Άνθρακες οι «Θησαυροί» της Μπέτανι Χιουζ για την Κύπρο- Αποσιωπήθηκε από την ιστορικό η Τουρκική εισβολή

Η καταξιωμένη ιστορικός και συγγραφέας Μπέτανι Χιούζ διακρίνεται για τον αφηγηματικό και ελκυστικό τρόπο στην παρουσίαση των θεμάτων, στις εκπομπές της, οι οποίες προβάλλονται από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και συνδρομητικές πλατφόρμες. 

Δείχνει να έχει βαθιά γνώση της επιστήμης της και του αντικειμένου της δίνοντας την αίσθηση ότι προσεγγίζει τα θέματα της με προσοχή και σεβασμό, έχοντας κάνει κατάλληλη προεργασία.

Αυτό που παρουσιάζει το έχει κάνει «κτήμα» της και για τούτο ένα από τα ατού της είναι η μεταδοτικότητα της. Βάζει, με τον προσεγμένο- συνάμα γλαφυρό- τρόπο διήγησης,

τον τηλεθεατή στην ιστορία και τον συνεπαίρνει. Τον κάνει συνταξιδιώτη της. Γι αυτό και η ίδια και οι εκπομπές της είναι απολαυστικές.

Αποτελούν «παράθυρα» στην ιστορία, σε αδιαμφισβήτητα γεγονότα της, σε Πολιτισμούς και ανεκτίμητης αξίας πολιτισμικούς θησαυρούς, παγκόσμιας κληρονομιάς.

Στο νέο κύκλο της σειράς «Θησαυροί με την Μπέτανι Χιουζ», ιστορικών ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ, για το δορυφορικό Viasat History που αναμεταδίδεται και από τις ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες το τρίτο επεισόδιο ήταν αφιερωμένο στους ιστορικούς πολιτιστικούς θησαυρούς της Κύπρου.

Ο Χιούζ ταξίδεψε ως τη μαρτυρική Μεγαλόνησο και επιχείρησε να φωτίσει την κληρονομιά των ποικιλόμορφων επιρροών που δέχθηκε  μέσα από «τέσσερις μοναδικούς θησαυρούς της», σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό υλικό για την επίμαχη εκπομπή.

Η διάρθρωση της εκπομπής είχε χρονολογική εξέλιξη. Από την Ελληνιστική περίοδο, την εποχή του Βυζαντίου κλπ κλπ έως τη σύγχρονη εποχή.

Ταυτόχρονα έδινε το πολιτικό πλαίσιο κάθε χρονικής περιόδου αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη όταν έπρεπε να αναφερθεί στη νεότερη ιστορία του νησιού, αν και συνυφασμένη με τους «θησαυρούς», όπως τους αξιολόγησε η γεννημένη στην Οξφόρδη ιστορικός.

Για την Χιούζ η οποία επισκέφθηκε και περιηγήθηκε την Λευκωσία, τη μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, η «Πράσινη γραμμή» «ρύθμισε τη διαμάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου σε μια περίοδο- δεκαετία ’60- ’70- κατά την οποία η Κύπρος προσπαθούσε να βρει την ταυτότητα της». Συνοδευόμενη από ανώτατο αξιωματικό της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ πέρασε στην ουδέτερη ζώνη της «Πράσινης γραμμής», σχολιάζοντας με ελαφρότητα «πόσο παράδοξο, ο κόσμος τρώει μεσημεριανό την ίδια ώρα από κάθε πλευρά», υπονοώντας προφανώς πως δεν έχουν κάτι να χωρίσουν ή και να μοιράσουν. 

Ούτε μια αναφορά για τον «Βρετανικό παράγοντα». Για την σκληρή βρετανική κατοχή και το ρόλο των Άγγλων στον αγώνα ανεξαρτησίας της Κύπρου. Και λίγο μετά ανέφερε, επίσης ανέμελα, πως «το 1974 η «ουδέτερη ζώνη» ξαφνικά εγκαταλείφθηκε». Για την έγκριτη ιστορικό η τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του ’74, ήταν απλώς μεσημεράκι καλοκαιριού.

Την πήγαν και στο εγκαταλειμμένο διεθνές αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Δηλαδή στα Κατεχόμενα. Εξήγησε ότι το αεροδρόμιο στην εποχή του (1968) ήταν υπερσύγχρονο αλλά « έξι χρόνια αργότερα εγκαταλείφθηκε εξαιτίας της «Πράσινης γραμμής».

Οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνόδευσαν την Βρετανή ιστορικό και στο αποκαλούμενο- όπως ενημερωσε η ίδια- «Σοκάκι του δόρατος», ένα δρομάκι στο οποίο τα κτίρια από τις δύο πλευρές δεν έχουν απέχουν πολύ. Ο χαρακτηρισμός, εξήγησε ο ένστολος του ΟΗΕ στην ιστορικό, προήλθε όταν ένας Τούρκος στρατιώτης επιχείρησε να πετύχει έναν Έλληνα με την ξιφολόγχη του, την οποία είχε προσαρτήσει σε ένα σκουπόξυλο. Ο ένστολος μίλησε για «war» (πόλεμο), αλλά η ιστορικός έκανε ότι δεν άκουσε και επικαλέστηκε το απόφθεγμα «όλοι οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικά πρόσωπα αλλά όλοι έχουμε την ίδια καρδιά» του ποιητή Ουόρντσγουρθ (εκ των εισηγητών του Ρομαντικού κινήματος), προσπερνώντας όσα περί πολέμου ανέφερε ο συνταγματάρχης του ΟΗΕ.

«Είναι παράνοια τέτοιο χάος μεταξύ δύο λαών», ήταν το σχόλιο της Χιούζ η οποία δεν έκανε- έστω ελάχιστη-  μνεία στην Τουρκική εισβολή και τις ολέθριες συνέπειες της για τους Κύπριους και τον πολιτισμό τους. 

Όμως εμφανίστηκε αισιόδοξη λέγοντας ότι «τα τελευταία 50 χρόνια υπάρχουν ενδείξεις καλής θέλησης» και ότι «σήμερα υπάρχουν ελπίδες για πιο ειρηνικό μέλλον».

Ευτυχώς υπάρχει ζώσα μνήμη. Ευτυχώς κάποιοι θυμούνται. Κάποιοι δεν ξεχνούν. Υπάρχουν αγνοούμενοι– πιθανόν να μη το γνωρίζει η κατά τα λοιπά εξαιρετική Μπέτανι Χιούζ.

Ενδεχομένως για την καταξιωμένη ιστορικό,  οι 300 του Λεωνίδα να κέρδισαν τους Τούρκους στη μάχη της Καλλίπολης 5-0. Τι, όχι;

Διαβάστε επίσης:

«Ντου» στην κορυφή της τηλεθέασης έκανε ο ΑΝΤ1

Netflix: Τα 5 κορυφαία ντοκιμαντέρ για τις ζωές διασήμων

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Ο ΑΝΤ1 συμμετέχει με ειδικό βίντεο για την συμπερίληψη

Keywords
Τυχαία Θέματα