Αγροτικό: Γιατί τρέμει το… φυλλοκάρδι της κυβέρνησης

Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι η μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών αποτελεί ένα δυνατό χαρτί στα χέρια του πρωθυπουργού για τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια σήμανε συναγερμός.

Ο λόγος είναι ότι, όπως έλεγαν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, η συγκέντρωση των αγροτών ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, ενώ δίπλα σε αυτή την επαγγελματική ομάδα βρέθηκαν και οι εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων και φοιτητές.

Αυτό δηλαδή που φοβούνται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι μήπως οι κινητοποιήσεις

των αγροτών γίνουν το φιτίλι για μία ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη, η οποία θα έχει τη βάση της στην ακρίβεια. Όπως υποστηρίζουν μάλιστα πολλοί, η επιτυχία των αγροτικών κινητοποιήσεων έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι τα αιτήματά τους ακουμπούν το μεγάλο θέμα της ακρίβειας, το οποίο αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται να λέει ότι ο αγροτικός κόσμος έχει δίκιο, ενώ συμφωνούν ότι αυτά που πήραν από την κυβέρνηση δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Προφανώς στην κατανόηση των αιτημάτων των αγροτών παίζει σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη κινητοποίηση τα μπλόκα δεν έκοψαν τη χώρα στα δύο όπως γινόταν στο παρελθόν.

Ύφεση ή αφετηρία;

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μετά τη μεγάλη και ογκώδη συγκέντρωση το κλίμα στα μπλόκα θα εκτονωθεί και οι αγρότες θα γυρίσουν στις εργασίες τους. Ερώτημα ωστόσο αποτελεί το εάν η αισιοδοξία της κυβέρνησης στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα ή απλώς επιλέγει να κάνει την επιθυμία της είδηση, δεδομένου ότι οι πληροφορίες λένε πως ο αγροτικός κόσμος σκοπεύει να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις. Γι’ αυτό άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου άρχισαν οι συσκέψεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έστω και την τελευταία στιγμή υπάρχει κάποιο περιθώριο προκειμένου να ικανοποιηθούν κάποια από τα επιμέρους του αγροτικού κόσμου.

Πάντως οι εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν ότι το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ήταν «αρχή» και όχι «τέλος» για τις αντιδράσεις τους. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, μετά την αποχώρηση τους από το κέντρο της Αθήνας προγραμματίζουν να επιστρέψουν στα μπλόκα τους και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σήμερα άλλωστε θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις σε όλους τους συνεταιρισμούς προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων και για το τι έχουν πάρει μέχρι τώρα από την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες λένε ότι σε γενικές γραμμές το αγροτικό κίνημα είναι διχασμένο, αφού οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές πιέζουν για τη λήξη των κινητοποιήσεων, ενώ οι προερχόμενοι από το ΚΚΕ επιθυμούν τη συνέχισή τους.

«Δώσαμε, δώσαμε»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης πάντως απευθύνθηκε και χθες σε όλους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα λέγοντας: «Να πω ότι μετά τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, που έχουν μόνιμο χαρακτήρα, το ρεύμα έχει έναν άξονα διετίας συν 8 χρόνια στο όριο του κόστους και το πετρέλαιο δίνεται με έκτακτο τρόπο για τρίτη χρονιά και ξεκινά η συζήτηση για τη μόνιμη καταβολή του πετρελαίου».

Και συμπλήρωσε: «Αυτές οι κινητοποιήσεις είναι ένα μήνυμα προς όλους, και σε εμάς, έχουμε κάνει πολλά, πάντα στα δημοσιονομικά όρια. Ξεκαθαρίζουμε πώς δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες ως επιχορήγηση. Το ότι η οικονομία πάει καλά δεν έγινε ως διά μαγείας, παρότι αμφισβητούμαστε από την αντιπολίτευση. Έγινε γιατί έχουμε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που πριν προχωρήσουν σε ένα μέτρο το μετράνε και το μελετάνε και δεν έχουν στόχο μαξιμαλιστικής πολιτικής και να χρεώσουν τις επόμενες γενιές».

Ο εκπρόσωπος των αγροτών της Θεσσαλίας δήλωσε πάντως ότι προγραμματίζεται νέα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τον θεσσαλικό κάμπο και την ανάταξή του μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

Παραπομπή στις… Βρυξέλλες

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι, όπως και να πάνε τα πράγματα, οι αγρότες θα κουραστούν στα μπλόκα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάει η περίοδος των αγροτικών εργασιών, γεγονός που θα λειτουργήσει εκτονωτικά. Δηλαδή θα αναγκάσει πολλούς από αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή να γυρίσουν στα χωράφια τους.

Την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται ωστόσο οι γαλάζιοι βουλευτές, οι οποίοι θεωρούν ότι αν οι αγρότες αναγκαστούν λόγω κόπωσης ή υποχρεώσεων να γυρίσουν στα χωράφια τους χωρίς να έχουν πάρει κάποια επιπλέον ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά τους, δεν αποκλείεται τη δυσφορία και την ενόχλησή τους να τη δείξουν στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. σημείωναν ότι αυτό που φοβούνται είναι μήπως το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο σε συνδυασμό με τις αγροτικές κινητοποίησες γίνει το Βατερλώ της κυβέρνησης στις κάλπες του Ιουνίου.

Ο φόβος τους έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι στην επαρχία το νομοσχέδιο για τον γάμο δεν έχει υποστηρικτές, αλλά αντίθετα θερμούς επικριτές. Έτσι τα μικρότερα κόμματα που κινούνται δεξιότερα της Ν.Δ. έχουν βρει χώρο να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών ακόμα και αν μέσα στο αγροτικό κίνημα σήμερα εμφανίζονται να μην έχουν μεγάλες δυνάμεις.

Το κυβερνητικό επιτελείο αφήνει πάντως να εννοηθεί ότι η μάχη θα δοθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής για τη νέα ΚΑΠ.

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγή στρατηγικής από τον Ανδρουλάκη

KKE: Υγεία, πανεπιστήμια, εργασιακά οι επόμενοι αγωνιστικοί σταθμοί

Μαγειρεύονται διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά

Keywords
Τυχαία Θέματα