«Άναψαν τα αίματα» από νωρίς στη Βουλή – Ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης και αποχώρηση ΠΑΣΟΚ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα καλό... «ζέσταμα» ενόψει της βραδινής συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή ήταν τα όσα διαδραματίστηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων καθώς τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης δέχτηκε η κυβέρνηση εξαιτίας της άρνησης της να ενημερώσει, δια του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για την πορεία της διαπραγμάτευσης ύστερα από σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει το ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την συζήτηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας,

οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Μάκη Μπαλαούρα, το αίτημα δεν είχε τον απαιτούμενο από τον Κανονισμό της Βουλής αριθμό υπογραφών με συνέπεια να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί τώρα η συζήτηση ενώ δεσμεύτηκε ότι η ενημέρωση που ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί σε άλλη χρονική στιγμή.

Ο Γιάννης Κουτσούκος, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή που οδηγεί σε καθεστωτικές αντιλήψεις» και στην συνέχεια οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν από την συζήτηση προκειμένου, όπως δήλωσαν, να μην νομιμοποιήσουν την διαδικασία.

Εκ μέρους της ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε πως «είναι δικαίωμα της επιτροπής η ενημέρωση. Θα είναι θλιβερό αν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αρνούνται την ενημέρωση της επιτροπής και δι’ αυτής του ελληνικού λαού», τονίζοντας παράλληλα ότι «επιβάλλεται η ενημέρωση για τα μέτρα που έρχονται να σκοτώσουν την κοινωνία». Ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι σημείωσε πως η ενημέρωση είναι απαίτηση του ελληνικού λαού και όχι μόνο των βουλευτών, υποστηρίζοντας πως «οι αναφορές του κ. Τσακαλώτου ότι αυτοί που θέλουν λύση είναι περισσότεροι από όσους δεν θέλουν δεν αποτελεί ενημέρωση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας από αυτή της σημερινής προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει αναλυτικότατη ενημέρωση της Επιτροπής για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ μετά την απόχωρηση του από την συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων αναφέρει:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνήθηκε να ενημερώσει τη Βουλή και τον Ελληνικό Λαό για την πορεία της διαπραγμάτευσης παραβιάζοντας κατάφορα το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ.κ. Γιάννης Κουτσούκος, Γιάννης Μανιάτης και Βασίλης Κεγκέρογλου, ασκώντας το δικαίωμα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου σύμφωνα με το άρθρ.70 παρ. 6 του Συντάγματος και τα άρθρ. 32 παρ.3 και 128Β του Κανονισμού της Βουλής, ζήτησαν να γίνει ενημέρωση στην Επιτροπή Οικονομικών για την πορεία της διαπραγμάτευσης σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, προκειμένου να ενημερωθούν υπεύθυνα οι Έλληνες πολίτες και όχι μέσω κατευθυνόμενων διαρροών.

Η άρνηση της Κυβέρνησης προφανώς συνδέεται με την αδυναμία της να δικαιολογήσει τα πρόσθετα μέτρα ύψους 5,5 δις που θα επιβαρύνουν τους Έλληνες πολίτες, συνιστά όμως θεσμική εκτροπή που δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουμε».

Βουλήένταση ΒουλήΠΑΣΟΚΜπαλαούραςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα