«Ακόμη και με 10 εκατ. στρατιώτες δεν θα νικηθεί η Γάζα» – Οι προειδοποιήσεις βετεράνων και η Μοσούλη

Η αποστολή για την εκκαθάριση της πόλης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές ήταν τελικά επιτυχής. Αλλά οι μάχες ήταν έντονες, διήρκεσαν τρεις φορές περισσότερο από το προγραμματισμένο, άφησαν νεκρούς 10.000 πολίτες και σκότωσαν περισσότερους στρατιώτες της Συμμαχίας από ό,τι αναμενόταν.

Η μάχη για την ανακατάληψη της βόρειας ιρακινής πόλης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος το 2016 είναι ένας πιθανός οδηγός για το τι μπορεί να συμβεί εάν οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκινήσουν μια χερσαία επίθεση κατά των μαχητών της Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Προσφέρει

επίσης μια προειδοποιητική ιστορία για τα ισραηλινά στρατεύματα που συγκεντρώνονται για την ευρέως αναμενόμενη επίθεση. «Θα είναι τρομερά δύσκολο», είπε ο Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην στρατηγός των ΗΠΑ που ηγήθηκε των συμμαχικών δυνάμεων του Ιράκ κατά τη διάρκεια της «έκρηξης» του 2007 και στη συνέχεια των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πιο δύσκολες συνθήκες»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο έχουν ξεκάθαρα θέσει τους πολεμικούς στόχους τους αφού οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.400 Ισραηλινούς και πήραν ομήρους περισσότερους από 200 ανθρώπους σε μια αιφνιδιαστική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. Οι στόχοι για τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ είναι τέσσερις: να ανατρέψουν το καθεστώς της Χαμάς και να καταστρέψουν τις στρατιωτικές του δυνατότητες, η άρση της απειλής επιθέσεων από τη Γάζα, η εξασφάλιση της επιστροφής των ομήρων που κρατά η Χαμάς και να υπερασπιστούν τα σύνορα και τους πολίτες του Ισραήλ.

Όμως, όπως δείχνει η μάχη για τη Μοσούλη, η επίτευξη μόνο του πρώτου από αυτούς τους στόχους είναι πιθανό να είναι ένα εξαντλητικό έργο. Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις στη Γάζα, όπως λένε στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές, είναι πιθανό να είναι σπίτια παγιδευμένα για να εκραγούν, μαχητές με πολιτικά ρούχα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κρυμμένες κάτω από σχολεία και άλλες πολιτικές δομές και όπλα αποθηκευμένα σε τζαμιά.

Η Χαμάς είναι επίσης βαθιά ενσωματωμένη στην παλαιστινιακή κοινωνία. «Ο αστικός πόλεμος είναι απλώς το ένα πρόβλημα μετά το άλλο», είπε ένας αξιωματικός των δυτικών ειδικών δυνάμεων που συνόδευε τις ιρακινές δυνάμεις που πολεμούσαν στη Μοσούλη πριν από έξι χρόνια. «Δεν υπάρχει επίσης όριο στις απαιτήσεις των στρατευμάτων», πρόσθεσε. «Ακόμα κι αν το Ισραήλ έστελνε 10 εκατομμύρια στρατιώτες στη Γάζα, θα έπαιρνε πολύ χρόνο. Και αυτό είναι απλώς η κατάληψη της επικράτειας. Το να την κρατήσεις είναι άλλο θέμα».

Ο αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων πρόσθεσε: «Μια πιο ρεαλιστική αποστολή θα ήταν ο IDF να καταστρέψει ένα κομμάτι των δυνατοτήτων της Χαμάς, να εξαλείψει αρκετά μέλη από την ηγεσία και μετά να αποσυρθεί».

Ο Πετρέους συμφώνησε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές του Ισραήλ ήταν πιθανό να συζητούν μια σειρά επιλογών με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Μια ομάδα δυτικών ηγετών και ανώτερων αξιωματούχων έχουν στείλει μηνύματα αυτοσυγκράτησης. Ο Ρίσι Σουνάκ, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, έφτασε στο Ισραήλ την Πέμπτη για να δείξει υποστήριξη αλλά και να συμβουλεύσει την αυτοσυγκράτηση. Ομοίως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ την προηγούμενη μέρα είπε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να «καταναλωθεί» από οργή και ότι έπρεπε να αποφύγει την επανάληψη των «λάθους» που έκανε η Ουάσιγκτον μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Σεπτεμβρίου 2001.

Η μάχη για τη Μοσούλη – η οποία είναι παρόμοια σε μέγεθος με τις αστικές περιοχές της Γάζας και είχε συγκρίσιμο πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων όταν η πόλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος – ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου 2016. Μέσα στην πόλη βρίσκονταν περίπου 8.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, σε σύγκριση με τη Γάζα όπου η Χαμάς έχει περίπου 30.000 έως 40.000 μαχητές και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ άλλους 15.000 άνδρες στα όπλα. Ενάντια στους μαχητές στη Μοσούλη ήταν μια επιθετική δύναμη 100.000 ιρακινών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σε σύγκριση με περισσότερους από 160.000 στρατιώτες στον μόνιμο στρατό του Ισραήλ και 360.000 νεοκινητοποιημένους εφέδρους.

Στον ουρανό πάνω από τη Μοσούλη, αεροπλάνα του διεθνούς συνασπισμού παρείχαν συνεχή επιτήρηση και αεροπορικές επιδρομές — παρόμοια με τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη που έχουν χτυπήσει εκατοντάδες στόχους της Χαμάς. Τα “Intelligence Soaks”, με drones και άλλες μορφές επιτήρησης, παρείχαν ένα λεπτομερές σύνολο στόχων για να επιτεθούν.

Η αρχική πρόοδος στη Μοσούλη ήταν γρήγορη, αλλά σύντομα επιβραδύνθηκε καθώς οι επιτιθέμενοι αντιμετώπισαν σκληρή αντίσταση. Το Πεντάγωνο προσάρμοσε τους κανόνες του σχετικά με τη χρήση της αεροπορικής ισχύος, επιτρέποντας να πραγματοποιούνται αεροπορικές επιδρομές με λιγότερη επίβλεψη. Αλλά οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μάζεψαν στη συνέχεια εκατοντάδες πολίτες σε κυβερνητικά κτίρια για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες, μερικές φορές μετακινώντας τους μέσα από σήραγγες από τη μια θέση μάχης στην άλλη.

Εν τω μεταξύ, μισογκρεμισμένα κτίρια που περιβάλλονταν από ερείπια, παρείχαν στους τζιχαντιστές αυτά που ένας Αμερικανός διοικητής περιέγραψε ως ιδανικά καταφύγια ανθεκτικά στις βόμβες. «Οι πόλεις έχουν χιλιάδες κρυψώνες», είπε ο αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων. «Αν θέλετε να απομακρύνετε έναν εχθρό, πρέπει να καθαρίσετε την περιοχή σπίτι – σπίτι».

Η μάχη για τη Μοσούλη στοίχισε τη ζωή σε 8.000 στρατιώτες από τη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και μια σύγκρουση που αναμενόταν να διαρκέσει τρεις μήνες χρειάστηκε τελικά εννέα.

«Η Χαμάς γνωρίζει τη Γάζα πολύ καλύτερα από ό,τι τη Μοσούλη το Ισλαμικό Κράτος», είπε ο Πετρέους. «Επιπλέον, μας πήρε εννέα μήνες [για να καταλάβουμε τη Μοσούλη] και το Ισραήλ δεν έχει αυτόν τον χρόνο. . . Γνωρίζουν ότι η διεθνής κοινή γνώμη πρόκειται να αλλάξει. . . καθώς η ζημιά συσσωρεύεται και αθώοι πολίτες σκοτώνονται».

Διαβάστε επίσης:

Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο Αμερικανίδες ομήρους, μητέρα και κόρη, για «ανθρωπιστικούς λόγους»

Μαινόμενος Ερντογάν κατά Δύσης και Ισραήλ: Γενοκτονία αυτό που γίνεται στη Γάζα

Ισραήλ: Συγγενείς ομήρων έστρωσαν τραπέζι με 203 καρέκλες στο Τελ Αβίβ ως ένδειξη διαμαρτυρίας (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακόμη, Γάζα –, Μοσούλη,akomi, gaza –, mosouli