ΑΕΙ: Αναβάθμιση της Παιδείας με αστυνομία, τουρνικέ και κάμερες;

«Κάνουμε πράξη το καθολικό αίτημα της κοινωνίας για ασφάλεια στα Πανεπιστήμια».

Τάδε έφη, την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δίνοντας το «παρών» στην έναρξη της εκπαίδευσης των πρώτων 440 ατόμων που θα συγκροτήσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στις σχολές της ΕΛΑΣ στην Κομοτηνή και θα έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών.

Η εκπαίδευσή τους θα περιλαμβάνει

ασκήσεις προσομοίωσης για τη διαχείριση ακραίων συνθηκών, όπως εκτεταμένα επεισόδια εντός του πανεπιστημίου καθώς και ασκήσεις χειροπέδησης αλλά και έγκαιρης προειδοποίησης κινδύνου.

Κάνουμε πράξη το καθολικό αίτημα της Ελληνικής κοινωνίας για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια.Σε αυτό θα συμβάλλουν 400 νέοι που εντάσσονται στις ομάδες προστασίας των πανεπιστημίων.Χθεσινοί φοιτητές οι ίδιοι,ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους για να συνδράμουν αποφασιστικά στην ασφάλεια pic.twitter.com/WdWiGXOrOS

— Τάκης Θεοδωρικάκος (@theodorikakosp) January 17, 2022

Σύμφωνα με στελέχη της αστυνομίας ο σχεδιασμός προβλέπει πως οι αστυνομικοί δεν θα φέρουν οπλισμό πάρα μόνο γκλοπ και χειροπέδες.

Θα φοράνε πράσινες στολές, καπέλο και να έχουν πάνω τους σύστημα επικοινωνίας με το οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν ανά πάσα στιγμή με το επιχειρησιακό κέντρο.

Άνδρες της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα τοποθετηθούν σε τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα:

το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείοτο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε δεύτερο χρόνο το σχέδιο θα επεκταθεί και σε άλλα ιδρύματα, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Πρόβα τζενεράλε σε ΑΠΘ και ΑΣΟΕΕ

Παράλληλα, η αστυνομία εδώ και καιρό ρίχνει «προειδοποιητικές βολές» θέλοντας να προετοιμάσει το έδαφος αλλά και να μετρήσει αντιδράσεις.

Το αστυνομικό «ντου» στο στέκι του Βιολογικού του ΑΠΘ, παραμονή Πρωτοχρονιάς αλλά και η εισβολή ακόμα και ανδρών της ΟΠΚΕ στη ΑΣΟΕΕ λίγες μέρες μετά είναι ενδεικτικές για τα σχέδια της κυβέρνησης.

Η παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου αναμένεται πλέον να μπει και επίσημα στην… ημερήσια διάταξη της ΕΛΑΣ.

Το συνολικό σχέδιο… ασφαλείας στα πανεπιστήμια

Οι δύο βασικοί πυλώνες του συγκεκριμένου σχεδίου αφορούν στο σύστημα ελεγχόμενης εισόδου και εξόδου στα πανεπιστήμια αλλά και η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης με κάμερες ασφαλείας.

Πριν λίγες ημέρες, απαντώντας σε ερώτηση της… «Ελληνικής Λύσης» του Κυριάκου Βελόπουλου, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε πληροφορίες σχετικά με το ποια ΑΕΙ έχουν σχέδιο ασφάλειας για την ελεγχόμενη είσοδο φοιτητών στους χώρους τους, βάση του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη (4777/2021).

Και δυστυχώς αρκετές διοικήσεις ΑΕΙ φαίνεται ότι συναινούν με τις ενέργειές τους στην μετατροπή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε… στρατόπεδα.

Ο νόμος 4777/2021 (για τις ομάδες ασφάλειας) έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε όλα τα ΑΕΙ καθώς έχουν κάνει τα πρώτα βήματα που ορίζει ο νόμος.

Αρχικά έχουν προχωρήσει στην συγκρότηση Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας και βάσει αυτής στην ίδρυση Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας. Πρόκειται για τα δύο όργανα που είναι αρμόδια για να συγκροτήσουν το σχέδιο ασφαλείας του ιδρύματος και να οργανώσουν το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης.

Αν και όλα τα ιδρύματα έχουν ήδη συγκροτήσει τα ίδια τα όργανα, πολλά πανεπιστήμια δεν έχουν εκπονήσει σχέδιο ασφάλειας. Ειδικότερα, το ΕΜΠ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Επίσης χωρίς σύστημα και κανονισμό ελεγχόμενης πρόσβασης, όπως ορίζει νόμος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Τα ιδρύματα που έχουν ολοκληρώσει πλήρως τη διαδικασία είναι εν τέλει τα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πανεπιστήμιο Ιονίου.

«Οι καλοθελητές»…

Όπως συμβαίνει σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της Παιδείας και της Μόρφωσης στον τόπο μας, αρωγός στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου είναι πάντοτε η ιδιωτική πρωτοβουλία…

Έτσι, πριν λίγο καιρό, το υπουργείο Παιδείας με μεγάλη χαρά δέχτηκε το «τεράστιο» δώρο εφοπλιστή για την τοποθέτηση τουρνικέ και συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου στα πανεπιστήμια, αξίας 750.000 ευρώ.

Τη… γενναιόδωρη χορηγία για τις ανάγκες -πάντοτε- της «εκπαίδευσης» και της «μόρφωσης» της νεολαίας ανέλαβε το κοινωφελές ίδρυμα «Αιγέας ΑΜΚΕ» του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, ο οποίος τυγχάνει να είναι και πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους.

…και οι «τραμπούκοι» φοιτητές

Το κυβερνητικό σχέδιο, με σφραγίδα Κεραμέως, για την αναβάθμιση των ΑΕΙ περιλαμβάνει λοιπόν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την εγκατάσταση συστήματος τουρνικέ και καμερών στις εισόδους και στους χώρους των ΑΕΙ.

Θα πρέπει όλοι μας να προβληματιστούμε αν τα πραγματικά προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ είναι αυτά πάνω στα οποία «πατάει» η κυβέρνηση για να οικοδομήσει το δικό της αφήγημα και να προωθήσει τα «θέλω» της.

Είναι πράγματι οι χώροι των πανεπιστημίων «ξέφραγο αμπέλι», με τόσο έντονη παραβατικότητα και περιστατικά τραμπούκικης συμπεριφοράς φοιτητών;

Μήπως τα αληθινά προβλήματα των πανεπιστημίων είναι άλλα;

Η διαχρονική υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε προσωπικό, οι απαρχαιωμένες και κακοσυντηρημένες υποδομές, η σχεδόν ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα και προσφάτως η ανεπάρκεια των μέτρων για την πανδημία και την ομαλή λειτουργία των σχολών.

Οι μαζικές και δυναμικές αντιδράσεις όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας και του φοιτητικού κινήματος τον προηγούμενο καιρό, εν μέσω πανδημίας, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να βάλει τα σχέδιά της στο «πάγο».

Τώρα φαίνεται ότι επανέρχεται δριμύτερη και αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίησή τους.

Αποφασισμένοι πάντως να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή ελευθερία και μόρφωση φαίνονται και οι φοιτητικοί σύλλογοι.

«Η εγκατάσταση του συστήματος τουρνικέ στις εισόδους των ΑΕΙ σε συνδυασμό με τις προσλήψεις των ΟΠΠΙ και τις εξαγγελίες ότι θα μπουν στις σχολές μας το νέο έτος, τις μονάδες ασφαλείας των ιδρυμάτων που έπρεπε να ιδρυθούν αλλιώς το υπουργείο Παιδείας, δια στόματος Συρίγου, θα πετσόκοβε τη χρηματοδότηση, δείχνει ότι δεν μάθανε τίποτα από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων το 2020-21! Δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει κανένα μέτρο για την διασφάλιση της υγείας μας και την ενίσχυση της», τονίζουν σε μια από τις ανακοινώσεις του συντονιστικού τους οργάνου.

«Όλα αυτά δεν θα τους περάσουν! Το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, μέσα από τους φοιτητικούς σύλλογος, όπως έκανε και την άνοιξη με την ψήφιση του νόμου, όπως έκανε πάντα, θα εμποδίσει και αυτή την αυταρχική κίνηση του υπουργείου και κάθε προσπάθεια εφαρμογής του ψηφισμένου νόμου!», προσθέτουν.

Διαβάστε επίσης:

Στην Ελλάδα του #metoo και των αυξανόμενων γυναικοκτονιών, οι έφηβοι… τραπάρουν με «Chinchilla» (Videos)

Ουκρανία ώρα μηδέν: Από τις απειλές Μπάιντεν και Πούτιν έως τον ρόλο της Ελλάδας και την «σφήνα» της Τουρκίας

Μάντζος στο topontiki.gr: «Το ΚΙΝΑΛ είναι απέναντι στον ελιτισμό της ΝΔ και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ»

Keywords
αει, αστυνομια, αει, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, υπουργείο παιδείας, ελασ, κομοτηνη, twitter, γκλοπ, αθηνα, ασοεε, ΑΠΘ, ντου, Πρωτοχρονιά, οπκε, εμπ, κρητη, θεσσαλονικη, ελλαδα, συριζα, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2013, χαροκοπειο, πολυτεχνειο, δημοκριτειο, ασοεε, εμπ, ημερησια, οικονομικο πανεπιστημιο αθηνων, σχολες, υπουργείο παιδείας, ωρα, ανοιξη, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, γκλοπ, δευτερο, δυστυχως, δειχνει, διοικητης, δωρο, εδαφος, ευρω, εκπαιδευση, ελασ, ελευθερια, επρεπε, ετος, ιδια, ιδρυση, ιδρυμα, καμερες, καποδιστριακο, κυβερνηση, κινηση, λειτουργια, μεριμνα, μηδεν, παντα, οπκε, παντειο, πανεπιστημιο αιγαιου, πανεπιστημιο αθηνων, πανεπιστημιο ιωαννινων, πανεπιστημιο πατρων, πεμπτη, πουτιν, προβληματα, προσληψεις, ρολο, συλλογοι, σφραγιδα, σχεδια, σχεδιο, τρια, υλοποιηση, φαινονται, χαρα, ασφαλεια, βηματα, επεισοδια, εθνικο, υπουργειο, εισβολη, κυριακου, ομαδες, οργανα, πληροφοριες, υγειας, χειροπεδες
Τυχαία Θέματα
ΑΕΙ, Αναβάθμιση, Παιδείας,aei, anavathmisi, paideias