Ακριβότερος κατά 20% ο σχολικός εξοπλισμός φέτος

Σε λίγες μέρες ηχεί το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς και γονείς και μαθητές έχουν ξεχυθεί για την αγορά των απαραίτητων σχολικών ειδών τα οποία φέτος είναι 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι, ενώ το κόστος για τον σχολικό εξοπλισμό ενός παιδιού ξεκινά από περίπου 100 ευρώ. 

Οι καταστηματάρχες τονίζουν ότι οι αυξημένες τιμές στα σχολικά είδη οφείλονται κατά κύριο λόγο στην τιμή του χαρτιού. Ήδη από πέρσι οι ανατιμήσεις στο χαρτί έφταναν το 70% με 80%, γι αυτό και οι γονείς δεν αγοράζουν πλέον τις ποσότητες που αγοράζανε και είναι πολύ συγκρατημένοι, αφού ο λογαριασμός δεν βγαίνει!

Έρευνα

τιμών του ΚΕΠΚΑ, σε τιμές 20 προϊόντων, το κόστος για την αγορά σχολικών για ένα παιδί κυμαίνεται: για το Δημοτικό από 14,52 ευρώ έως 172,33 ευρώ ενώ για το Γυμνάσιο και το Λύκειο από 26,72 έως 243,38 ευρώ, ανάλογα με την αξία τους. Σε αυτά μπορεί να προσθέσει κανείς και την έκτακτη αγορά κάποιας ταμπλέτας, ηλεκτρονικού υπολογιστή, εκτυπωτή ή άλλου απαραίτητου τη σήμερον ηλεκτρονικού αντικειμένου.

Όπως επισημαίνεται, στην αγορά μπορούμε να βρούμε ένα πολύ μεγάλο εύρος τιμών κι αν προτιμήσουμε τα ακριβά, τελευταίας μόδας προϊόντα, θεωρώντας ότι έτσι το παιδί μας θα προβληθεί, θα πληρώσουμε 1.086,85% παραπάνω για το Δημοτικό και 810,85% παραπάνω για το Γυμνάσιο-Λύκειο! Τα ακριβά και τα εξεζητημένα σχολικά, τονίζει, μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και πρόβλημα κοινωνικής ένταξης για το παιδί, ενώ τα σχολικά είδη είναι εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης.

Ενδεικτικά οι τιμές είναι :

Σχολικές τσάντες: 10 – 120 ευρώΚασετίνες: 2 – 35 ευρώΤετράδια: 1 – 5,50 ευρώΜολύβια: 0,20 – 2 ευρώΣτυλό: 0,20 – 4 ευρώ

· οι γόμες από 0,39 έως 5,90 ευρώ,

· τα στύλο από 0,25 έως τα 3,20 ευρώ,

· οι ξύστρες από 0,90 έως και 18 ευρώ

· Τα μπλοκ ζωγραφικής από το 1 ευρώ, πήγαν στο 1,60 ευρώ

· Τα σετ γεωμετρικών οργάνων κυμαίνονται από τα 2,80 ευρώ μέχρι τα 40,00 ευρώ.

· Οι μαρκαδόροι (12 τεμ.) πωλούνται πλέον από 5,00

· Οι ξυλομπογιές (24 τεμ.) από 3,00 ενώ η τιμή ανεβαίνει ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος.

Την ίδια ωρα το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών με ανακοίνωσή του τονίζει ότι ήδη στα ράφια των καταστημάτων υπάρχουν επικίνδυνα και αδικαιολόγητα πανάκριβα σχολικά είδη και παιχνίδια.

«Δυστυχώς, τα σχολικά είδη, ενώ είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από παιδιά και ενώ πολλά μοιάζουν με παιχνίδια, δεν έχουν συμπεριληφθεί στη νομοθεσία για τα παιχνίδια, αλλά σε εκείνη για τη γενική ασφάλεια προϊόντων, για ενήλικες. Είναι σημαντικό να μην αγοράζουμε σχολικά που μοιάζουν με παιχνίδια», τονίζουν οι εκπρόσωποι του Κέντρου.

Τα είδη που πρέπει να δείχνουν οι γονείς μεγάλη προσοχή είναι τα εξής:

Στυλό που ανάβουν, τα οποία περιέχουν λαμπτήρα και μπαταρία, που μπορεί να καταπιεί το παιδί.Προϊόντα με διάφορα αρώματα, τα οποία παράγονται από αμφίβολης ασφάλειας χημικά, τα οποία εισπνέει το παιδί.Είδη που μπορούν να κρεμαστούν στον λαιμό του παιδιού με κορδόνια και μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα.Στυλό, που μέσα τους «κολυμπούν» διάφορα καρτούν, ψαράκια κ.λπ., τα οποία περιέχουν υγρά αγνώστου προελεύσεως και συνεπειών, εάν το παιδί καταπιεί το υγρό.Σβηστήρες, που μοιάζουν με φράουλες, οι οποίες απαγορεύεται να κυκλοφορούν, γιατί είναι επικίνδυνες απομιμήσεις.

Σε ότι αφορά τώρα το «Καλάθι των μαθητών», αυτό περιέχει βασικά σχολικά είδη που θα χρειαστούν οι μαθητές για τις τσάντες τους. Ειδικότερα περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα προϊόν από τις εξής κατηγορίες προϊόντων:

Σχολικές τσάντεςΚασετίνεςΤετράδια (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα)Μολύβια ξύλινα ή μηχανικάΧρωματιστοί μαρκαδόροιΣτυλόΓόμεςΞύστρεςΔιαβήτεςΧάρακεςφωτοτυπικό χαρτί

Στο «καλάθι των μαθητών», το οποίο ισχύει έως τις 3 Οκτωβρίου, μετέχουν τόσο οι επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», εφ’ όσον διαθέτουν προϊόντα στις προαναφερθείσες κατηγορίες, όσο και εξειδικευμένες επιχειρήσεις πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών. Όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποστέλλουν σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π.μ., κατάλογο με τα προϊόντα και τις τιμές που περιλαμβάνονται στο «καλάθι των μαθητών». Οι επιχειρήσεις που μετέχουν στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» θα αποστέλλουν τους καταλόγους μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis και οι υπόλοιπες με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Αιφνιδιασμός με επέκταση των περικοπών από Σαουδική Αραβία, Ρωσία – Εκτινάχθηκε το Brent

Μπαράζ ελέγχων από την ΑΑΔΕ: Εντοπισμός 784.000 παραβάσεων φοροδιαφυγής και 621 «λουκέτα»

ΟΠΕΚΑ – Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Αναδιανέμονται τα αδιάθετα δελτία – Οι δικαιούχοι

Keywords
Τυχαία Θέματα