Αλαλούμ με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά - Τι λένε ΥΠΟΙΚ και ΓΓΔΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα απίστευτο αλαλούμ, μετά την γκάφα του ΤΑΧΙS που έβγαζε υπέρογκα εκκαθαριστικά σε πολίτες με μικρό εισόδημα, επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Αρχικά σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε επανεκκαθάριση στις περιπτώσεις εκείνες των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πριν ενσωματωθούν στο σύστημα εκκαθάρισης οι απαλλακτικές διατάξεις που αφορούν τους μισθωτούς με μπλοκάκι και άλλους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι στις δηλώσεις αυτές εμφανίστηκε αυξημένος φόρος

γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή στο σύστημα TAXIS της διάταξης με την οποία οι μισθωτοί με μπλοκάκι θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα (ενοίκια κτλ).

Για τον λόγο αυτό η αρχική εκκαθάριση των δηλώσεών τους έδειξε αυξημένο φόρο όπως και υποχρέωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος καθώς φορολογήθηκαν με τις διατάξεις που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ωστόσο σύμφωνα οι ειδικοί του υπουργείου Οικονομικών απέδωσαν το πρόβλημα στην Γενική Γραμματεία Εσόδων. Η ΓΓΔΕ όμως "αδειάσε" ευθέως τον ΥΠΟΙΚ για το λάθος χαράτσι τονίζοντας σε σχετική ανακοινωσή της ότι:
«Με αφορμή αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εκκαθάριση δηλώσεων του φορολογικού έτους 2015, διευκρινίζουμε τα εξής: Με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ), όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν.4330/2015 και έχει εφαρμογή από το φορολογικό έτος 2014 και μετά, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:

Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων (διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος) φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (ενοίκια, τόκοι, δικαιώματα, μερίσματα), ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (αγοραπωλησία μετοχών, χρεογράφων, αμοιβαίων, κλπ. – Άρθρο 42 Κ.Φ.Ε.) και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιά χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ. Δηλαδή, αν το εισόδημα προέρχεται μόνο από τις παραπάνω πηγές, τότε φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών.

Αντίθετα, στην περίπτωση, που ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα και από μισθωτή εργασία, τα οποία είναι μικρότερα από το εισόδημα, που προκύπτει από τις παραπάνω πηγές (κεφαλαίου ή υπεραξίας μεταβίβασης κεφαλαίου), τότε η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Συνεπώς, οι εκκαθαρίσεις γίνονται – όπως και πέρυσι – σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και δεν υπάρχει θέμα λανθασμένης εκκαθάρισης από το TAXIS. Δεν αποδέχεται δηλαδή η ΓΓΔΕ ότι υπαρχει λάθος στο Taxis ρίχνοντας έτσι την ευθύνη πίσω στο υπουργείο.

Ειδικότερα η ΓΓΔΕ υποστηρίζει ότι στις προθέσεις του νομοθέτη του ΚΦΕ ήταν η επιπλέον διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων να φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες εάν το δηλωθέν εισόδημα προέρχεται είτε μόνο από ακίνητα είτε μόνο από περιστασιακή απασχόληση, ενώ εάν προέρχεται κι από τις δύο αυτές πηγές, η επιπλέον διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων να φορολογείται με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου 75%, δηλαδή συνολικά με 45,5%!

Βέβαια εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχει και η διάταξη της παραγράφου 35 του άρθρου 72 του ΚΦΕ που αναφέρει ότι αν το δηλωθέν εισόδημα προέρχεται από περιστασιακή απασχόληση τότε η επιπλέον διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Δηλαδή στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει αποκτήσει και εισόδημα από τόκους ή ακίνητα και εισόδημα από περιστασιακή απασχόληση, τότε η επιπλέον διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων πρέπει να φορολογείται και στην περίπτωση αυτή με την ευνοϊκή κλίμακα των μισθωτών, ώστε και σ’ αυτή την περίπτωση ο φορολογούμενος να μην επιβαρύνεται με υπέρογκο φόρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει πως εάν το πραγματικό εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό το ποσό δεν είναι πάνω 9.500 και δεν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα οι φορολογούμενοι υπάγονται στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων με αφορολόγητο στα 9.545 ευρώ.

ΥΠΟΙΚαλαλούμΓΓΔΕεκκαθαριστικάHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα