Αγροτικό: Σήμερα τα τρακτέρ στην Αθήνα – Η κυβέρνηση στήνει… φράγμα διαμηνύοντας ότι «δεν έχει άλλα μέτρα»

Αν οι αγρότες που την Τρίτη φθάνουν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν στο κέντρο της πρωτεύουσας με τα τρακτέρ τους περίμεναν να ακούσουν κάποιο νέο από τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια της συνέντευξής του στο STAR, μάλλον θα απογοητεύτηκαν.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενα νέα μέτρα υπέρ των αγροτών, πέραν από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και

ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος», ενώ φάνηκε να εκφράζει και τις προσδοκίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου, λέγοντας ότι «νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς. Εμείς θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους».

Πάντως, ο πρωθυπουργός κράτησε χαμηλούς τόνους έναντι των αγροτών, παραδεχόμενος ότι πολλά από τα αιτήματά τους είναι δίκαια και δεσμευόμενος ότι από το 2025 η επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα είναι μόνιμη και θα γίνεται με δίκαιο τρόπο. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να έλθει σε «μετωπική» με τον αγροτικό κόσμο, καθώς γνωρίζει ότι τα προβλήματά του είναι πάγια, δυσεπίλυτα και ανά πάσα στιγμή μπορούν να προκαλέσουν «έκρηξη» σε μια κοινωνική τάξη που είχε στηρίξει καθαρά ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών «είναι ένα μέσο πίεσης και δικό μου. Όταν εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ θα πω “ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του ‘πρασινίσματος’ για να το πω με απλά λόγια, τη μετάβαση δηλαδή σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην ΚΑΠ”».

Η συγκεκριμένη αναφορά μπορεί να ερμηνευτεί και ως μια κίνηση καλής θέλησης προς τους αγρότες ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, καθώς η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία τους – ιδίως, δε, ως ευκαιρία έκφρασης δυσαρέσκειας προς τις ακολουθούμενες πολιτικές από μια κρίσιμη κοινωνική και οικονομική ομάδα. Μαζί, δε, με τη δέσμευση για τον και τις ρυθμίσεις για το ρεύμα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει ικανοποιήσει σημαντικό μέρος των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου και ότι δείχνει έτοιμη να «συγκρουστεί» σε επίπεδο ΕΕ για πιο ουσιαστικά θεσμικά ζητήματα που άπτονται της ΚΑΠ και της πράσινης μετάβασης, ωστόσο, αυτά τα θέματα τίθενται σε πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Από την άλλη, πάντως, πάντα υπάρχει ο προβληματισμός για τις ισορροπίες εντός του αγροτικού κόσμου, ισορροπίες που αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά και ανάλογα με τη συγκυρία. Ταυτόχρονα, η δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24 δείχνει ότι το 54,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ως μη ικανοποιητικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες (αν και το 63,7% διαφωνεί με τα «μπλόκα» στους δρόμους), αν και στην κυβέρνηση το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι εκφράζει περισσότερο μια γενικότερη δυσφορία για την οικονομική κατάσταση των πολιτών και λιγότερο μια εμπεριστατωμένη άποψη για τα εν λόγω μέτρα.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση αναμένει να τελειώσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται η κινητοποίηση των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, οι αγρότες να επιστρέψουν στα «μπλόκα», να γίνει μια επανεκτίμηση της κατάστασης και σταδιακά οι κινητοποιήσεις να αρχίσουν να «φυλλοροούν», ώστε το θέμα να «κλείσει» προς το παρόν, αν και πάντα υπάρχει η ανησυχία για το τι θα γίνει αν οι αγρότες επιμείνουν στις θέσεις τους. Εκεί τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα, καθώς το συγκεκριμένο «μέτωπο» θεωρείται από τα πιο «ζόρικα», οπότε ίσως χρειαστούν και νέοι λεπτοί χειρισμοί για την αντιμετώπισή του.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης στο LSE: Αν οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δουλέψει σωστά, σήμερα δεν θα ήμουν πρόεδρος

Χρυσοχοΐδης για αγρότες: Στην Αθήνα θα κατέβει λογικός αριθμός τρακτέρ σε σημεία που θα ορίσει η αστυνομία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νοείται χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές

Keywords
Τυχαία Θέματα