Απειλή Ισραήλ: «Μπορούμε να κάνουμε τον Λίβανο νέα Γάζα – Κοντά σε σοβαρό λάθος η Χεζμπολάχ»

Με τη Χεζμπολάχ να συνεχίζει τις επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γιοάβ Γκάλαντ προειδοποίησε το Σάββατο ότι «η τρομοκρατική ομάδα είναι κοντά στο να κάνει ένα σοβαρό λάθος που θα τελειώσει με τους κατοίκους της Βηρυτού να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους».

«Λέω εδώ στους πολίτες του Λιβάνου, βλέπω ήδη τους πολίτες στη Γάζα να περπατούν με λευκές σημαίες κατά μήκος της ακτής και να κινούνται νότια», δήλωσε ο Γκάλαντ κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μια στρατιωτική βάση στα βόρεια σύνορα.

«Η Χεζμπολάχ παρασύρει τον Λίβανο σε έναν

πόλεμο που μπορεί να συμβεί, και κάνει λάθη. Αν κάνει λάθη αυτού του είδους, αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα είναι πρώτα από όλα οι πολίτες του Λιβάνου. Αυτό που κάνουμε στη Γάζα ξέρουμε πώς να το κάνουμε στη Βηρυτό», διεμήνυσε.

Δήλωσε, μάλιστα, πως η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί λιγότερο από το 1/10 της ισχύος της στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι πιλότοι μας κάθονται στο πιλοτήριο, οι μύτες των αεροπλάνων δείχνουν βόρεια. Έχουμε αρκετά να κάνουμε στο νότο, αλλά η Πολεμική Αεροπορία είναι στραμμένη προς τον βορρά, και η δύναμή της είναι πολύ μεγάλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

טנק של צה"ל תקף לפני זמן קצר חוליית מחבלים שניסתה לשגר טילי נ"ט לעבר שטח ישראל במרחב ערמאשה.

מוקדם יותר היום זוהתה מטרה אווירית שחצתה לעבר שטח ישראל במרחב הקיבוץ כברי, המטרה הופלה והאירוע הסתיים.
בנוסף, יורטו שתי מטרות חשודות במרחב גבול לבנון >> pic.twitter.com/kjdojCoDlw

— דובר צה״ל דניאל הגרי – Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) November 11, 2023

Νωρίτερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ένα από τα άρματα μάχης τους βομβάρδισε μια ομάδα κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, που προετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση κοντά στο βόρειο χωριό Αράμπ αλ Αράμσε.

«Άλλοι δύο στόχοι αναχαιτίστηκαν πάνω από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου», πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός.

Επίσης, το Σάββατο εκτοξεύτηκαν όλμοι και αντιαρματικοί πύραυλοι σε θέσεις των IDF κατά μήκος των συνόρων.

Ο Ισραηλινός Στρατός δηλώνει ότι τα στρατεύματα απαντούν με βομβαρδισμούς πυροβολικού στις πηγές των πυρών και στις τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Νασράλα: «Το μέτωπο στον νότιο Λίβανο θα παραμείνει ενεργό»

Ο επικεφαλής της πανίσχυρης σιιτικής οργάνωσης δήλωσε ότι η ένοπλη οργάνωσή του χρησιμοποίησε νέου τύπου όπλα και έπληξε νέους στόχους στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, δεσμευόμενος ότι το μέτωπο στα νότια εναντίον του «ορκισμένου εχθρού» του θα παραμείνει ενεργό.

Αυτή ήταν η δεύτερη ομιλία του Νασράλα, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ. Στο πρώτο διάγγελμά του, την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι υπάρχει η πιθανότητα οι συγκρούσεις στο μέτωπο του Λιβάνου να μετατραπούν σε κανονικό πόλεμο.

Σήμερα ο Νασράλα είπε ότι «αναβαθμίστηκαν» οι επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στο μέτωπο με το Ισραήλ. «Υπήρξε ποσοτική βελτίωση όσον αφορά τον αριθμό των επιχειρήσεων, το μέγεθος και τον αριθμό των στόχων αλλά και αύξηση του είδους των όπλων», ανέφερε σε αυτήν την ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Είπε ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε έναν πύραυλο Μπουρκάν (ή «Ηφαίστειο»), που μπορεί να φέρει εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο μεταξύ 300-500 κιλών, και επιβεβαίωσε ότι για πρώτη φορά η οργάνωση χρησιμοποίησε οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Νασράλα είπε ότι η οργάνωση έπληξε επίσης για πρώτη φορά, με πυραύλους Κατσιούσα, την πόλη Κιριάτ Σμόνα, στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για τον θάνατο τριών κοριτσιών και της γιαγιάς τους, στις αρχές του μήνα. «Αυτό το μέτωπο θα παραμείνει ενεργό», διεμήνυσε.

Ο Νασράλα αποκάλυψε ότι στο εξής θα στέλνονται καθημερινά «αναγνωριστικά drones» στο ισραηλινό έδαφος, ορισμένοι εκ των οποίων θα φτάνουν μέχρι τη Χάιφα, την Άκρα και το Σάφεντ στα βόρεια.

Οι Ισραηλινοί διέψευσαν στο μεταξύ αναφορές δυτικών ΜΜΕ ότι το νοσοκομείο Αλ Σίφα βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό, με τους αμάχους να αδυνατούν να διαφύγουν. Στο Αλ Σίφα έχουν βρει καταφύγιο τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι – ανάμεσά τους 2.500 ασθενείς, σοβαρά τραυματίες, εγχειρισμένοι και νεογέννητα.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Ερντογάν στις δυτικές χώρες: «Ντροπή να σιωπούν μπροστά στις σφαγές στην Παλαιστίνη»

Αλβανία: Ποδοσφαιριστής πέθανε μέσα στο γήπεδο εν μέσω αγώνα (Video)

Λονδίνο: Μεγάλη διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη – Συμπλοκές ακροδεξιών και αστυνομίας

Keywords
Τυχαία Θέματα