Αιμορραγικός πυρετός: H νέα απειλή για τη παγκόσμια υγεία – Πώς μεταδίδεται, τι προκαλεί (Videos/Photo)

Κρούσματα ασθενών με συμπτώματα ενός φονικού ιού εντοπίζονται στην Ευρώπη και σύμφωνα με την mirror, είναι εξαιρετικά πιθανό πολύ σύντομα να εμφανιστούν και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γι’ αυτό εκδόθηκε επείγουσα προειδοποίηση για τα συμπτώματα του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό, που αυτή την στιγμή θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη.

Η νόσος εμφανίστηκε προσφάτως στο Ιράκ και τη Ναμίμπια και αναφέρονται δύο θάνατοι λόγω το αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό στο Πακιστάν. Αρκετά κρούσματα έχουν

ήδη εντοπιστεί στην Ισπανία.

Πως μεταδίδεται η νόσος και ποια είναι τα ποσοστά θανάτων

Την περασμένη εβδομάδα σε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιστημών, Καινοτομίας και Τεχνολογίας αναφέρθηκε ότι «είναι πάρα πολύ πιθανό» να φτάσει η νόσος και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη διάρκεια της ακρόασης αυτής της επιτροπής, ο Τζέιμς Γουντ καθηγητής του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, ανέφερε πως ο αιμορραγικός πυρετός μπορεί να περάσει στη Βρετανία «μέσω των τσιμπουριών» .

Η νόσος προκαλείται από τον ιό Nairovirus, που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει ποσοστό θανάτων μεταξύ 10 και 40%.

Τυπικά οι συνθήκες για τη διάδοση του ιού υπάρχουν σε μικρές κοινότητες στην Αφρική, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, όπως γράφει η Express. Ωστόσο η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί και πέραν αυτών των περιοχών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το Newsweek έγραψε ότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα στην Ισπανία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι θεωρεί τον αιμορραγικό πυρετό μεταξύ των «προτεραιοτήτων» που υπάρχουν για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Τα συμπτώματα του αιμορραγικού πυρετού

Τα συμπτώματα της νόσου είναι πονοκέφαλοι, υψηλός πυρετός, πόνοι στην πλάτη, στομαχόπονος και τάση για εμετό. Επίσης οι ασθενείς παρουσιάζουν κοκκινίλες στα μάτια, στον λαιμό και κόκκινες κηλίδες στον ουρανίσκο.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προκαλείται ίκτερος, εναλλαγές στη διάθεση και προβλήματα στην αισθητηριακή αντίληψη.

Με την εξέλιξη της νόσου παρατηρούνται μώλωπες και ρινορραγίες, που ξεκινούν από την τέταρτη μέρα της νόσησης και διαρκούν περίπου δύο εβδομάδες.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του αιμορραγικού πυρετού δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, αλλά η επάνοδος του ασθενούς είναι πολύ αργή.

Στο Ιράκ τον περασμένο χρόνο παρατηρήθηκε έξαρση, με 212 περιστατικά στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 22ας Μαϊου.

Από αυτά τα περιστατικά τα 169 αναφέρθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων φέτος στο Ιράκ έχουν αναφερθεί άλλα 100 κρούσματα και 13 θάνατοι εξαιτίας του αιμορραγικού πυρετού.

Διαβάστε επίσης

Μαρκ Ρούτε: Αποσύρεται από την πολιτική ο Ολλανδός πρωθυπουργός – Κυβέρνησε για 13 χρόνια

«Βούλιαξε» η Νέα Υόρκη, μία νεκρή από τις πλημμύρες – Σοκαριστικές εικόνες (videos)

Ποιο είναι το σύνδρομο Γκιγέν-Μπαρέ που προκαλεί πανικό στο Περού – Σπάνια οξεία νευροπάθεια

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αιμορραγικός, – Πώς, VideosPhoto,aimorragikos, – pos, VideosPhoto