«Αεροπειρατεία» στη Ryanair: Πώς εμπλέκεται η Αθήνα στο κατασκοπευτικό θρίλερ – 11 Έλληνες στο Μινσκ (Video)

Παράδοξη φαντάζει η ξαφνική εμπλοκή της Ελλάδας στις εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Λευκορωσία.

Υπενθυμίζεται ότι αεροπλάνο της Ryanair που πραγματοποιούσε πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λευκορωσίας εξαναγκάστηκε σε προσγείωση, συνοδεία μαχητικού αεροσκάφους MIG, στο Μινσκ, πρωτεύουσα

της Λευκορωσίας. Ακολούθως, οι αρχές της χώρας προχώρησαν στη σύλληψη του μπλόγκερ Ρόμαν Προτασέβιτς σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση «εξτρεμιστική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Προτασέβιτς βρέθηκε στην Ελλάδα ως μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το OPEN, βρίσκονταν και Λευκορώσοι πράκτορες που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Προτασέβιτς.

Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, τόσο ο Προτασέβιτς όσο και η Τσιχανόφσκαγια ζουν στη Λιθουανία. Στη Λευκορωσία, δεν θεωρούνται απλώς αντιπολιτευόμενες φωνές, αλλά πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών και διπλωματικών αποστολών. Ως εκ τούτου, από το Μινσκ δεν θεωρείται ότι πρόκειται για κάποια κίνηση φίμωσης του Τύπου.

Ρωσικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι, σε αντίθεση με ό,τι γράφεται στη Δύση, ο εξαναγκασμός σε προσγείωση του αεροσκάφους δεν αποτελεί ένα πρωτοφανές περιστατικό. Το 2013, σημειώνουν, το προεδρικό αεροσκάφος του Έβο Μοράλες είχε εξαναγκασθεί σε προσγείωσε ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος, καθώς υπήρχε η υποψία ότι μπορεί να επέβαινε σε αυτό ο καταζητούμενος, τότε Έντουαρντ Σνόουντεν.

Έντεκα Έλληνες στο Μίνσκ – Αντιδράσεις από Ελλάδα και Ε.Ε.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στην πτήση που οδηγήθηκε στο Μινσκ επέβαιναν 11 Έλληνες πολίτες. Η ενέργεια της Λευκορωσίας έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από αξιωματούχους και αρχηγούς κρατών μελών της Ε.Ε. Στην Ελλάδα, την ενέργεια του Μινσκ καταδικάζουν με δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρκετά!

Σε μήνυμά του στο twitter, στα Αγγλικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει:

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου, προκειμένου να τεθεί υπό κράτηση ένας δημοσιογράφος είναι μία άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη να κλιμακωθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά», έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

The forced landing of a commercial plane to detain a journalist is an unprecedented, shocking act. We demand all passengers’ immediate release. Tomorrow’s #EUCO must address the need to step up pressure on Belarus. Enough is enough.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 23, 2021ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει την πράξη κρατικής αεροπειρατείας

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει, στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. «Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη», σημειώνει.

«Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους».

«Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με τη θανατική ποινή», τονίζει και προσθέτει:

«Ο κ. Protasevich ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα».

«Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής».

«Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες».

«Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», καταλήγει.

Επικοινωνία Δένδια με τον Λιθουανό ΥΠΕΞ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Λιθουανό υπουργό Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις (Gabrielius Landsbergis) είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Λαντσμπέργκις τον ενημέρωσε για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η λιθουανική πλευρά για τη μεταφορά των επιβατών στο Βίλνιους, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

«Αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη για την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών και ότι θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις προσπάθειες τους και στο πλαίσιο της ΕΕ», σημειώνει.

Ειδήσεις σήμερα

«Αεροπειρατεία» σε πτήση Αθήνα-Βίλνιους για τη σύλληψη Λευκορώσου αντικαθεστωτικού

«Αεροπειρατεία» του Μινσκ σε πτήση Αθήνα-Βίλνιους: Θύελλα αντιδράσεων στην Ε.Ε. – Μητσοτάκης: «Αρκετά!»

Λευκορωσία: Με διάταγμα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αναλάβει Προεδρικές εξουσίες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αεροπειρατεία, Ryanair, Πώς, Αθήνα, Ελλάδα, Προτασέβιτς Video,aeropeirateia, Ryanair, pos, athina, ellada, protasevits Video