Αλέξης Γεωργούλης: Λαμβάνει τη δικογραφία η πλευρά του ευρωβουλευτή – Η διαδικασία και οι επόμενες κινήσεις (videos)

Σήμερα, αναμένεται να φτάσει στα χέρια της πλευράς του Αλέξη Γεωργούλη η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από τις Αρχές του Βελγίου μετά την καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου κατά του ευρωβουλευτή.

Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν την Τετάρτη, ο Αλέξης Γεωργούλης φέρεται να έχει ζητήσει ακρόαση από την εισαγγελία της χώρας πριν αρθεί η ασυλία του.

Οπως μετέδωσε το Star, η άρση της ασυλίας αναμένεται να αργήσει. Στην ατζέντα της JURI την επόμενη εβδομάδα δεν συμπεριλαμβάνεται η υπόθεση Γεωργούλη

και η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 30 Μαΐου. Ωστόσο, την επόμενη εβδομάδα θα οριστεί εισηγητής και υπάρχουν πιέσεις να μπει μια έκτακτη συνεδρίαση ειδικά για το θέμα. Υπάρχουν κάποια διαδικαστικά που θα καθυστερήσουν την εξέλιξη της υπόθεσης, όπως για παράδειγμα θα πρέπει να οριστεί ειδικός σύμβουλος που θα ενημερωθεί για την δικογραφία και αναλόγως θα κάνει την εισήγηση του.

«Δεν έχει κληθεί ποτέ, δεν γνωρίζουμε την δικογραφία, δεν έχουμε λάβει γνώση ακόμη της καταγγελίας που έχει γίνει, ότι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και γι΄ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε σε φήμες, θα περιμένουμε να λάβουμε την δικογραφία πιθανόν την Πέμπτη, το μεσημέρι και μετά θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποια τοποθέτηση» δήλωσε η δικηγόρος του Αλέξη Γεωργούλη, Σταματίνα Μαλλά, στην ΕΡΤ.

Οι ποινές που προβλέπονται

Ο βελγικός ποινικός κώδικας προβλέπει βαρύτατες ποινές για το αδίκημα του βιασμού. «Η ποινή που ορίζει ο βελγικός ποινικός κώδικας είναι 5 έως 10 χρόνια φυλακή για τον βιασμό. Τα εκτιτέα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που εκτίονται στην Ελλάδα. Αν είναι 5 χρόνια συζητάμε για 3 στη φυλακή, δεν συζητάμε για μήνες στη φυλακή» σημειώνει η δικηγόρος.

Η διαδικασία

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στην περίπτωση που αρθεί η ασυλία του κ. Γεωργούλη, οι αρχές θα στείλουν επιστολή και θα τον καλέσουν να καταθέσει εξηγώντας τον λόγο που τον καλούν ή θα μπορούσε να πάει αστυνομικός στο σπίτι του να τον καλέσει να καταθέσει. Συνήθως, γίνεται με επιστολή. Στη συνέχεια, ο ίδιος δίνει την δική του εκδοχή και εν συνεχεία ο ανακριτής αποφασίζει για προφυλάκιση ή μη. Νομικοί των Βρυξελλών αναφέρουν ότι επειδή ήδη έχουν περάσει τρία χρόνια, το πιο πιθανόν είναι να μην προφυλακιστεί, αλλά αντιθέτως να δοθεί ημερομηνία της δίκης λ.χ. σε ένα εξάμηνο και μέχρι τότε ο ίδιος θα παραμένει εκτός φυλακής και χωρίς περιοριστικούς όρους.

Έρχονται νέες καταγγελίες;

Την ίδια στιγμή αυξάνεται η φημολογία πως κι άλλα πρόσωπα ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε καταγγελίες κατά του Αλέξη Γεωργούλη, που αφορούν μεταξύ άλλων και εργασιακό εκφοβισμό.

Όσο για το ερώτημα, γιατί χρειάστηκαν τρία χρόνια ώστε να ζητηθεί η άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, δικηγόροι στο Βέλγιο έχουν διάφορες απόψεις.

Ένας από τους λόγους είναι ότι η καταγγέλλουσα δεν έδωσε αμέσως στις αρχές το όνομα του φερόμενου ως θύτη και έτσι δεν μπορούσε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. Η μήνυση έγινε σε δεύτερο χρόνο, ωστόσο μεσολάβησε και η πανδημία που πολλές υποθέσεις όχι μόνο στο Βέλγιο αλλά σε όλο το κόσμο πήγαν πίσω, δεν βρέθηκε και κάποιος να ζητήσει να προχωρήσει πιο γρήγορα η υπόθεση, οπότε δικαιολογείται αυτή η καθυστέρηση.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Άμυνα με καθαρά μηνύματα – Ξεκάθαρη στάση με απομάκρυνση Γεωργούλη και στήριξη στο θύμα

Η τακτική της ΝΔ απέναντι στην υπόθεση Γεωργούλη – Τι πιστεύει το Μέγαρο Μαξίμου

Αλέξης Γεωργούλης: Εν αναμονή νέας καταγγελίας από πρώην ασκούμενη στο γραφείο του;

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλέξης Γεωργούλης, Λαμβάνει,alexis georgoulis, lamvanei