Telegraph: Πώς στήθηκε ο μηχανισμός Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια μικρή ομάδα στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών χάκαρε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σχεδίαζε ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών το οποίο μπορούσε με το πάτημα ενός κουμπιού να γυρίσει από το ευρώ στη δραχμή, γράφει η Βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Αυτές οι αποκαλύψεις προκάλεσαν θύελλα στην Αθήνα και επιβεβαιώνουν πόσο κοντά στη λήψη δραματικών μέτρων έφθασε η Αθήνα, πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί μία τέτοια κατάσταση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γράφει η εφημερίδα, αποκάλυψε σε μία ομάδα επενδυτών στο Λονδίνο, ότι μία πενταμελής ομάδα, υπό τον έλεγχό του δούλευε για μήνες ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη δημιουργία ρευστότητας σε ευρώ αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέκοπτε τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως και έκανε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η Telegraph, επικαλείται τη διαρροή στην εφημερίδα «Καθημερινή». «Ο πρωθυπορυγός» λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης, μία εβδομάδα μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο, «πριν κερδίσουμε τις εκλογές μου είχε δώσει το “πράσινο φως” να δουλέψω πάνω σε ένα σχέδιο Β. Και δημιούργησα μία μικρή και ικανή ομάδα και έπρεπε να δουλέψουμε σε καθεστώς πλήρους μυστικότητας για προφανείς λόγους».

Η Telegraph γράφει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε προσλάβει ειδικούς από το πανεπιστήμιο του Columbia για να συμβάλλουν στο σχέδιο. Η εφημερίδα αναπαράγει το θέμα με το χακάρισμα των λογαριασμών, και φιλοξενεί δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος τονίζει ότι κάποια στοιχεία των δημοσιευμάτων είναι πραγματικά, αλλά τα περισσότερα έχουν διαστρευλωθεί».

«Το θέμα είναι ότι θέλουν να με παρουσιάσουν ως αδίστακτο υπουργό Οικονομικών, και μου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για προδοσία. Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να ακυρώσουν τους πρώτους πέντε μήνες της κυβέρνησης και το βάλουν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας» λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα.

«Έχουν τελείως διαστρεβλώσει το σκοπό μου για την παράλληλη ρευστότητα. Ήμουν πάντα αντίθετος με τη διάλυση του ευρώ, επειδή δεν ξέρουμε ποιες σκοτεινές δυνάμεις θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στην Ευρώπη» προσθέτει ο υπουργός.

Η εφημερίδα γράφει ότι στόχος ήταν να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία με πληρωμές με IOUs όπως έγινε στην Καλιφόρνια μετά την κατάρρευση της Lehman. Ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ρευστότητα για να ανταπεξέλθει στον οικονομικό στραγγαλισμό από την ΕΚΤ.

Το σύστημα ήταν έτοιμο να λειτουργήσει αλλά ποτέ δεν πήρε το «πράσινο φως» από τον πρωθυπορυγό, γράφει η Telegraph.

ΒαρουφάκηςΔραχμήTelegraphHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα