Ανησυχία για την Ιρανή αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ (Video)

Μια Ιρανή αθλήτρια αναρρίχισης που συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό χωρίς μαντίλα είπε ότι το έκανε ακούσια, καθώς εικάζεται ότι το έκανε για να εκφράσει την υποστήριξή της στις διαδηλώσεις στο Ιράν.

Πλάνα της Elnaz Rekabi, 33 ετών την έδειχναν να σκαρφαλώνει σε έναν τοίχο χωρίς χιτζάμπ στη Νότια Κορέα όπου εκπροσωπούσε το Ιράν, το οποίο σαρώνεται από διαδηλώσεις

που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί ενώ βρισκόταν στα χέρια της αστυνομίας μετά τη σύλληψή της.

Fears for Iranian climber Elnaz Rekabi after she competed in Seoul without a hijab https://t.co/xLRzfG7a13

Guardian news (@guardiannews) October 18, 2022

Επικαλούμενο μια ενημερωμένη πηγή, το BBC Persian είχε αναφέρει νωρίτερα ότι φίλοι της δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί της και υπήρχαν φόβοι για την ασφάλειά της. Η πρεσβεία του Ιράν στη Νότια Κορέα, στο Twitter, διέψευσε τις αναφορές για την εξαφάνισή της μετά τη συμμετοχή της.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της στο Instagram, η αθλήτρια ενημέρωνε πως βρισκόταν στον δρόμο της επιστροφής στο Ιράν με την υπόλοιπη ομάδα.

Infuriating: One day after competing without headscarf at Asian Climbing Competition, #Iran’s Elnaz Rekabi has gone missing, phone confiscated, @IranWireEnglish reports that she is being flown to Evin prison. Cruel doesn’t even begin to describe it: pic.twitter.com/HMkxh4n2lN

— Joyce Karam (@Joyce_Karam) October 18, 2022

Στην ανάρτησή της ανέφερε πως ήταν ακούσια κίνηση να μην φορέσει μαντίλα, προσθέτοντας ότι «υπήρξε κακός προγραμματισμός και κλήθηκα να ανέβω άμεσα».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητικής Αναρρίχησης (IFSC) δήλωσε ότι ήταν σε επαφή με την αθλήτρια. Η IFSC θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως εξελίσσεται κατά την άφιξή της στο Ιράν. Η ασφάλεια των αθλητών είναι πρωταρχικής σημασίας και στηρίζει το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου, πρόσθεσε.

Η Αμινί πέθανε τον περασμένο μήνα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία τη συνέλαβε για «ακατάλληλη ενδυμασία», προκαλώντας πανεθνικές διαδηλώσεις κατά τις οποίες οι γυναίκες έβγαλαν και έκαψαν τις μαντίλες τους.

Οι διαμαρτυρίες που πυροδότησε ο θάνατος της Αμινί έχουν εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ισλαμική Δημοκρατία από την επανάσταση του 1979.

Η IFSC, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι ήταν επίσης σε επαφή με την Ιρανική Ομοσπονδία Αναρρίχησης.

«Κατανοούμε ότι επιστρέφει στο Ιράν και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση όπως εξελίσσεται κατά την άφιξή της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η Ρεκάμπι ήρθε τέταρτη στο διαγωνισμό. Πέρυσι, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο μικτό αγώνισμα γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αναρρίχησης 2021 IFSC.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πακέτο 40 δισ. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης- Κατεπείγουσα δράση ζητά ο Σαρλ Μισέλ

Παρίσι: Ανατριχιαστική ομολογία για τη δολοφονία της Λόλα – Τη βίασε, τη σκότωσε και ήπιε το αίμα της! (videos)

Ενεργειακή κρίση: Αντιμέτωποι με τρίωρα blackouts ακόμα «και τις πραγματικά κρύες μέρες» οι Βρετανοί

Keywords
Τυχαία Θέματα