Ανοιχτή η Ρωσία σε «κάποιες» εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία

Ο ειδικός απεσταλμένος και διαπραγματευτής της Ρωσίας, Κίριλ Ντμίτριεφ, δήλωσε την Πέμπτη ότι “κάποιες” εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία “μπορεί να είναι αποδεκτές”.

Στον απόηχο των συνομιλιών που είχε στον Λευκό Οίκο, σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Ντμίτριεφ, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας και στενός σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα στην πρώτη ρωσική επίσκεψη υψηλού επιπέδου στις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία

τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Ντμίτριεφ είχε διήμερες συνομιλίες με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πούτιν στη Μόσχα τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο της προσπάθειας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Μιλώντας στο Fox News, ο Ντμίτριεφ είπε ότι η Ουκρανία είχε πλήξει ρωσικούς ενεργειακούς στόχους, αλλά εκτίμησε ότι οι συνομιλίες στον Λευκό Οίκο είχαν “θετικό αποτέλεσμα” και παραδέχθηκε ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να είναι ανοιχτό σε εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο.

“Κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας σε κάποια μορφή μπορεί να είναι αποδεκτές”, δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο σε τι αναφέρεται. Όμως απέκλεισε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως “αδύνατη”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας, όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ ή η παρουσία αμερικανικών και ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Μόσχα δεν θα επιτεθεί ξανά.

Τα σχόλια του Ντμίτριεφ αποτελούν μια απόκλιση από τη συνήθη στάση του Κρεμλίνου, σύμφωνα το Politico. Κι αυτό γιατί ο Πούτιν είχε πει ότι η ειρήνη θα είναι δυνατή μόνο εάν η Ουκρανία υποστεί “αποστρατιωτικοποίηση”, ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα αντιτίθεται “κατηγορηματικά” στην παρουσία ευρωπαϊκών στρατευμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ παραδέχτηκε τον περασμένο μήνα ότι ενδέχεται το Κρεμλίνο να “καθυστερεί” την κατάπαυση του πυρός και την περασμένη εβδομάδα είπε ότι ήταν “τσαντισμένος” με τον Πούτιν, καθώς ζήτησε την αντικατάσταση του Ζελένσκι.

Μέλη του στενού κύκλου του Τραμπ έχουν παροτρύνει τον Αμερικανό πρόεδρο να μην δεχτεί κλήση από τον Πούτιν μέχρι η Μόσχα να δεσμευτεί για κατάπαυση του πυρός, μετέδωσε την Πέμπτη το NBC.

Διαβάστε επίσης:

Ποια golden visa; Ο Τραμπ εισάγει τη «Χρυσή Κάρτα» – Με 5 εκατομμύρια διασφαλίζεται μόνιμη διαμονή στις ΗΠΑ

Η Κίνα «απαντά» στον Τραμπ: Πρόσθετοι δασμοί 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα – «Βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Βόρεια Μακεδονία: Ακόμη ένας τραυματίας από την πυρκαγιά στο Κότσανι έχασε τη ζωή του, ανεβάζοντας στους 60 τον αριθμό των θυμάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανοιχτή, Ρωσία, Ουκρανία,anoichti, rosia, oukrania