Απάντηση Αθήνας στις δηλώσεις Ερντογάν: Σταματήστε τις προκλήσεις, δεν μπορείτε να πλήξετε την κυριαρχία μας

Στις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε η ελληνική κυβέρνηση, με δήλωση του Γιάννη Οικονόμου.

«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για τις νέες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

«Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική

των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, επανέφερε το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

O Ερντογάν, ο οποίος παρακολούθησε μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο και πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σήμερα τη στρατιωτική άσκηση «Efes 2022» στη Σμύρνη, κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.

«Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά. Αυτοί οι άνθρωποι (οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας) είναι αποφασισμένοι, αν πουν κάτι, κρατούν τον λόγο τους», είπε, εξαπολύοντας ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην Μικρασιατική Καταστροφή, καλώντας την Ελλάδα «να μείνει μακριά από ενέργειες που θα την κάνουν να μετανιώσει και να απογοητευθεί όπως έκανε πριν από έναν αιώνα».

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως μάλλον ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει… τουρισμό στα νησιά και πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

#CANLI Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’de EFES-2022 Tatbikatı’nda konuşma yapıyor. https://t.co/89ziLROOqT

— Yeni Şafak (@yenisafak) June 9, 2022Απειλές και από τον Τσελίκ

Παράλληλα, απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε μέσω Twitter και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος παρακολούθησε επίσης την άσκηση «Efes 2022».

«Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», έγραψε, ανεβάζοντας φωτογραφίες από την άσκηση.

Bir gece ansızın gelebiliriz…
#Efes2022Tatbikatı #Efes2022 pic.twitter.com/bW2JVrY7lJ

— Ömer Çelik (@omerrcelik) June 9, 2022Οι 16 χάρτες του ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε στις παράνομες αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, με την ανάρτηση 16 χαρτών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα 16 χάρτες που απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις»

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

“Οι χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας”, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Δείτε τους χάρτεςmap1Λήψηmap2Λήψηmap3Λήψηmap4Λήψηmap5Λήψηmap6Λήψηmap7Λήψηmap8Λήψηmap9Λήψηmap10Λήψηmap11Λήψηmap12Λήψηmap13Λήψηmap14Λήψηmap15Λήψηmap16Λήψη

Διαβάστε επίσης:

Βηματοδότη έβαλε ο Γιώργος Παπανδρέου

Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» – Μητσοτάκης: «Ο καρκίνος σήμερα δεν είναι μία καταδίκη θανάτου» – Η αναφορά στη Μαρίκα

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έχει αποφασίσει τέλος καλοκαιριού να δραπετεύσει γιατί τρέμει την ακρίβεια του χειμώνα (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απάντηση Αθήνας, Ερντογάν, Τίποτα,apantisi athinas, erntogan, tipota