Αγαπηδάκη: Οι αγροτικοί γιατροί μετατρέπονται σε προσωπικούς – Κίνητρα για παθολόγους και γενικούς γιατρούς

Ένα νέο μοντέλο γιατρού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα υποστηρίζεται από προσωπικό βοηθό ο οποίος θα είναι η πυξίδα των ασθενών μέσα στο ΕΣΥ περιλαμβάνεται στο νεο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως το τέλος του χρόνου στη Βουλή.

Παράλληλα, θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα επαναπατρισμού Γενικών ιατρών και Παθολόγων από την Κύπρο και την Αγγλία με μισθό έως 150.000 ευρώ τον χρόνο.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη

Αγαπηδακη στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με θέμα: «Η στρατηγική παροχή κινήτρων στους νέους γιατρούς και το νέο πλαίσιο της λειτουργίας του προσωπικού γιατρού».

Σύμφωνα με τη αναπλ. Υπουργό εχουμε σοβαρή έλλειψη σε γενικούς γιατρούς και Παθολόγους. Ειδικότερα, το ποσοστό αυτών των δυο ειδικοτήτων δεν ξεπερνάει το 6% όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26%. Στόχος είναι να φτάσουμε στο 10% αρχικά και το 35% μεσοπρόθεσμα.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου

Το νομοσχέδιο, ουσιαστικά, καταργεί το θεσμό του αγροτικού γιατρού. Πρόκειται για τους πτυχιούχους γιατρούς που δεν έχουν πάρει ακόμα ειδικότητα. Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να δοθούν οικονομικά αλλά και θεσμικά κίνητρα, ώστε αυτοί οι νέοι γιατροί να επιλέξουν τις ειδικότητες του Γενικού γιατρού και Παθολόγου που έχουμε σοβαρή έλλειψη.

Οι γιατροί στα περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας ουσιαστικά θα είναι προσωπικοί γιατροί που πλέον εκτός από την περιφέρεια θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και στα αστικά κέντρα.

Για παράδειγμα, εάν ένας Δήμος έχει 10.000 κατοίκους χρειάζομαστε 5 προσωπικούς γιατρούς.

«Έχουμε 1.261 γιατρούς που υπηρετούν σηνερα στην ύπαιθρο. Θέλουμε να κάνουμε μια νέα δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού στις δύο  ειδικότητες που μας λείπουν. Του Γενικού γιατρού και του Παθολογου. Μετα το πρωτο έτος της υποχρεωτικής τους θητείας οι προσωπικοί γιατροί θα λαμβάνουν 30.000 ευρώ καθαρά και 46.000 ευρώ ετήσια αποζημιωση» είπε η κυρία Αγαπηδακη. Θα ανοίξουν σύντομα 1.270 νέες θέσεις και σταδιακά εως το τέλος του επόμενο ετος θα έχουμε 2.500 νέους προσωπικούς γιατρούς.

Ο προσωπικός βοηθός

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η υποστήριξη του προσωπικού γιατρού με έναν συντονιστή. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν βοηθό που θα κλείνει τα ραντεβού των ασθενών, θα συμπληρώνει τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, θα ενημερώνει ενημερώνει τους ασθενείς για τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής ( π.χ Φώφη Γεννηματά κλπ).

Το κόστος του βοηθού τύπου προσωπικού γιατρού θα επιβαρύνει το υπουργείο Υγείας και όχι τον γιατρό.

Πρόγραμμα επαναπατρισμού

Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται το προγραμμα επαναπατρισμού γενικών γιατρών και παθολόγων από την Κύπρο και την Μεγάλη Βρετανία.

Για να επιστρέψουν στη χώρα μας το υπουργείο Υγείας δίνει δύο σοβαρά κίνητρα:

1. 100.000 έως 150.000 ευρώ το χρόνο

2. Μειωμένη φορολογία.

«Θέλουμε να επιστρέψουν οι γιατροί μας από το εξωτερικό και δίνουμε κίνητρα στους αποφοίτους των ιατρικών σχολών να μείνουν στην Ελλάδα και να υπηρετήσουν στα δημόσια νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Αγαπηδάκη.

Διαβάστε επίσης:

Αισιόδοξα νέα για όσους παίρνουν στατίνες: Πώς βοηθούν όσους πάσχουν από στεφανιαία νόσο

Κι όμως υπάρχει και ανδρική κλιμακτήριος – Ποια τα συμπτώματα της ανδρόπαυσης

Κοιμάσαι λίγες ώρες την ημέρα; Από τι κινδυνεύεις σύμφωνα με τους επιστήμονες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγαπηδάκη, – Κίνητρα,agapidaki, – kinitra