«Teddy Bear»: Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του Ισραήλ για τα τούνελ της Γάζας και τους ελεύθερους σκοπευτές

Τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα δαιδαλώδη τούνελ, τους στενούς δρόμους, τις παγίδες και τους ελεύθερους σκοπευτές που υπάρχουν στη Γάζα αναζητούν οι ισραηλινοί επιτελείς του στρατού ενόψει της χερσαίας εισβολής στη Γάζα, μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου προς τους Παλαιστινίους να εκκενώσουν την πολύπαθη περιοχή.

Σε αυτό το περιβάλλον, η θωρακισμένη μπουλντόζα D9R, με το χαϊδευτικό παρατσούκλι Doobi ή “Teddy Bear”, θα είναι απαραίτητη για μια επιτυχημένη επίθεση.

Μια χερσαία επιχείρηση στις πυκνές κατοικημένες συνοικίες του παλαιστινιακού θύλακα θα απαιτήσει εξειδικευμένο εξοπλισμό

για να ανοίξει το δρόμο για τα 300 άρματα μάχης και τους 173.000 στρατιώτες που συγκεντρώνονται στα σύνορα.

Σε περίπτωση που ξεσπάσουν μάχες, η τροποποιημένη από το Ισραήλ μπουλντόζα Caterpillar θα χρησιμοποιηθεί για την πυροδότηση ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και για την κατεδάφιση εμποδίων στο δρόμο.

Με 15 τόνους πρόσθετης θωράκισης και ενισχυμένη λεπίδα, η D9R είναι σχεδόν αδιαπέραστη από όπλα ή εκρηκτικά και θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στο να επιτρέψει στο πεζικό να προχωρήσει με ασφάλεια.

Το θηριώδες «αρκουδάκι»

Το D9R πήρε το παρατσούκλι του “αρκουδάκι” από τη στρατιωτική αργκό για κάθε είδους μπουλντόζα.
Μπορεί να φιλοξενήσει ένα πλήρωμα δύο στρατιωτών στο θωρακισμένο πιλοτήριο του – έναν οδηγό και έναν διοικητή – όπου το αλεξίσφαιρο γυαλί τους προσφέρει προστασία από πυρά ελεύθερων σκοπευτών και πολυβόλων.
Το 2015, το D9R αναβαθμίστηκε με «θωράκιση με λάμες» για να προσφέρει στο όχημα μεγαλύτερη προστασία από τις ρουκέτες (RPG) που χρησιμοποιούσε ευρέως η Χαμάς σε προηγούμενες συγκρούσεις.

Η θωράκιση slat, γνωστή και ως θωράκιση κλωβού ή ράβδου, λειτουργεί επιτρέποντας στο ευαίσθητο άκρο του πυροκροτητή της ρουκέτας να περάσει πριν παραμορφώσει το σώμα της εκρηκτικής ύλης έτσι ώστε είτε να μην πυροδοτηθεί είτε να είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Αυτό όχι μόνο βοηθά τη μπουλντόζα να οργώσει τα εμπόδια, αλλά επιτρέπει επίσης διάφορους ρόλους υποστήριξης υποδομών, όπως το σκάψιμο τάφρων και την κατασκευή γεφυρών ή αμυντικών κατασκευών.

Coming soon: the 62t Caterpillar D9R armored bulldozer of the IDF pic.twitter.com/daMHoGNXwW

— Roy Gardiner (@RoyGardiner2500) October 10, 2023

Το «Teddy Bear» μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με τοποθετημένη εγκατάσταση πολυβόλου, εκτοξευτή χειροβομβίδων ή προβολέα καπνού για πρόσθετες δυνατότητες μάχης.
Το 2018, ο ισραηλινός στρατός άρχισε επίσης να αναπτύσσει και να λειτουργεί το D9R Panda, μια τηλεχειριζόμενη έκδοση της μπουλντόζας για πιο εχθρικά περιβάλλοντα.

Το κόστος ενός D9R δεν είναι σαφές, καθώς τα οχήματα αγοράζονται απευθείας από την Caterpillar από τον ισραηλινό στρατό και αργότερα εξοπλίζονται με την ειδική θωράκιση.

Ωστόσο, το κόστος μιας νέας μπουλντόζας Cat D9 ανέρχεται σε τουλάχιστον 900.000 δολάρια (739.624 λίρες), ακόμη και πριν γίνουν πρόσθετες αναβαθμίσεις.

Σε απάντηση στη σφαγή Ισραηλινών από τους τρομοκράτες της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη σφυροκοπήσει τη λωρίδα της Γάζας μήκους 45 χιλιομέτρων με περισσότερες από 6.000 βόμβες συνολικού βάρους 4.000 τόνων.
Οι παλαιστινιακές αρχές υποστηρίζουν ότι πάνω από 1.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Τα χαρακτηριστικά του D9R

Με το ψευδώνυμο Doobi ή «αρκουδάκι», το D9R είναι η τελευταία γενιά των θωρακισμένων μπουλντόζων D9, οι οποίες αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά από την Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη τη δεκαετία του 1950.
Έχει μήκος 26,2 πόδια x ύψος 13 πόδια x πλάτος 14,7 πόδια (8 μέτρα μήκος x 4 μέτρα ύψος x 4,5 μέτρα πλάτος) και ζυγίζει 62 τόνους.
Το όχημα είναι εξοπλισμένο με μια μεγάλη μπροστινή λεπίδα και ένα οπίσθιο εξάρτημα ripper για την εκκαθάριση εμποδίων και την πυροδότηση εκρηκτικών υλών.

Το θωρακισμένο κόκπιτ έχει χώρο για ένα πλήρωμα δύο ατόμων, το οποίο προστατεύεται από αλεξίσφαιρο γυαλί από πυρά ελεύθερων σκοπευτών και πολυβόλων.

Το D9R μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με τοποθετημένο πολυβόλο, εκτοξευτή χειροβομβίδων ή προβολέα καπνού.

Πάνω από 100 αναπτύχθηκαν στην εισβολή του 2014, μια φονική επίθεση 22 ημερών στη Γάζα από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις.

Το 2018, ο ισραηλινός στρατός αποκάλυψε το D9R Panda, μια τηλεχειριζόμενη έκδοση του οχήματος.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα έτρεξαν σε καταφύγιο μόλις ήχησαν σειρήνες (Video)

Κραυγή για βοήθεια από νοσοκομείο της Γάζας: «Αν “κοπεί” το ρεύμα, θα γίνουμε ομαδικός τάφος» – Πτώματα εκτός ψυγείου, νεογνά σε κίνδυνο

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Παγώνει» η Σαουδική Αραβία την επαναπροσέγγιση με το Τελ Αβίβ και στρέφεται στο Ιράν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Teddy Bear, Ισραήλ, Γάζας,Teddy Bear, israil, gazas