«Ανοιγοκλείνει» η εκλογολογία

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Η εικόνα αστάθειας λόγω Καμμένου, «στοπ» από Τσίπρα στα εκλογικά σενάρια, προτεραιότητα η οικονομική και πολιτική σταθερότητα

Στον αστερισμό των εκλογικών σεναρίων βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό, ειδικά μετά την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου μετά τη ΔΕΘ που εγκαινίασε μια εκλογική χρονιά, με άγνωστο, όμως, τον ακριβή χρόνο εκλογών.

Για τη

συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ ο βασικός παράγων αστάθειας εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος και το κόμμα του Ανεξάρτητοι Έλληνες. Όπως έχει φανεί το τελευταίο διάστημα, το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο ότι δεν περνάει η Συμφωνία (αντιθέτως, πλέον διαφαίνεται το αντίθετο) αλλά ότι ο κλυδωνιζόμενος (λόγω της Συμφωνίας) κυβερνητικός εταίρος είναι εκτεθειμένος σε διαλυτικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα χονδροειδείς δηλώσεις – ότι θα ρίξει την κυβέρνηση για να μην περάσει η συμφωνία –, προκειμένου να διασώσει το πολιτικό του προφίλ και το κόμμα του από την εκλογική συντριβή.

Παρά τις δηλώσεις αυτές όμως, φαίνεται πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δύσκολα εξασφαλίζουν την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή, κάτι που προκαλεί εκνευρισμό, παλινωδίες (τη μία ο Καμμένος απειλεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση και την επομένη υποχρεώνεται να διαβεβαιώνει ότι τη στηρίζει στα θέματα της οικονομίας και της καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς) αλλά και φυγόκεντρες τάσεις. Ως γνωστόν, ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος στηρίζει και τη συμφωνία και την κυβέρνηση, ο βουλευτής Κώστας Ζουράρις δεν στηρίζει τη Συμφωνία, αλλά διαφωνεί με την αποχώρηση από την κυβέρνηση, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά θεωρείται ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με το Μαξίμου, ενώ φιλικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται και ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Τέρενς Κουΐκ.

Από την άλλη, πρόσωπα όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θεόδωρος Τοσουνίδης αλλά και ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης εκφράζουν τη σκληρή γραμμή περί απόσυρσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πριν έρθει η Συμφωνία για κύρωση. Την περασμένη εβδομάδα η δήλωση Κοτζιά ότι η Συμφωνία θα έλθει στη Βουλή τέλη Ιανουαρίου προκάλεσε την αντίδραση Τοσουνίδη και ανταπάντηση κύκλων του ΥΠΕΞ, με αποτέλεσμα την εικόνα ενδοκυβερνητικής φαγωμάρας – βούτυρο στο ψωμί όσων στήνουν εκλογικά σενάρια από το πρωί ως το βράδυ εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ενδοκυβερνητικής δυσαρμονίας και αστάθειας που αυτή προκαλεί.

Παύση πυρός μέχρι νεωτέρας

Στην παρούσα φάση όμως στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η εκλογολογία δεν την ευνοεί, καθώς εμφανίζεται να βρίσκεται σε ομηρεία κάποιου που απειλεί να τη ρίξει, κι ακόμα θολώνει το κλίμα στην οικονομία και προκαλεί αβεβαιότητα για το αν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το πακέτο εξαγγελιών της ΔΕΘ, την ώρα που είναι ανοιχτή και η διαπραγμάτευση για τις συντάξεις.

Έτσι, ο πρωθυπουργός την Παρασκευή επιχείρησε να «μαζέψει» το κλίμα εκλογολογίας που υπάρχει στη δημόσια συζήτηση (αυτό τροφοδοτείται πάντως και από τις δημοσκοπήσεις) και κυρίως την εικόνα ενδοκυβερνητικών τριβών.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τον Πάνο Καμμένο ο πρωθυπουργός «μάζεψε» και τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά αναφορικά με τις δηλώσεις του ότι η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή προς τα τέλη Ιανουαρίου.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, το Μαξίμου γνωστοποίησε συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου στο πρωθυπουργικό μέγαρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της. Σε σχετική κυβερνητική διαρροή τονιζόταν ουσιαστικά πως απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η οικονομία και η πολιτική σταθερότητα. Πιο συγκεκριμένα, από το Μαξίμου σημείωναν πως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι «συμφώνησαν πως τούτη τη στιγμή αυτό που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για τη χώρα είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα, καθώς βρισκόμαστε στην πρώτη φάση από την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν ότι κοινός και αδιαμφισβήτητος στόχος αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, με την παράλληλη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, η άμεση υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και η θεσμική θωράκιση του κράτους απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.

Στην ίδια διαρροή, υπήρχε η εξής αναφορά: «Σε ό,τι αφορά το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο κυβερνητικό έργο και θα επανέλθουν σε αυτό τον ερχόμενο Μάρτιο».

Κοινώς, το Μαξίμου εμφανίστηκε να προσδιορίζει ως χρόνο κύρωσης της Συμφωνίας τον Μάρτιο του 2019 και παράλληλα να κηρύσσει μορατόριουμ στις ενδοκυβερνητικές διαμάχες μέχρι τότε.

Σαφώς πρόκειται για μια πρόσκαιρη διαχείριση με στόχο να σταλούν μηνύματα προς κάθε ενδιαφερόμενο, αλλά είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι από το Μαξίμου αναμένουν ότι το μορατόριουμ αυτό θα κρατήσει και πολύ.

Η πλευρά Καμμένου θα συνεχίσει να δέχεται πολιτική πίεση, ειδικά, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος στη γείτονα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα «ξεκλειδώσει» (είτε με άνεση είτε με δυσκολία, δεν έχει σημασία) την επόμενη φάση στην πορεία κύρωσης της Συμφωνίας από την ΠΓΔΜ και δη εντός των προβλεπόμενων χρόνων.

Επιπλέον τα εκλογικά σενάρια δύσκολα θα σταματήσουν ακριβώς επειδή θα συνεχίσει να τα συντηρεί η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να καλλιεργεί εικόνα αστάθειας του κυβερνητικού σχήματος.

εκλογέςΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛΛIssue: 2040Issue date: 27-8-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα