Αναμέτρηση με τον χρόνο
Αντιμέτωπη με τον παράγοντα των καθυστερήσεων είναι η κυβέρνηση καθώς όσο δεν κλείνει η συμφωνία οι δανειστές αυξάνουν τις απαιτήσεις τους, το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται και η εσωκομματική δυσαρέσκεια (στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως) μεγαλώνει.
Στη Ρώμη όπου πραγματοποιείται το Σάββατο η επετειακή Σύνοδος Κορυφής για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΟΚ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Η δήλωση Σόιμπλε για τα μελλοντικά μέτρα που πρέπει να γίνουν δεκτά και από την αντιπολίτευση θορύβησε και την κυβέρνηση και τη Ν.Δ., ωστόσο δεν είναι σαφές αν αποτελεί μια προειδοποίηση ώστε να σταματήσει η εσωτερική αντιπαράθεση ή εκφράζει πρόθεση για μία ακόμη δυσβάστακτη απαίτηση να ζητηθεί η δέσμευση της αντιπολίτευσης ενδεχομένως και με ψήφιση στη Βουλή (ή εναλλακτικά, κατά τα πρότυπα της εποχής Παπαδήμου όπως θυμήθηκαν πολλοί, με επιστολές). Το πρώτο ενδεχόμενο ξορκίζεται από την κυβέρνηση, η οποία επικαλείται το Σύνταγμα για να υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να συμβεί, καθώς η ψήφιση των μέτρων από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης εύλογα οδηγεί στην εκτίμηση ότι θα αποσυσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 και θα ανοίξει μετά μια σειρά από θέματα.
Εφόσον η κυβέρνηση εκτιμά ότι δύσκολα θα μπει τέτοιο θέμα, από 'κεί και πέρα πετά το μπαλάκι στην Πειραιώς: σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το τι θα ζητήσει το ΔΝΤ (το οποίο στην πραγματικότητα αφορά η δήλωση Σόιμπλε) από τη Ν..Δ είναι δικό της πρόβλημα και «δεν έχει απολύτως καμία νομική συνέπεια».
Περαιτέρω, κυβερνητικές πηγές υποβάθμιζαν χθες το θέμα ως περίπου αυτονόητο λέγοντας πως μια συμφωνία θεωρείται ότι δεσμεύει το κράτος και όχι μόνο την εκάστοτε κυβέρνηση.
Βαρύ πακέτο
Πάντως η σχετική δήλωση Σόιμπλε τη δεδομένη στιγμή προκαλεί ερωτήματα (και ανησυχία) για το κατά πόσο το υπό διαπραγμάτευση πακέτο μέτρων θα είναι στην πραγματικότητα ένα... «τρομοπακέτο» με στόχο την κοινωνία, ώστε να απαιτεί συνολική πολιτική στήριξη.
Απόψε το βράδυ ολοκληρώνεται το τριήμερο περιθώριο που είχε δώσει η κυβέρνηση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες έτσι ώστε να μη δοθεί για μια ακόμη φορά η εντύπωση «παγώματος» αλλά πιθανότατα και να κρατηθούν οι συζητήσεις μακριά από τη δημοσιότητα. Μέσα σε όλα όσα ανέφερε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ενημέρωση στο Ευρωκοινοβούλιο σημείωσε ότι το πακέτο πρέπει να είναι ισχυρό και πειστικό για να επαναφέρει την εμπιστοσύνη του Eurogroup και του ΔΝΤ. Στο μενού των εργασιακών και του ασφαλιστικού, στο μεταξύ, έχει προστεθεί και η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, υποχρεώνοντας και τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να μεταβεί στις Βρυξέλλες (χθες).
Επιδείνωση κλίματος
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ότι ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την κυβέρνηση, η οποία έχει να αντιμετωπίσει το οικονομικό κλίμα και το εσωτερικό της.
1 Σε ό,τι αφορά την οικονομία και πέρα από το γεγονός ότι η έλλειψη ρευστότητας και η αβεβαιότητα έχουν επιστρέψει στην καθημερινότητα, ο Ντάισελμπλουμ χτύπησε καμπανάκι για τις καθυστερήσεις επισημαίνοντας τις επιπτώσεις στην προοπτική της ανάπτυξης - όπως είπε, η ανάπτυξη που παρατηρήθηκε τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2016 εξαφανίστηκε - αλλά και στο επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα.
Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν επέρριψε τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην κυβέρνηση - αντιθέτως εξήρε την πολιτική βούληση που αυτή επιδεικνύει για να κλείσει η αξιολόγηση. Από την άλλη ο Σόιμπλε κινήθηκε στο αντίθετο μήκος κύματος υπογραμμίζοντας πως το αν θα κλείσει η αξιολόγηση εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου απάντησε ότι «η ευθύνη για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων δεν ανήκει μόνο στην ελληνική κυβέρνηση (...) αλλά και στους δανειστές που οφείλουν να σεβαστούν τη συμφωνία που έχουν υπογράψει με την Ελληνική Δημοκρατία και η οποία διέπεται αυτονόητα από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο». Κυρίως, βέβαια, η κυβέρνηση δείχνει προς την πλευρά του ΔΝΤ, για το οποίο θεωρεί ότι είναι αυτό που ροκανίζει τον χρόνο για τους δικούς του εσωτερικούς λόγους, οι οποίοι πάντως είναι πιθανό να ξεπεραστούν στην επερχόμενη εαρινή Σύνοδο του Ταμείου (21 - 23 Απριλίου).
2 Σε ό,τι αφορά το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό των συγκυβερνώντων κομμάτων και των αντίστοιχων Κοινοβουλευτικών Ομάδων το Μαξίμου ανησυχεί ότι όσο περνάει ο χρόνος τόσο θα μεγεθύνονται οι εσωτερικές ανησυχίες και θα πολλαπλασιάζονται και οι σχετικές δημόσιες εκδηλώσεις δυσαρέσκειας από βουλευτές. Σε πονοκέφαλο για το Μαξίμου έχουν αναδειχτεί το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, οι οποίοι με δηλώσεις τους φαίνεται να καλλιεργούν κλίμα «ηρωικής εξόδου», ενώ αμφότεροι υπογραμμίζουν δημόσια ότι η οποία συμφωνία προκύψει, θα πρέπει να τεθεί υπό την έγκριση της Κ.Ε. του κόμματος, διαδικασία στην οποία, όπως όλα δείχνουν, διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το ερώτημα είναι πλέον αν στο εξής θα χαμηλώσουν οι τόνοι, καθώς η γραμμή Σκουρλέτη (με την οποία συντάσσεται και ο Φίλης) υπέρ της ανάγκης για ψήφιση των μέτρων με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεται κοντά σε όσα είπε ο Σόιμπλε και όσα ζητά το ΔΝΤ (έστω από διαφορετική σκοπιά). Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε και χθες σε αυτήν του θέση, εκτιμώντας ότι ανέδειξε τις αντιφάσεις της Ν.Δ., η οποία από τη μία ζητά να κλείσει η αξιολόγηση όπως - όπως κι από την άλλη δεν ψηφίζει τα μέτρα που καλεί την κυβέρνηση να πάρει.
ΚυβέρνησηΣΥΡΙΖΑκλίμαμέτραΣόιμπλεIssue: 1961Issue date: 23-3-2017Has video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έσπασαν την πόρτα και αντίκρισαν την σκελετωμένη 16χρονη στο πάτωμα. Σοκαρισμένοι οι αστυνομικοί δεν πίστευαν ότι
- Η πλαστική ουσία που τρώμε κάθε μέρα και δεν το γνωρίζουμε!
- Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αναβρασμό για τον Αρτέμη Σώρρα
- 'Βonus- malus' και στις καταθέσεις!
- Ένας παραδοσιακός οικισμός με θέα που καθηλώνει
- Ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου τους, το διάσημο ζευγάρι είναι και πάλι μαζί
- Δεν είναι πλακίτσα το «Survivor»
- Λονδίνο: Γυναίκα πέφτει στον Τάμεση την ώρα της επίθεσης (video)
- Η συγκλονιστική στιγμή που γυναίκα πέφτει στον Τάμεση μετά από την επίθεση στη γέφυρα του Ουέστμινστερ [vid]
- Συνταγή για κροκέτες μπακαλιάρου με σκορδαλιά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Αγωγή Ψυχάρη κατά εργαζομένων του Βήμα FM
- Ρέγκλινγκ: Θα συμμετάσχει το ΔΝΤ, αλλά δεν θα ξαναπαίξει τον ίδιο ρόλο
- ΓΕΝΟΠ: Έτοιμη να ενδώσει στους δανειστές η κυβέρνηση, υποβασταζόμενη από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
- Μέτωπο και με τη Νορβηγία ανοίγει τώρα η Τουρκία
- Χουνέρι δανειστών και στη Ν.Δ.
- Τερέζα Μέι: Αρρωστημένη επίθεση
- Αναμέτρηση με τον χρόνο

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Αναμέτρηση με τον χρόνο
- Χουνέρι δανειστών και στη Ν.Δ.
- Αγωγή Ψυχάρη κατά εργαζομένων του Βήμα FM
- Μέτωπο και με τη Νορβηγία ανοίγει τώρα η Τουρκία
- Τερέζα Μέι: Αρρωστημένη επίθεση
- ΓΕΝΟΠ: Έτοιμη να ενδώσει στους δανειστές η κυβέρνηση, υποβασταζόμενη από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
- Ρέγκλινγκ: Θα συμμετάσχει το ΔΝΤ, αλλά δεν θα ξαναπαίξει τον ίδιο ρόλο
- Πως τo GPS του κινητού απενεργοποιεί το GPS του εγκεφάλου μας
- Θρίλερ με την ταυτότητα του τρομοκράτη του Λονδίνου
- Πέθανε ο θρυλικός πρόεδρος της Μπαρτσελόνα που «άρπαξε» τον Κρόιφ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ…
- Η βασίλισσα Ελισάβετ ακυρώνει επίσκεψη στη Σκότλαντ Γιάρντ μετά την τρομοκρατική επίθεση
- Στη Ρώμη ο Αλ. Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής
- Διαμαρτυρία του Αϊνστάιν για διώξεις Ελλήνων φοιτητών το 1929
- Γκάμπριελ εντός και εκτός
- Τα πρωτοσέλιδα της Πέμπτης 23/3
- Αίθριος καιρός - Στους 21 βαθμούς η θερμοκρασία
- Επίθεση στο Λονδίνο: Το σενάριο της "ισλαμιστικής τρομοκρατίας" προκρίνουν οι αρχές
- Hassan Fathy: Doodle για τον Αιγύπτιο αρχιτέκτονα που έζησε στην Ελλάδα
- Κικίλιας: Δεν επιτρέπω σε κανέναν να προσβάλλει τη χώρα μου