«Αφύλακτη διάβαση»: Ζώσες μνήμες από την Γενοκτονία των Ποντίων στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ (Video/Photo)

Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Είναι η ημέρα του 1919, κατά την οποία ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και έδωσε το σύνθημα για τη δεύτερη και ακόμα πιο αιμοσταγή φάση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, που είχε ξεκινήσει ήδη από το 1913 και ολοκληρώθηκε το 1923.

Σύμφωνα με υπολογισμούς  εξολοθρεύθηκαν με σφαγές και με απάνθρωπες εξοντωτικές πεζοπορίες 353.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, Έλληνες του Πόντου.

Ο όρος γενοκτονία (genocide)

εδραιώθηκε στην παγκόσμια ορολογία το 1943 και χαρακτηρίζει τα βίαια εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος ενός συνόλου, με στόχο τον φυσικό αφανισμό του.

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων σήμερα στις 13.00 από την Φωνή της Ελλάδας (ή ΕΡΑ5) του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, ο Θωμάς Σίδερης βγάζει στον αέρα της εκπομπής «Αφύλακτη διάβαση» ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ- ελάχιστο φόρο τιμής στη θλιβερή επέτειο μνήμης- με κεντρικούς άξονες το Φροντιστήριο Τραπεζούντας αλλά και την οικογένεια των Ισαάκ και Γιάννη Αναστασιάδη (σε αφηγήσεις του βασίζεται το βραβευμένο δραματοποιημένο ντοκιμνατέρ «Γράμμα από τον Πόντο» των Λεωνίδα Κασάπη- Θωμά Σίδερη το οποιο είναι «ανεβασμένο» στο ERTFLIX, επιζήσαντες οι οποίοι βίωσαν τον βίαιο εκτοπισμό από την πατρογονική τους εστία και περιπλανήθηκαν επί χρόνια στην Ανατολή.


Μία ποντιακή οικογένεια που σκορπίστηκε στον άνεμο, που τα μέλη της έζησαν την προσφυγιά και πέρασαν αβάσταχτες κακουχίες, αλλά που κράτησαν άσβεστη την αγάπη τους ο ένας για τον άλλον, όπως και την πίστη τους ότι κάποτε θα σμίξουν ξανά.

Στις μαρτυρίες τους θα προστεθούν και εκείνες των Κώστα Ανδρονικίδη και Σταυρίκου Παπαβραμίδη, σε παράλληλη αφήγηση.

Η «Αφύλακτη διάβαση» είναι προσβάσιμη και από τον ιντερνετικό ραδιοφωνικό κόμβο ERTEcho της ΕΡΤ.

Διαβάστε επίσης

«Μαύρο Ρόδο» – Spoiler: Φινάλε με… κουφέτα

ΑΝΤ1: Ρίχνεται στην «Αρένα» των πολιτικών διαξιφισμών η Μαρία Αναστασοπούλου (Photo)

Καλή η Μάντσεστερ Σίτι και η Ρεάλ αλλά σαν τον «Σασμό» σε…τηλεθέαση δεν έχει

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αφύλακτη, Ζώσες, Γενοκτονία, Ποντίων, ΕΡΤ VideoPhoto,afylakti, zoses, genoktonia, pontion, ert VideoPhoto