Αγγελική Σπανού στο topontiki.gr για τους «Απαρατήρητους»: «Η ανθρωπιά δεν είναι ιδεολογία»

Η Αγγελική Σπανού έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη λογοτεχνία με τους «Απαρατήρητους».

Ένας ντελιβεράς, μια ταμίας σε σούπερ μάρκετ, ένας θυρωρός, μια οδοκαθαρίστρια, ένας τραυματιοφορέας, μια υπάλληλος στα διόδια, ένας παρκαδόρος στο πλοίο και μια τηλεφωνήτρια θα εξακολουθήσουν για λίγες παραστάσεις ακόμη, κάθε Τρίτη, στο θέατρο «Επί Κολωνώ», να ακολουθούν

τις υποδείξεις μιας ταξιθέτριας για να αφηγηθούν τις ιστορίες τους σε έναν ουδέτερο, αόρατο συνομιλητή που τους ενθαρρύνει να αποκαλύψουν τα μυστικά τους, τις σκέψεις που κάνουν για να περάσει η ώρα της μονότονης δουλειάς τους και δεν τις μοιράζονται με κανέναν. Την παράσταση σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη.

Το topontiki.gr έκανε (για ακόμα μία φορά) μία σύντομη συζήτηση με την Αγγελική Σπανού για τους «Απαρατήρητους», τους εργαζόμενους, αλλά και την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΡΕΝΑΤΟ ΛΕΚΚΑ

Η κοινωνική-πολιτική διάσταση του έργου πόσο έντονη είναι στην παράσταση;

Καθόλου. Στην παράσταση δεν υπάρχει τίποτα που να την συνδέει με κάποιο πολιτικό διάβημα. Δεν υπάρχει ούτε στις αποχρώσεις ιδεολογική αναφορά, καταγγελτική πρόθεση ή κατήχηση. Το έργο είναι σύγχρονο και λερωμένο από τη σκόνη της εποχής αλλά δεν είναι στρατευμένο. Μας ενδιαφέρει κυρίως η εσωτερική ζωή των “ορατών για δέκα λεπτά” “Απαρατήρητων”.

Εκ των πραγμάτων, όμως, το ενδιαφέρον για τους σκληρά εργαζόμενους με τις χαμηλές αποδοχές και την έλλειψη προοπτικής δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο;

Ο παρκαδόρος μας (Αλ. Μανωλίδης) έχει αηδιάσει με τον νεοπλουτισμό που βλέπει στο γκαράζ του πλοίου (“τι θα το κάνεις ρε φίλε το τανκ στο Κουφονήσι;”) και συγκινείται πολύ με τα προσφυγόπουλα. Τόσο που άμα του ανέβει το αίμα στο κεφάλι μπορεί να δείρει κανέναν ακροδεξιό. Την ίδια ώρα, πιστεύει ότι οι γυναίκες έχουν κάτι στον εγκέφαλο και δεν τους βγαίνει η όπισθεν, ενώ είναι βέβαιος ότι τον κορωνοϊό μας τον έφεραν οι πλούσιοι επειδή ταξιδεύουν πολύ από τη μια χώρα στην άλλη. Είναι, άραγε, αριστερός; Γίνεται να είναι και αριστερός και σεξιστής και συνωμοσιολόγος και να ρίχνει ξύλο; Είναι, σίγουρα, γεμάτος αντιφάσεις. Εχει παιδική αθωότητα και ταυτόχρονα τη σκληρότητα που μπορεί να τον κάνει βίαιο, στο λόγο και στην πράξη. Η υπάλληλος στα διόδια (Κ. Βλάχου) διορίστηκε χάρη στη γνωριμία της οικογένειάς της με έναν βουλευτή. Εχει σημασία σε ποιο κόμμα ανήκει αυτός ο βουλευτής; Ή θα μπορούσε να ανήκει σε οποιοδήποτε κόμμα εξουσίας; Και η ίδια που αναρωτιέται “αν δεν υπάρχει αύριο, αυτό θα είχε σημασία για οποιονδήποτε;”, ψηφίζει με βάση το “μέσο” που βρήκε, ψηφίζει κάτι άλλο  ή μήπως δεν ψηφίζει καθόλου;  Η τηλεφωνήτρια (Κλ. Αβραμίδου) ξέρει πως κάνει μια δουλειά που “πιο κάτω δεν έχει” αλλά στο instagram μεταμορφώνεται σε μια λαμπερή κοπέλα που κάνει ωραία ζωή. Πού ανήκει ταξικά; Εκεί που την κατατάσσει η δουλειά της ή εκεί που την οδηγεί, φαντασιακά, το προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; 

Δηλαδή, δεν είναι ένα πολιτικό έργο; Με την έννοια, ότι είστε με τους “κάτω”;

Είμαστε με τους καλούς. Καλοί υπάρχουν και στους “πάνω” και στους “κάτω”, απλώς οι “πάνω” είναι λίγοι και οι “κάτω” πολλοί. Με αυτό που λέω νομίζω ότι εκφράζω όλη την ομάδα. Γιατί στα δύο χρόνια που προετοιμαζόταν αυτή η παράσταση -λόγω πανδημίας είχαμε αρκετές ανατροπές προγραμματισμού- ανταλλάξαμε πολλές σκέψεις για να φτάσουμε όσο πιο βαθιά γίνεται στους χαρακτήρες. Και αυτό που προέκυψε είναι η αγωνία για την αλήθεια και μια επίμονη άσκηση ενσυναίσθησης: Να κατανοήσουμε για να νιώσουμε τον άλλο. Να βρεθούμε στη θέση του, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, και, τελικά, να τον αγαπήσουμε – αρκεί να μην είναι κακός. Η ανθρωπιά δεν είναι ιδεολογία, με την έννοια ότι δεν είναι θεωρία για την οργάνωση της οικονομίας. Είναι ένας τρόπος να υπάρχεις και να έχει νόημα η ζωή σου, πέρα από όσα μετριούνται (οικογένεια, επάγγελμα, σπουδές, υλικά αγαθά).

Τι μηνύματα παίρνετε από τους θεατές;

Η έκπληξη για μένα είναι ότι γελάνε πολύ, σε αρκετά σημεία του έργου. Η συγκίνηση είναι κάτι αναμενόμενο. Με ξαφνιάζει επίσης ότι “διαλέγει” καθένας διαφορετικό ρόλο για να ταυτιστεί ανάλογα με τα προσωπικά του βιώματα και τις ευαισθησίες του. Για τους ηθοποιούς είναι σπουδαίο ότι το χειροκρότημα είναι πάντα πολύ ζεστό και αυτό ενώ η παράσταση έχει προκύψει μέσα από τα μαθήματα υποκριτικής στο Studio της ομάδας Nama. Έχω ακούσει πολύ καλά λόγια για τις ερμηνείες. Η διδασκαλία της Ελ. Σκότη βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό σε μια εξελιγμένη εκδοχή της Method Acting που αναπτύχθηκε στο Actors’ Studio της Νέας Υόρκης και έχει τις ρίζες της στη μέθοδο Στανισλάφσκι. Η ερώτηση που έκανε χίλιες φορές στις πρόβες είναι “υπάρχει αλήθεια πάνω στη σκηνή;”. Και νομίζω ότι, τελικά, υπάρχει αλήθεια πάνω στη σκηνή. 


Με την βασική σου ιδιότητα, της πολιτικής αναλύτριας, τι εκτιμάς για την πολιτική κατάσταση και τις διαγραφόμενες εξελίξεις;

Νομίζω πως ζούμε σε μια εποχή μικρών προσδοκιών, μικρών μεγεθών και μικρών αφηγήσεων. Το κοινωνικό αίτημα για σταθερότητα και ησυχία, αυτό που οι ελίτ λένε “κανονικότητα”, μετά από μια δεκαετία στα βράχια των μνημονίων και με την πανδημία να μας ξαναβυθίζει, είναι πλειοψηφικό και επομένως κυρίαρχο στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων. Για παράδειγμα, ο Ν. Ανδρουλάκης ζει μέρες δημοσκοπικής δόξας επειδή ακριβώς ανταποκρίνεται στη συλλογική ανάγκη για χαμηλούς τόνους και για σεβασμό στον πολιτισμικό μέσο όρο. Δεν λέει και δεν κάνει τίποτα σπουδαίο αλλά δεν κραυγάζει, και επομένως δεν κουράζει και δεν τρομάζει. Το τόσο λίγο γίνεται πολύ γιατί πολύς κόσμος έχει εξαντληθεί από την υπερένταση των τελευταίων δεκατριών χρόνων. Ξέρει πια τι δεν θέλει κι ας μην βρίσκει αυτό που θέλει. 

Πληροφορίες για την παράταση

Παίζουν: Κλειώ Αβραμίδου, Κάτια Βλάχου, Σωτήρης Καραβάς, Κατερίνα Κασσάνδρα, Μαρία Κάτσενου, Αλέξανδρος Μανωλίδης, Γιάννης Β. Μαριάς, Επαμεινώνδας Μπαλμπούζης, Μαρία Χαριτοπούλου. 

Ο σκηνικός χώρος είναι βασισμένος σε σκηνικό περιβάλλον του Γιώργου Χατζηνικολάου.

Κράτηση θέσεων & πώληση εισιτηρίων: στο ταμείο του Επί Κολωνώ και στο viva.gr

Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός

(Στάση μετρό «Μεταξουργείο»)

Τηλ.: 210 5138067

Email: [email protected]

Site: www.epikolono.gr
Instagram: epi_kolono

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Γαβράς: Ο ρόλος του Χρήστου Σαρτζετάκη στο «Ζ»

Δυο αστέρια στον ουρανό του Μεγάρου

«Οι Παίχτες» του Νικολάι Γκόγκολ

Keywords
Τυχαία Θέματα