Αχτσιόγλου: Νομοθετική ρύθμιση για συντάξεις χηρείας και νέο πρόγραμμα για «μπλοκάκια»

ΕΛΛAΔΑ

Νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των συντάξεων χηρείας προανήγγειλε η Έφη Αχτσιόγλου από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής. «Θα φέρουμε ρύθμιση που θα διευθετεί το ζήτημα γιατί όντως υπάρχει πρόβλημα. Το κατανοουμε και θα το αντιμετωπισουμε. Πρέπει να κατανοήσετε ότι είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης. Το διαπραγματευόμαστε και δεσμευόμαστε ότι θα φέρουμε ρύθμιση» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας στην τοποθέτηση της στην συζήτηση επερώτησης βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον ΕΦΚΑ.

«Γνωρίζουμε

ότι δεν είναι εύκολο να αντιστραφεί μια πορεία διάλυσης χρόνων. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι έχουμε καταφέρει να γυρίσουμε σελίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Έφη Αχτσιόγλου. Τόνισε μάλιστα πως «με τη μεταρρύθμιση που υλοποιούμε, βάλαμε κανόνες στο σύστημα, πληρώσαμε ληξιπρόθεσμα, κλείσαμε πληγές του παρελθόντος και σήμερα δουλεύουμε για να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο, να αναβαθμιστεί το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία».

Σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου «το φαινόμενο εκείνο όπου πίσω από το ‘’μπλοκάκι’’ κρύβεται η εξαρτημένη εργασία» απότελεί ένα από τα βασικά προβλήματα από τα οποία ταλανίζεται η ελληνική αγορά. «Αποτελούσε ένα πρόβλημα απέναντι στο οποίο συνειδητά οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκλειναν τα μάτια. Εμείς αποφασίσαμε να το αντιμετωπίσουμε και μέχρι σήμερα συνολικά 36.000 εργαζόμενοι με ‘’μπλοκάκι’’ εντάχθηκαν στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, και έχουν ευνοηθεί καθώς πληρώνουν κατά τα 2/3 χαμηλότερες εισφορές». Η Έφη Αχτσιόγλου προανήγγειλε μάλιστα πως τις επόμενες μέρες «τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για όσους ‘’εργοδότες’’ επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό, συνολικού προϋπολογισμού 156 εκ ευρώ, από το οποίο θα ευνοηθούν 40.000 εργαζόμενοι».

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας «για πρώτη φορά το υπουργείο Εργασίας έχει σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχουμε καταφέρει να βάλουμε τάξη στο χάος που δημιουργήθηκε επί 40 χρόνια». Η αρμόδια υπουργός σημείωσε ακόμα πως «πλέον έχουμε στα χέρια μας για πρώτη φορά ένα ενιαίο διορθωμένο μητρώο, όπου το 99,9% των εγγραφών είναι ορθές, όταν, τη στιγμή που προχωρήσαμε στην ενοποίηση των μητρώων, βρέθηκαν 28,8 εκατ. εγγραφές ασφαλισμένων από όλα τα πρώην ταμεία, παρά το γεγονός ότι όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, το προσωπικό των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν μειωμένο κατά 30%, σε σχέση με το 2010».

Η Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «τρομολαγνεία» γύρω από το ασφαλιστικό πριν την ψήφιση του που στηρίχθηκε, όπως είπε, σε ατεκμηρίωτα στοιχεία. «Γι αυτό και όσοι την υπερασπίστηκαν εκτίθενται διαρκώς», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας πως «το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών και το 90% των αγροτών πληρώνει λιγότερα απ’ ότι με το προηγούμενο σύστημα, κι αυτό δεν είναι υπόθεση ή εκτίμηση αλλά κάτι που επιβεβαιώνουν τα ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί στους επαγγελματίες αλλά και οι ίδιες οι επαγγελματικές ενώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ

ΑχτσιόγλουΒουλήΕΦΚΑμπλοκάκιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα