WSJ: Τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα δεν πλήρωνε το ΔΝΤ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεδομένου ότι η Ελλάδα αναζητά ρευστότητα για να καλύψει επικείμενες πληρωμές και καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει, μία πιθανή επιλογή θα ήταν να σπρώξει στο μέλλον την αποπληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Η ελληνική κυβέρνηση, σε αυτό το σημείο, δεν φαίνεται

να σκέφτεται ότι μία τέτοια προοπτική θα ήταν η ιδανική, καθώς θα έστελνε ιδιαίτερα αρνητικά μηνύματα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους αφανείς κανόνες του ΔΝΤ, επιτρέπεται σε μία χώρα να συγκεντρώσει τις οφειλές της σε ένα λογαριασμό που θα αποπληρωθούν αργότερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτομάτως οι οφειλές θα χαρακτηριστούν ως ληξιπρόθεσμες.

Η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να αποπληρώσει προς το ΔΝΤ, δόσεις ύψους 1,7 δισ. δολαρίων μέσα στον Ιούνιο. Εάν η ελληνική κυβέρνηση επιλέξει να μην πληρώσει, θα το κάνει για να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο των συνομιλιών.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η Ελλάδα έχει καταθέσει ένα τέτοιο αίτημα προς το ΔΝΤ ή έστω εάν υπάρχει διερευνητική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρει η εφημερίδα.

Μία τέτοια ενέργεια από την ελληνική κυβέρνηση θα γινόταν για να κερδίσει χρόνο και παραχωρήσεις από την Ευρώπη λέει στην εφημερίδα ο Jacob Kirkegaard, του Peterson Institute for International Economics στην Washington.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι πιο πιθανό, η Ελλάδα να είναι σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα αποθέματα της χώρας.

Αυτό θα έδινε στον Αλέξη Τσίπρα πολιτική κάλυψη για τη συμφωνία και θα μπορεί να υποστηρίξει ότι πάλεψε μέχρι τέλους.

Αλλά, συμπληρώνει η εφημερίδα, δίνοντας παράταση στην οικονομική αβεβαιότητα και παρατείνοντας την επίτευξη συμφωνίας θα μπορούσε να επιδεινώσει την κρίση στην Ελλάδα και να αυξήσει το ποσό που χρειάζεται η χώρα για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό. Κάτι που θα συνοδεύονταν με μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες και περισσότερη λιτότητα.

«Και αυτό δεν θα άλλαζε το δεδομένο ότι η πραγματική καταληκτική προθεσμία είναι οι αποπληρωμές προς την ΕΚΤ» λέει στην εφημερίδα ο Kirkegaard.

Ταυτόχρονα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τους φόβους των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει πριν από την επίτευξη συμφωνίας.

Το πιθανό κόστος για τη Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα σημαίνει ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να αφήσει στο ράφι την επιλογή να μην αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ.

ΔΝΤ. Wall Street Journalαποπληρωμή ΔΝΤδόση ΔΝΤχρεοκοπίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα