημερώσει την Μόσχα για πιθανή επίθεση με βάση τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη στο Ιράν, μετά την διπλή βομβιστική επίθεση στην πόλη Κεμράν, που στοίχισε την ζωή σχεδόν 100 ανθρώπων, τον Ιανουάριο.

ISIS-K could slip through US border and carry out Moscow-style attack, US official warns https://t.co/QTfsLaDzn6 pic.twitter.com/PcvRXJ0Avx

New York Post (@nypost) April 1, 2024Πληροφορίες από τις ανακρίσεις τρομοκρατών στο Ιράν

Μια πηγή ανέφερε ότι «καθώς το Ιράν είναι θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων εδώ και χρόνια, οι ιρανικές αρχές εκπλήρωσαν την υποχρέωσή τους να ενημερώσουν την Μόσχα με βάση τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν από συλληφθέντες τρομοκράτες». Το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι συνελήφθησαν 35 άτομα που συνδέονται με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Κεμράν και μεταξύ αυτών ένα ανώτατο στέλεχος του ISIS-K.

«Μέρες πριν από την επίθεση στην Ρωσία, η Τεχεράνη μοιράστηκε με την Μόσχα πληροφορίες για πιθανή μεγάλη τρομοκρατική επίθεση μέσα στην Ρωσία- πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τις ανακρίσεις των ατόμων που συνελήφθησαν σε σχέση με τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν», ανέφερε μία πηγή.

Άλλη πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η Τεχεράνη έδωσε πληροφορίες στην Μόσχα, αλλά χωρίς συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τον πιθανό χρόνο και τον στόχο μίας επίθεσης. «Ένας από τους τρομοκράτες (που συνελήφθη στο Ιράν) είπε ότι κάποια μέλη της οργάνωσης είχαν ήδη μεταβεί στην Ρωσία», ανέφερε η ίδια πηγή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε ωστόσο ότι η Μόσχα είχε λάβει πληροφορίες από το Ιράν. Η Ρωσία δέχεται ότι η επίθεση στον συναυλιακό χώρο έγινε από «ισλαμιστές εξτρεμιστές», αλλά επιμένει ότι με την επίθεση αυτή συνδέεται η Ουκρανία. Το Κίεβο έχει διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

ISIS-K has released a video as proof that they carried out the attack. On Friday they had issued photos of the 4 attackers. They're probably upset that Putin is blaming Ukraine instead. They’re like “Hey Putin you can’t do that, that’s not how this works. We claimed the attack.”… pic.twitter.com/EYnbwODrD8

— Imtiaz Mahmood (@ImtiazMadmood) March 24, 2024Ποιος είναι ο ISIS-K και γιατί θεωρείται απειλή για τη Δύση

Ο ISIS-K άρχισε την δολοφονική του δράση το 2021, με την επίθεση αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, κατά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, που στοίχισε την ζωή 13 αμερικανών στρατιωτών και δεκάδων πολιτών.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Στο μεταξύ ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δήλωσαν στην MailOnline ότι το αφγανικό «παρακλάδι» του Ισλαμικού Κράτους έχει ενισχυθεί και θα μπορούσε να επιχειρήσει επιθέσεις σε στόχους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Iran tipped off Russia about the possibility of a major "terrorist operation" on its soil ahead of the concert hall massacre near Moscow last month, – Reuters

Iran arrested 35 people in January, including a commander of ISIS-Khorasan (ISIS-K). pic.twitter.com/ekNrgYNHwe

— MAKS 23 (@Maks_NAFO_FELLA) April 1, 2024

Ο καθηγητής Σπουδών Ασφαλείας στο King’s College, δρ. Πίτερ Νάουμαν δήλωσε στην MailOnline ότι η αυξανόμενη ενίσχυση του ISIS-K αποτελεί απειλή για την Ευρώπη.

«Η τζιχαντιστική απειλή από το Αφγανιστάν είναι σημαντική. Παρέμενε στάσιμη, αν δεν υποχωρούσε μετά το 2018, όταν ηττήθηκε ο ISIS στη Συρία και το Ιράκ. Αλλά δύο εξελίξεις το άλλαξαν αυτό. Πρώτα οι επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, που ενεργοποίησε και κινητοποίησε ισλαμιστές και τζιχαντιστές. Και δεύτερο, η αυξανόμενη φιλοδοξία του ISIS-K, που σήμερα είναι το μόνο τμήμα του ISIS που έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις σε μη μουσουλμανικές χώρες», δήλωσε ο δρ. Πίτερ Νάουμαν.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, κατά τον δρ. Νάουμαν αυξάνεται ο κίνδυνος για σημαντικά χτυπήματα σε δυτικές χώρες, καθώς η συγκεκριμένη οργάνωση επιδιώκει να υπερκεράσει άλλες εξτρεμιστικές ομάδες.

«Ο ISIS-K επιδιώκει να υπερκεράσει αντίπαλες τζιχαντιστικές ομάδες, κάνοντας πιο εντυπωσιακές επιθέσεις για να ενισχύσει το όνομά του σε σχέση με άλλες ομάδες και να εξασφαλίσει έσοδα από δυνητικούς υποστηρικτές», δήωλσε ο Ασφαντιάρ Μιρ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στη Νότια Ασία στο αμερικανικό Ινστιτούτο Ειρήνης, που είναι μία κυβερνητική ομάδα αναλύσεων στην Ουάσινγκτον.

Μαζί με την Αλ – Κάιντα και μικρότερες εξτρεμιστικές ομάδες, ο ISIS-K έχει ισχυρή παρουσία στο Αφγανιστάν, υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, το οποίο παρότι είναι αντίθετο με τις τακτικές του ISIS-K δεν έχει την στρατιωτική ισχύ για να τον εξουδετερώσει.

Ο ISIS-K έχει αναπτύξει τη δυνατότητα στρατολόγησης μελών από γειτονικές προς το Αφγανιστάν περιοχές, όπως το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, δημιουργώντας ένα δίκτυο τζιχαντιστών που μπορούν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο εξωτερικό, όπως ανέφερε έκθεση του ΟΗΕ, τον Ιανουάριο του 2024.

Ο ISIS-K εκμεταλλεύθηκε επίσης το κενό που άφησε η απόσυρση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, σύμφωνα με τον δρ. Νάουμαν.

«Μετά την ήττα του χαλιφάτου του ISIS, το 2018, η τζιχαντιστική απειλή πιστευόταν ότι είχε τερματιστεί… αλλά ποτέ δεν εξαλείφεται. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυξήθηκε», επισήμανε ο δρ. Νάουμαν.

Διαβάστε επίσης:

Παρασκηνιακές κινήσεις Νετανιάχου για κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ

«Σύνδρομο της Αβάνας»: Έρευνα συνδέει τη μυστηριώδη ασθένεια που «χτυπάει» αμερικανούς διπλωμάτες με μονάδα ρωσικής αντικατασκοπείας (videos)

Η Σαουδική Αραβία στέλνει για πρώτη φορά γυναίκα να συμμετάσχει στα καλλιστεία της Μις Υφήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα