Στα μπλόκα οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη παρά το «καρότο» από την Κομισιόν

Ούτε βήμα πίσω από του Ευρωπαίους αγρότες μετά τις υποσχέσεις Κομισιόν για μεγαλύτερη στήριξη, μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Comment la colère des agriculteurs s’est étendue en l’Europe https://t.co/dTciu0SkK3

Le Monde (@lemondefr)
February 2, 2024

Παρά τις διαβεβαιώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για ενίσχυση των αγροτών, οι τελευταίοι προχώρησαν στον αποκλεισμό των συνόρων Βελγίου και Ολλανδίας, σε μία τελευταία εκδήλωση της οργής τους για το οικονομικό πλήγμα που τους έχει επιφέρει ο ανταγωνισμός από τις φθηνές εισαγωγές.

BREAKING: The Dutch truckers have now joined the farmers and are BLOCKADING the Netherlands border.

pic.twitter.com/OHoCnAGsYG

— PeterSweden (@PeterSweden7) February 2, 2024

Τα οδοφράγματα, κυρίως από Βέλγους αγρότες με την υποστήριξη ορισμένων Ολλανδών συναδέλφων τους, απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους που αποτελούν ζωτικής σημασίας διαδρομές μεταφοράς εμπορευμάτων από τα μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ. 

Την ώρα που οι Γάλλοι αγρότες άρχισαν να διαλύουν τα μπλόκα σήμερα, αφότου η κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω παραχωρήσεις, οι Βέλγοι και Ολλανδοί αγρότες εμπόδισαν την κυκλοφορία σε αυτοκινητοδρόμους σε συνοριακά περάσματα μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ένα μπλόκο, ο Ολλανδός χοιροτρόφος Γιόχαν Φαν Ένκεφορτ, ηλικίας 25 ετών, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ολλανδούς πολιτικούς που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης να μην αγνοούν τις ανάγκες των αγροτών.

«Διαθέτουμε πολύ ωραία προϊόντα εδώ στην ΕΕ και θέλουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε αυτά τα προϊόντα. Όμως, πρέπει να γίνεται με δίκαιο και αξιοπρεπή τρόπο, και όχι με τόσους πολλούς κανόνες. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», τόνισε.

Η αγανάκτηση κορυφώθηκε αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου οι αγρότες πέταξαν αυγά και πέτρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκτόξευσαν πυροτεχνήματα, ενώ ζητούσαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για να τους βοηθήσουν.

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετατράπηκε σταδιακά σε Κοινή Περιβαλλοντική Πολιτική, χωρίς καμία αναγνώριση για εμάς τους παραγωγούς», αναφέρει σε μια ανακοίνωση η βελγική αγροτική ένωση ABS.

Στο λιμάνι Ζέεμπρουγκε του Βελγίου οι αγρότες συνεχίζουν να εμποδίσουν τα φορτηγά από το να εισέρχονται ή να εξέρχονται.

Γαλλία: Φεύγουν τα μπλόκα από το Παρίσι

Στο μεταξύ, οι Γάλλοι αγρότες διαλύουν σήμερα μπλόκα σε δεκάδες σημεία στη χώρα, μεταξύ άλλων αίρουν τους αποκλεισμούς σε αυτοκινητοδρόμους που οδηγούν στο Παρίσι, καθώς αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους αφότου έλαβαν περισσότερες κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Ορισμένες μεμονωμένες ομάδες αγροτών συνεχίζουν, εντούτοις, τις κινητοποιήσεις, ιδίως στο Ιζέρ (νοτιοανατολικά) όπου τρακτέρ και διαδηλωτές παραμένουν στα μπλόκα. «Δεν λάβαμε αυτό για το οποίο μαχόμαστε: ένα αξιοπρεπές εισόδημα», εξήγησε η Ιζαμπέλ Ντουιγιόν, μια αγρότισσα που βρέθηκε εκεί.

Πορτογαλία: Πορείες με τρακτέρ

Στην Πορτογαλία, όπου οι αγρότες χρησιμοποίησαν χθες τρακτέρ για να αποκλείσουν τουλάχιστον τρεις δρόμους που συνδέουν την Πορτογαλία με την Ισπανία, ένας αυτοκινητόδρομος στην περιοχή Αλεντέζου, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, παρέμεινε κλειστός σήμερα, ενώ αγρότες πραγματοποίησαν πορείες με τρακτέρ σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Συνέχιση των κινητοποιήσεων στην Ισπανία

Οι τρεις μεγαλύτερες αγροτικές συνδικαλιστικές ενώσεις της Ισπανίας ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Γεωργίας, ο οποίος δεσμεύτηκε να «εργαστεί» για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα.

Οι κινητοποιήσεις των Ισπανών αγροτών θα λήξουν «από τη στιγμή που θα έχουμε συγκεκριμένα μέτρα» σχετικά με την αγροτική πολιτική, «στην υπηρεσία» των αγροτών», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αντιπρόεδρος της Ένωσης Μικρών Αγροτών (UPA) Μονσεράτ Κορτίνιας.

Colère des agriculteurs : la plupart des blocages levés, les principaux syndicats donnent rendez-vous à l’exécutif pour le Salon de l’agriculture https://t.co/po3svUa5h4

Le Monde (@lemondefr) February 2, 2024



Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων δύο συνδικάτων που συμμετείχαν στη συνάντηση, του Coag και του Asaja. «Η ύπαιθρος πρέπει να ακουστεί», δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Θεμπολάδα, αντιπρόεδρος της Asaja, εκτιμώντας πως η αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται τώρα προστατεύει περισσότερο «το περιβάλλον» από τα «δικαιώματα των αγροτών».

Τη συνάντηση συγκάλεσε εκτάκτως ο υπουργός Λουίς Πλάνας, που επιδιώκει να χαλαρώσει η πίεση στον αγροτικό τομέα της Ισπανίας, ο οποίος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σκοπεύει να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό κίνημα οργής με μια σειρά διαδηλώσεων, «τις επόμενες εβδομάδες».

Claves | Los motivos por los que protestan los agricultores en España https://t.co/gghdcyK29N

— EL PAÍS (@el_pais) February 2, 2024

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Σοσιαλιστής υπουργός δήλωσε πως κατανοεί την οργών των αγροτών και δεσμεύεται να υπερασπιστεί μια μεγαλύτερη διοικητική «απλούστευση» μπροστά στη «συσσώρευση κανόνων», τους οποίους ορίζει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

El ministro Planas intenta calmar a los agricultores españoles pero no frena las movilizaciones de la próxima semana https://t.co/YNVKCyHW1R

— EL MUNDO (@elmundoes) February 2, 2024


Το θέμα είναι να «αναγνωριστούν ποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες μπορούν να χαλαρώσουν», υπογράμμισε, αφήνοντας αιχμές προς τη στάση των Βρυξελλών μπροστά στην οργή των αγροτών. «Ο λόγος που είμαστε εδώ, είναι διότι η Κομισιόν δεν στάθηκε ικανή έως σήμερα να κάνει διάλογο με τον τομέα», επισήμανε.

Τα ισπανικά συνδικάτα μιλούν για «μια ολοένα και αυξανόμενη απογοήτευση και δυσφορία» εξαιτίας της «αποπνικτικής γραφειοκρατίας την οποία προκαλούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί» και του «αθέμιτου ανταγωνισμού» των προϊόντων που εισάγονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία δεν υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς.

Segolene Royal insiste en sus críticas a los tomates españoles: "Construyamos juntos en lugar de dejar que la competencia desleal destruya nuestra vitalidad y autenticidad rurales" https://t.co/NNGpHhVHyR

— EL MUNDO (@elmundoes) February 2, 2024

Από την εξαγγελία των κινητοποιήσεων την Τρίτη, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στη Λεόν, τη Θαμόρα και την Αβίλα, στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της χώρας. Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί την 13η Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη, την 14η Φεβρουαρίου στην Ανδαλουσία και στην Καστίλλη λα Μάντσα και την 21η Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συνδικαλιστές και ο Λουίς Πλάνας αναφέρθηκαν επίσης στο θέμα των επιθέσεων που δέχονται Ισπανοί αγρότες εδώ και ημέρες στη Γαλλία, εκ μέρους των Γάλλων διαδηλωτών, οι οποίοι επιτίθενται εναντίον οδηγών φορτηγών που έρχονται από την Ισπανία.

«Τέτοιου είδους περιστατικά» είναι «απαράδεκτα», υπογράμμισε ο Πλάνας, υπενθυμίζοντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι οποίοι προβλέπουν «την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και εμπορευμάτων» στην ΕΕ.

Πολωνία: Γενική απεργία στα σκαριά και αποκλεισμός των ουκρανικών συνόρων

Οι Πολωνοί αγρότες από τη συνδικαλιστική ένωση Solidarity σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν γενική απεργία αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή, με αποκλεισμούς συνοριακών περασμάτων μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας, όπως λένε, συμμετέχοντας με τη σειρά τους στις κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι Πολωνοί αγρότες εκφράζουν ιδιαίτερα την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο των φθηνών εισαγωγών τροφίμων από τη γειτονική Ουκρανία.

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Η θέση των Βρυξελλών την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου του 2024 είναι απαράδεκτη για ολόκληρη την αγροτική κοινότητα», αναφέρει η συνδικαλιστική ένωση σε μια ανακοίνωση, με ημερομηνία 1/2/2024.

«Επιπλέον, η αδράνεια των πολωνικών αρχών… σχετικά με την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων και διατροφικών προϊόντων από την Ουκρανία δεν μας αφήνει άλλη επιλογή παρά να κηρύξουμε γενική απεργία».

Η ένωση Solidarity επισήμανε πως, εκτός των μπλόκων στα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, σχεδιάζει να αποκλείσει την κυκλοφορία σε δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, το διάστημα μεταξύ 9ης Φεβρουαρίου και 10ης Μαρτίου.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Μάλτας

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας πήγε ο ίδιος σε κινητοποίηση αγροτών για να ακούσει τα παράπονά τους

Οι αγρότες στη Μάλτα, που διαδήλωναν σήμερα κατά των αγροτικών πολιτικών της ΕΕ, στο πλαίσιο των ευρύτερων κινητοποιήσεων στη Ευρώπη, εξεπλάγησαν όταν είδαν τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Αμπέλα να εμφανίζεται για ακούσει ο ίδιος τα παράπονά τους.

Οι αγρότες οδήγησαν τα τρακτέρ τους και τα φορτηγά τους από μια λαχαναγορά στο κεντρικό τμήμα της νήσου στη Φλοριάνα, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Βαλέτα, κρατώντας πανό και πλακάτ, με συνθήματα όπως η ΕΕ «σκοτώνει τους αγρότες της».

«Χωρίς αγρότες, δεν υπάρχουν τρόφιμα, δεν υπάρχει μέλλον», ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πλακάτ, το οποίο είχε τοποθετηθεί πάνω σε ένα τρακτέρ. Ένα άλλο πλακάτ έγραφε: «Ο βιοπορισμός μας κινδυνεύει».

Η ένωσή τους ανέφερε πως διαμαρτύρονταν, όπως οι αγρότες σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τους κανόνες που περιορίζουν τη χρήση παρασιτοκτόνων, τη μείωση της κρατικής βοήθειας, τους εμπορικούς φραγμούς και το υψηλό κόστος.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός εμφανίστηκε λίγο προτού οι αγρότες παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου και άκουσε τα παράπονά τους, θέτοντας που και που ερωτήματα, αν και δεν έκανε καμία δημόσια δήλωση.

Ιταλία: Κάλεσμα για συυγκέντρωση στη Ρώμη με τα τρακτέρ

Στην Ιταλία κάλεσμα απευθύνεται να συγκεντρωθούν οι αγρότες στη Ρώμη και μια κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για αύριο στα βόρεια περίχωρα της ιταλικής πρωτεύουσας.

Στη Σικελία, ένα κονβόι από τρακτέρ διαδήλωσε σήμερα στην πόλη Ραγκούσα και στη Σαρδηνία αγρότες και εκτροφείς συνεχίζουν τον αποκλεισμό του λιμανιού του Κάλιαρι τουλάχιστον έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Κομισιόν: Μπορείτε να βασίζεστε στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις προκλήσεις στον γεωργικό τομέα και τις ανησυχίες που διατύπωσαν οι αγρότες», ανέφεραν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, κατά τη διάρκεια της οποίας περίπου χίλια τρακτέρ από το Βέλγιο και άλλες χώρες κατέκλυσαν τις Βρυξέλλες.

«Υπενθυμίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καλούμε το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προχωρήσουν τις εργασίες όπως απαιτείται. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί την κατάσταση», προσθέτουν οι «27» ηγέτες στα συμπεράσματά τους.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο αγροτικό ζήτημα, τονίζοντας τον «ουσιαστικό ρόλο» των αγροτών στην οικονομία και την οικονομία της Ευρώπης. «Η εργασία τους συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επισιτιστική μας ασφάλεια και μάλιστα στον τρόπο ζωής μας. Είναι βασικοί παράγοντες για τη διασφάλιση της αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων. Ζουν με τη φύση και από τη φύση», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

We listen to European farmers.

They can count on European support.

We are addressing short-term challenges.

We will work with @EU2024BE on reducing the administrative burden.

And address the structural challenges faced by the sector in our Strategic Dialogue. pic.twitter.com/Jb3GXWIARf

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 1, 2024



Υπογράμμισε, επίσης, ότι η παραγωγικότητα στην ΕΕ βελτιώθηκε κατά 13% χάρη στις προσπάθειες των αγροτών οι οποίοι συμβάλουν θετικά και στο εξωτερικό εμπόριο της ΕΕ. «Πέρυσι, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 5%. Επομένως, νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι οι αγρότες μας έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στην πρόσφατη κρίση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής. Παραδέχτηκε, δε, ότι υπάρχει πίεση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων που δέχονται μεγάλο ανταγωνισμό από την παγκόσμια αγορά, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά προϊόντα πρέπει να πληρούν υψηλά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή στήριξη», δήλωσε στη συνέχεια η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής διαθέτει περίπου 390 δισεκ. ευρώ. Αυτός είναι σχεδόν το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη γεωργία, και μόνο το 2023, η Ευρώπη παρείχε έκτακτη βοήθεια άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για ευελιξία στους αγρότες σχετικά με την αγρανάπαυση και την προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων από τις εισαγωγές πουλερικών, αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα των αγροτών στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.

EU farmers put food on our table – the best and healthiest in the world.

We support them with €386.7 billion from the Common Agricultural Policy.

And in hardship, we find common solutions.

Today the @EU_Commission proposes a one-year derogation from CAP rules on fallow lands.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 31, 2024



Τέλος, για να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους αγρότες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Επιτροπή μαζί με τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα εργαστούν πάνω σε μια πρόταση που θα συζητηθεί στο επόμενο Γεωργικό Συμβούλιο της ΕΕ.

Σχετικά με το στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα η ΕΕ με εκπροσώπους των αγροτών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και ΜΚΟ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι στόχος είναι να χαραχθεί ένας οδικός χάρτης για να επιτευχθούν «οι κοινοί μας στόχοι» με στόχο την κλιματική ουδετερότητα ως το 2050. Οι απαντήσεις θα δοθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και θα τροφοδοτήσουν το πρόγραμμα της επόμενης θητείας της Επιτροπής.

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της ένωσης ευρωπαϊκών συνδικάτων Copa-Cogeca με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, στο κτίριο Residence Palace, που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Business Insider: Ο Τραμπ θα χάσει τον πόλεμο με την Τέιλορ Σουίφτ – Οι θαυμαστές της δεν κάνουν ποτέ πίσω, πάντα ανταποδίδουν

Μπλακάουτ στο Τορόντο προκάλεσε… ένα ρακούν – Στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά

Βρετανία: Νεκρός άνδρας μετά από πτώση στην πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης Τέιτ

Keywords
μπλοκα αγροτων, ευρωπη, le monde, βρυξέλλες, https, monde, february, dutch, twitter, abs, γαλλια, διαδηλωσεις, royal, απεργια, μμε, european, support, sector, προυπολογισμος, put, food, world, find, today, rules, μκο, residence, business, insider, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, απεργια μμμ, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, Ελιζαμπεθ Τειλορ, απεργια μμε, απεργια ταξι, νεκρος διαδηλωτης, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Μις φαν ντερ ρόε, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη ειναι ωραια, ημερομήνια, μια ημερα, χωρες, βαρκελωνη, βελγιο, βημα, εργασια, θεμα, ισπανια, ιταλια, μαλτα, μκο, μμε, οδικος χαρτης, οικονομια, ουκρανια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, πυροτεχνηματα, ρωμη, ωρα, le monde, αυγα, αγορα, αγροτικη, αδρανεια, ανδαλουσια, βδομαδα, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γεωργια, γινεται, δευτερα, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, ευρω, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ερχονται, ετων, ζωης, ιδιο, υπομονη, ισπανικα, κυβερνηση, κτιριο, μαδριτη, μηκος, μηκος κυματος, μειωση, μπλοκο, μπορειτε, παντα, ολλανδος, ουσιαστικο, παρισι, πορτογαλια, ροτερνταμ, ρολο, σαρδηνια, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σικελια, συνθηματα, τειλορ, τμημα, τοροντο, τρακτερ, τριτη, φυση, φορτηγα, abs, ασφαλεια, dutch, εξαγωγες, ενωση, royal, food, february, find, ηγετες, https, χωρα, ιδιαιτερα, monde, μπροστα, ομαδες, οργη, put, ρακουν, residence, support, rules, sector, θετικα, world, ξεκινησε, insider, european
Τυχαία Θέματα
Αγρότες, Κομισιόν,agrotes, komision