Αντώνης Καργιώτης: Είχαμε ειδοποιήσει το Λιμενικό να τον προσέχουν καταγγέλλει ψυχίατρος – ο μισαναπηρισμός οδήγησε στη δολοφονία

Συγκλονισμένη παραμένει ολόκληρη η χώρα από τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά, όταν μέλη του πληρώματος του Blue Horizon με προορισμό το Ηράκλειο, τον πέταξαν στη θάλασσα την ώρα που εκείνος προσπαθούσε να επιβιβαστεί στο πλοίο.

Μηνύματα οργής, θλίψης και αγανάκτησης κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο φιλήσυχο, πάντα χαμογελαστό, ιδιαίτερα αγαπητό στην τοπική

κοινωνία της Κρήτης. Έναν άνθρωπο με νοητική υστέρηση που προερχόταν από μια οικογένεια πολύτεκνη και φτωχή. Έναν άνθρωπο πάντα πρόθυμο να βοηθήσει…

Ωστόσο, κανείς δεν βοήθησε εκείνον την ώρα που το σώμα του χανόταν στα ταραγμένα νερά δίπλα στις προπέλες του καραβιού.

«Πάμε να φύγουμε» ήταν -σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- η εντολή του πληρώματος, αμέσως μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του. Το πλοίο απέπλευσε, συνέχισε την πορεία του και θα είχε φθάσει κανονικά στον προορισμό του αν δεν υπήρχαν τα βίντεο από το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα.

Η είδηση που θα έβγαινε, τότε, θα είχε τίτλο «δυστύχημα» και θα μιλούσε για έναν άνθρωπο που «έπεσε» -πιθανότατα… γλίστρησε- και όχι «έριξαν» στη θάλασσα. Έναν άνθρωπο που «δεν πρόλαβε να επιβιβαστεί» και όχι έναν επιβάτη που αφού τού εμπόδισαν την είσοδο, τον έσπρωξαν στον θάνατο.

Και σε αυτό το σημείο αξίζει να αναρωτηθεί κανείς: Θα είχε, άραγε, την ίδια αντιμετώπιση ο Αντώνης αν δεν ανήκε στους «αδύναμους» αυτής της… ανάπηρης κοινωνίας;

Θα τον «τραμπούκιζαν» με τον ίδιο τρόπο αν είχε τη δύναμη να απαντήσει κι εκείνος με «σπρωξιές» στα μέλη του πληρώματος;

Αλήθεια, θα αδιαφορούσαν για έναν άνθρωπο που μόλις έπεσε στη θάλασσα αν ήταν ένας από τους «κανονικούς»;

Τα τελευταία λόγια του Αντώνη δεν ακούγονται στα βίντεο που κυκλοφόρησαν και δεν θα τα μάθουμε ποτέ. Τα τελευταία του συναισθήματα, ωστόσο, την ώρα που τον έριχναν στη θάλασσα δεν θα μπορούσε να είναι άλλα από απόρριψη από έναν κόσμο που δεν θα γινόταν ποτέ τόσο «καθαρός» όσο η πάντα «χαμογελαστή» ψυχή του.

Βίντεο σοκ: Το πλήρωμα έσπρωξε από το Blue Horizon στον θάνατο τον 36χρονο που σκοτώθηκε στο λιμάνι Πειραιά pic.twitter.com/eiPvxWYKvq

— kakajason (@kakajason50) September 5, 2023

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκφράζει -με ανακοίνωσή της- τον θρήνο και την οργή της για το σοκαριστικό αυτό περιστατικό, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον τραγικό χαμό του Αντώνη.

Την ίδια ώρα, κάνει λόγο για στερεότυπα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, η οποία αρκετά συχνά αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία, ως «πολίτες» που δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπολοίπους, επισημαίνοντας ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται ως «αντικείμενα» οίκτου ή ως πολίτες «δεύτερης» κατηγορίας και όχι ως υποκείμενα φορείς δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ

«Το αναπηρικό κίνημα απ΄ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη τη χώρα έχει εξοργιστεί και ταυτόχρονα θρηνεί για τον χαμό του 36χρου συμπολίτη μας με αναπηρία, με τον βάναυσο τρόπο που έγινε και ήρθε στη δημοσιότητα και στη γνώση όλων μας, στο λιμάνι του Πειραιά.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και στους οικείους του Αντώνη και ταυτόχρονα ζητά την απονομή δικαιοσύνης για τον τραγικό χαμό του.

Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΣΑμεΑ σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, η χώρα έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει. Ενώ η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία είναι πλέον Νόμος του κράτους από το 2012, το άρθρο 8, για «την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας (…) σχετικά με τα άτομα με αναπηρία, την ενθάρρυνση του σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία», καθώς και την καταπολέμηση «των στερεοτύπων, των προκαταλήψεων και των επιβλαβών πρακτικών που αφορούν σε άτομα με αναπηρία», παραμένει κενό γράμμα.

Δημόσια πρόσωπα, εκπρόσωποι φορέων και εργαζόμενοι σε κάθε τομέα εξακολουθούν να αγνοούν το πώς να επικοινωνούν με τα άτομα που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες αναπηρίας, όπως ακουστική αναπηρία, αναπηρία όρασης και νοητική αναπηρία. Οι συμπεριφορές που υιοθετούνται και αναπαράγονται προς τους πολίτες με αναπηρία έχουν ως βασικές αιτίες αφενός τις προκαταλήψεις και τα εμπεδωμένα στερεότυπα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία για τα άτομα με αναπηρία, θεωρώντας τους αρκετά συχνά ως «πολίτες» που δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα άτομα χωρίς αναπηρία, αφετέρου πολλοί συχνά οι πολίτες με αναπηρία προσεγγίζονται ως «αντικείμενα» οίκτου ή ως πολίτες «δεύτερης» κατηγορίας και όχι ως υποκείμενα φορείς δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Το αναπηρικό κίνημα ζητά δικαιοσύνη για τον Αντώνη και διεκδικεί πολιτικές ευαισθητοποίησης της πολιτείας και της κοινωνίας, που θα καλλιεργήσουν την αποδοχή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και θα προάγουν την εκπαίδευση εργαζομένων αλλά και όλων των πολιτών για μια συμπεριληπτική κοινωνία χωρίς διακρίσεις.

Η δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί ταχύτατα και χωρίς χρονοτριβή».

«Είχαμε ενημερώσει τα λιμεναρχεία να προσέχουν τον Αντώνη», καταγγέλει ψυχίατρος

Ιδιαιτέρως σοβαρές ήταν και οι αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε ο υπεύθυνος της μονάδας ψυχικής υγείας Λασιθίου, ψυχίατρος Μανόλης Καναβάκης ο οποίος, μιλώντας στον 98.4, τόνισε πως κοινωνική λειτουργός είχε επικοινωνήσει με το λιμεναρχείο προκειμένου να «προσέχουν τον Αντώνη».

«Έχω την αίσθηση για το γεγονός που έγινε, επειδή δεν ήταν κυριλάτος και επώνυμος, αντιμετωπίστηκε με έναν τρόπο, δηλαδή επειδή φαίνεται διαφορετικός, του φερόμαστε και αντίστοιχα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου: « Ξεφορτώθηκαν τον ανάπηρο κι επιχείρησαν να επιστρέψουν στην “κανονικότητα“»

Στη νοητική υστέρηση του θύματος θέλησε να εστιάσει και η πρόεδρος της σχολής Σκύλοι Οδηγοί Λάρα-Lara Guide Dog School, Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, η οποία επισημαίνει ότι το πλήρωμα γνώριζε τον Αντώνη, κάνοντας λόγο για μισαναπηρικά κίνητρα.

«Ο Αντώνης Καρυώτης, που έπνιξε το πλήρωμα του Blue Horizon, μου λένε από Κρήτη πως είχε νοητική καθυστέρηση. Ήταν ανάπηρος… ήταν από φτωχή οικογένεια κι ανεβοκατέβαινε συχνά. Έμπαινε πάντα τελευταία στιγμή στο πλοίο και τον γνώριζε το πλήρωμα. Μου λένε πως μάλλον δεν τον ήθελαν και για αυτό τον έσπρωξαν στη θάλασσα…. έχω αρρωστήσει…

Αφού τον δολοφόνησαν το πλοίο επιχείρησε να συνεχίσει κανονικά το ταξίδι του. Ξεφορτώθηκαν τον ανάπηρο κι επιχείρησαν να επιστρέψουν στην “κανονικότητα“. Ήταν οι επιβάτες που κάλεσαν το λιμενικό..

Δεν θα ακούσετε να αναφέρεται η νοητική βλάβη του γιατί η αναπηρία είναι ταμπού. Γιατί τα κίνητρα πίσω από τα εγκλήματα που αφορούν ανάπηρους, υποδεικνύουν το μίσος απέναντί μας. Σε μια χώρα χωρίς δομημένες, εξατομικευμένες πολιτικές στην κοινότητα, οι άνθρωποι αφήνονται στη μοίρα τους μα πλέον είναι αργά για δάκρυα..

Όταν είσαι ανάπηρος, εκτελείσαι εν ψυχρώ και σε κοινή θέα. Η ζωή σου δεν μετράει. Ενοχλείς τους “κανονικούς”» αναφέρει σε ανάρτησή της.

Εγκλήματα – Έρευνες: Τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος για επίθεση εναντίον ανάπηρων ατόμων

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα ανάπηρα άτομα είναι πιθανό να πέσουν θύματα σοβαρών βίαιων εγκλημάτων τρεις φορές περισσότερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), το 50% των ατόμων με αναπηρία ανέφεραν ότι έχουν υποστεί παρενόχληση σε διάστημα 5 ετών, σε σύγκριση με το 37% των ατόμων χωρίς αναπηρία.

Με βάση τα ίδια δεδομένα, το 17% των ατόμων με αναπηρία υφίσταται σωματική βία σε σχέση με το 8% εκείνων που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο ανάλογο πρόβλημα.

Αναφορικά με τις γυναίκες, αξίζει να σημειωθεί πως εκείνες με αναπηρία διατρέχουν δύο έως πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν βία από άλλες γυναίκες, ενώ το 34% των ατόμων του ίδιου φύλου με αντίστοιχα προβλήματα υγείας έχουν πει πως έχουν βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία από σύντροφο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Διαβάστε επίσης:

Μπέος για Αγαπηδάκη: «Τρελαίνομαι όταν ακούγονται αηδίες από ανθρώπους που έχουν θέση ευθύνης»

Σύνταγμα: Το… τερμάτισαν οι «ψεκ» – «Καλύτερα να πεθάνω από τον Τούρκο παρά να πάρω τις νέες ταυτότητες» (Video/Photos)

Ηράκλειο: Άνδρας προσπαθεί να βιάσει γυναίκα – Βίντεο σοκ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντώνης Καργιώτης,antonis kargiotis