«The Red Bank. James Joyce: Τα τετράδιά του, των Ελληνικών», η ταινία της Βουβούλας Σκούρα, στο Φεστιβάλ Bloomsday

ΕΛΛAΔΑΚΟΣΜΟΣ

«Οι Έλληνες μού έφεραν πάντα τύχη» έγραφε ο Τζέιμς Τζόις στην εκδότρια, πολιτική ακτιβίστρια και στενή φίλη του, Χάριετ Σω Γουίβερ.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας και η Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης παρουσιάζουν στο κοινό της ιταλικής πόλης την ταινία της Βουβούλας Σκούρα «The Red Bank. James Joyce: Τα τετράδιά του, των Ελληνικών», στις 18 Ιουνίου στο Μουσείο Palazzo Gopcevich (Sala Bobi Bazlen).

Η

προβολή, παρουσία της σκηνοθέτιδας, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Bloomsday 2016, όπου εορτάζεται σε πολλές πόλεις του κόσμου, η αφηγηματική περιπλάνηση του Λέοπολντ Μπλουμ, κεντρικού ήρωα στον «Οδυσσέα», στους δρόμους της ιρλανδικής πρωτεύουσας, στις 16 Ιουνίου 1904.

Γυρισμένο εν μέρει στην Τεργέστη, εμπνευσμένο από το 8ο κεφάλαιο του «Οδυσσέα» (τους «Λαιστρυγόνες»), το ταξίδι της Βουβούλας Σκούρα πλέκει τα λόγια του Τζόις και της ποιήτριας Μαντούς Αραβαντινού, τις εικόνες της Τεργέστης με εκείνες του Λονδίνου, της Ν. Υόρκης και της Αθήνας, το άκουσμα των ελληνικών με αυτό των αγγλικών, το παρόν με τον μύθο.

«Το ντοκιμαντέρ ξεκινά στην Τεργέστη. Bloomsday, 16 Ιουνίου 2013» εξηγεί η σκηνοθέτης, Βουβούλα Σκούρα ενώ περιγράφει για το βιβλίο: «O χορός σε αργή κίνηση, διακόπτεται από κείμενο. Αποδομώντας το σώμα, το μετατρέπουμε σε μνήμη: του σώματος, της ζωής, των κειμένων».

Οι αναφορές στον Τζόις και την Μαντώ Αραβαντινού, σε συνδυασμό με τον διαγώνιο τεμαχισμό της εικόνας, ακυρώνει τον ρεαλισμό του τοπίου, συμπεριλαμβανομένου και του χώρου/μελέτης του Αφηγητή.

Ως επιστέγασμα, η επιστολή του Joyce «Μια αίτηση δανείου σε γλώσσα ελληνική» λειτουργεί ως έγκαιρη καταγγελία.»

Η σύνθετη περιγραφή του 8ου κεφαλαίου του «Οδυσσέα» (των «Λαιστρυγόνων») από τον καθηγητή Βαγγέλη Ιντζίδη, μας καθοδηγεί σε αυτό το ταξίδι στα «Τετράδιά του, των Ελληνικών» και πολύ περισσότερο μας δελεάζει σε διαδρομές σε πόλεις, όπως της Τεργέστης, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και της Αθήνας, και σε γλώσσες, όπως τα ελληνικά και τα αγγλικά.

Τζέιμς ΤζόιςΦεστιβάλ Bloomsday 2016Βουβούλα Σκούρα«The Red Bank. James Joyce: Τα τετράδιά τουτων Ελληνικών»Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα