Άνευ GIF το Facebook στην Αγγλία – Παρενέβη η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών

Δύσκολη εποχή για τo Facebook. Μέσα σε όλα εξαιτίας των οποίων προκαλεί προβληματισμό και το έχουν φέρει στο προσκήνιο της παγκόσμιας συζήτησης προστέθηκε ένα ακόμη. Τέθηκε στο μικροσκόπιο από την Αρχή Aνταγωνισμού και Aγορών (Competition and Markets Authority) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η CMA, ως εποπτεύουσα αρχή, κατόπιν έρευνας απαίτησε από την εταιρεία Meta, πασίγνωστη μέχρι προσφάτως

ως Facebook, να πουλήσει την εταιρεία Giphy.

Η εποπτική αρχή Εμπορίου και Ανταγωνισμού της Αγγλίας προχώρησε στην ενέργεια αυτή αφού προηγουμένως διαπίστωσε ότι η συμφωνία και η συγχώνευση των δύο εταιριών θα μπορούσε να βλάψει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τους διαφημιστές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ανεξάρτητη επιτροπή CMA, αρμόδια και για τέτοιες επενδυτικές- οινομικοεπιχειρηματικές κινήσεις, όπως οι συγχωνεύσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Facebook θα είναι σε θέση να αυξήσει την ήδη σημαντική ισχύ του σε σχέση με άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είτε μέσω άρνησης ή περιορισμού της πρόσβασης άλλων πλατφορμών σε Giphy GIF, αυξάνοντας έτσι την επισκεψιμότητα σε ιστότοπους/εφαρμογές που ανήκουν στη Meta (Facebook, WhatsApp και Instagram) οι οποίοι ήδη αντιπροσωπεύουν το 73% του χρόνου που αφιερώνουν οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε μέσω αλλαγής των όρων πρόσβασης απαιτώντας, για παράδειγμα, από το TikTok, το Twitter και το Snapchat να παρέχουν περισσότερα δεδομένα χρήστη προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε Giphy GIF.

Χαρακτηριστικά δεσπόζουσας θέσης στην αγορά διαφήμισης προβολών

Έγινε αντιληπτό δηλαδή ότι με την συγχώνευση αυτή η Meta διαμορφώνει χαρακτηριστικά δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Το Facebook διέκοψε τις διαφημιστικές υπηρεσίες της Giphy τη στιγμή της συγχώνευσης, αφαιρώντας μια σημαντική πηγή δυνητικού ανταγωνισμού.

Η Βρετανική εποπτική αρχή, όχι αβάσιμα, ανησυχεί. Και η ανησυχία αυτή εδράζεται στο γεγονός ότι το Facebook ελέγχει σχεδόν το ήμισυ της διαφημιστικής αγοράς προβολών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αξίας 7 δισ. λιρών ( ή 8. 2 δισ. ευρώ).

«Με την απαίτηση μας το Facebook να πουλήσει το Giphy, προστατεύουμε εκατομμύρια χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προωθούμε τον ανταγωνισμό και την καινοτομία στην ψηφιακή διαφήμιση», είπε ο Στιούαρτ Μάκιντος, μέλος της CMA και πρόεδρος της ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας της Αρχής που διεξήγαγε έρευνα επι του θέματος.

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Ιστορικό υψηλό στην τιμή της μεγαβατώρας – «Φωτιά» το ηλεκτρικό ρεύμα

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Απέρριψα προτάσεις για υποχρεωτικό rapid test σε όλους

Ακρίβεια: «Ηλεκτροσόκ» με την μεγαβατώρα στα 415,94 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άνευ GIF, Facebook, Αγγλία – Παρενέβη, Αρχή Ανταγωνισμού, Αγορών,anef GIF, Facebook, anglia – parenevi, archi antagonismou, agoron