Tα «κουμπιά» του χειμώνα: Ποια είναι τα σύμβολα τους στο αυτοκίνητο και τι σημαίνουν
Μπορεί να άργησε αλλά ο χειμώνας ήρθε επιτέλους και μάλιστα πρόσφατα είχαμε και το πρώτο κύμα κακοκαιρίας, «Bora».
Οι χαμηλές θερμοκρασίες, η βροχή, η υγρασία αλλά και ο παγετός, που συχνά κάνει την εμφάνιση του κατά τις προχωρημένα βραδινές και τις πρωϊνές ώρες, ακόμα και στις νότιες / πεδινές περιοχές της χώρας, δημιουργούν προβλήματα στη χρήση του αυτοκινήτου.
Ευτυχώς για όλους μας, τα τετράτροχα προσφέρουν πλέον ένα πλήρες «οπλοστάσιο» λειτουργιών για την αντιμετώπιση αυτών των συνθηκών αλλά μαζί με
Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά τα εικονίδια και οι ενδείξεις που έχουμε πλέον στην διάθεση μας;
Ας τα δούμε αναλυτικά.
Ξεκινώντας από τα παράθυρα, το πρόβλημα που παρουσιάζουν τον χειμώνα, είναι ότι θαμπώνουν από την υγρασία.
Τα περισσότερα αυτοκίνητα, έχουν δύο συγκεκριμένα κουμπιά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ξεκινώντας από το πίσω παράθυρο, υπάρχει η λειτουργία που θερμαίνει μια ενσωματωμένη στο τζάμι σειρά αντιστάσεων, ώστε αυτό να ξεθαμπώσει. Το σύμβολο πάνω στο κουμπί, ή στην ψηφιακή ένδειξη που ενεργοποιεί την λειτουργία αυτή, είναι ένα παραλληλόγραμμο με τρεις κυματιστές γραμμές.
Σε ότι αφορά στο παρμπρίζ τώρα, υπάρχουν ορισμένα αυτοκίνητα που ενσωματώνουν επίσης αντιστάσεις στο σώμα του τζαμιού αλλά αυτό δεν είναι ακόμα κάτι διαδεδομένο σαν πρακτική. Σε κάθε περίπτωση, για να μην υπάρχει παρεμπόδιση στο οπτικό πεδίο του οδηγού, οι αντιστάσεις αυτές είναι πιο λεπτές και δυσδιάκριτες σε σχέση με αυτές που τοποθετούνται πίσω. Αν το αυτοκίνητο σας έχει τέτοια λειτουργία, το σύμβολο της είναι μια «καμάρα» με μια τεθλασμένη γραμμή να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της.
Στην συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων πάντως, το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ γίνεται με ροή ζεστού αέρα, που μέσω ειδικών αεραγωγών στη βάση του ταμπλό, οδηγείται προς αυτό.
Σε μοντέλα που «τα έχουν τα χρονάκια τους», η λειτουργία επιτυγχάνεται μέσω ρύθμισης στα κλαπέτα ανακατεύθυνσης του αέρα από το χειριστήριο που υπάρχει για αυτή τη δουλειά. Στα πιο σύγχρονα, η λειτουργία ενεργοποιείται με ξεχωριστό κουμπί, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση φέρει για σύμβολο μια «καμάρα» με τρεις κυματιστές γραμμές στο κάτω μέρος της.
Βλέπετε λοιπόν την διαφορά μεταξύ μπροστινού και πίσω παραθύρου; Ότι αφορά στις λειτουργίες θέρμανσης / ξεθαμπώματος του πίσω παραθύρου, συμβολίζεται με παραλληλόγραμμό, ενώ για το παρμπρίζ, χρησιμοποιείται η «καμάρα» και αυτό ισχύει για όλους τους κατασκευαστές.
Αυτό που δεν ισχύει για όλους τους κατασκευαστές, είναι η «στρατηγική» που χρησιμοποιούν σε ότι αφορά στην θέρμανση του παρμπρίζ. Για ορισμένους, το κουμπί με την «καμάρα» που αναφέρθηκε πιο πάνω ονομάζεται «defrost», δηλαδή αδόκιμα μεταφρασμένο «απόψυξη» και αφορά στην απομάκρυνση της παγωμένης πάχνης που σχηματίζεται τις κρύες μέρες στο παρμπρίζ των αυτοκινήτων.
Σε ορισμένα αυτοκίνητα, αυτό σημαίνει απλά θερμός αέρας από το καλοριφέρ, ενώ σε άλλα, ενεργοποίηση του κλιματισμού, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο γρήγορο. Σε άλλες περιπτώσεις επίσης, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει αν θα χρησιμοποιήσει το καλοριφέρ ή τον κλιματισμό. Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο πάντως.
Περνάμε τώρα σε άλλα στοιχεία των αυτοκινήτων που μπορεί να είναι θερμαινόμενα, όπως τα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού αλλά και το τιμόνι. Για τα καθίσματα το σύμβολο είναι… ένα κάθισμα, με αυτή την τριάδα κυματιστών γραμμών που σημαίνουν «ζέστη» για τους περισσότερους κατασκευαστές.
Πιο σπάνια, ίσως το συναντήσετε ως κάθισμα με τεθλασμένες γραμμές που συμβολίζουν αντιστάσεις. Αυτό το δεύτερο είναι πιο σωστό, αφού με αντιστάσεις επιτυγχάνεται η θέρμανση των καθισμάτων και όχι με αέρα. Για τον αέρα στα κλιματιζόμενα καθίσματα (αν το αυτοκίνητο σας έχει τέτοια λειτουργία), το σύμβολο είναι κάθισμα με ανεμιστήρα, οπότε δύσκολο να το μπερδέψετε, άλλωστε αυτό αφορά το καλοκαίρι, για δροσιά.
Ένα άλλα σημείο που μπορεί να θερμαίνεται στα αυτοκίνητα είναι το τιμόνι και το σύμβολο για αυτή την λειτουργία είναι –θα το υποθέσατε ήδη- ένα τιμόνι με κυματιστές γραμμές.
Σημαντικό στοιχείο για την ασφάλεια είναι επίσης οι εξωτερικοί καθρέπτες, οι οποίοι μπορούν επίσης να έχουν λειτουργία ξεθαμπώματος / defrost. Σε ορισμένα αυτοκίνητα, αν προσφέρουν κάτι τέτοιο στον εξοπλισμό τους, η λειτουργία αυτή επιτυγχάνεται αυτόματα, με το πάτημα του κουμπιού που αφορά το παρμπρίζ. Σε κάποια άλλα, υπάρχει σύμβολο «εξωτερικός καθρέπτης με κυματιστές γραμμές», μαζί με αυτό του παρμπρίζ, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις, η λειτουργία αυτή προσφέρεται ξεχωριστά και μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτόνομα, με αποκλειστικό κουμπί.
Κλείνουμε με κάτι το οποίο δεν αφορά «χειμερινό κουμπί / χειριστήριο» αλλά «χειμερινή ένδειξη» και αυτή είναι η προειδοποίηση πάγου. Εμφανίζεται στο ταμπλό ως αναπαράσταση παγοκρυστάλλου, μόνη της ή πλαισιωμένη από ένα γράφημα δρόμου, όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει στους ~3°C.
Σε περίπτωση που ορθά αναρωτιέστε γιατί στους 3°C και όχι στους 0°C, που είναι η θερμοκρασία στην οποία σχηματίζεται ο πάγος, η απάντηση είναι ότι η ένδειξη αποτελεί «προειδοποίηση» και όχι «αναφορά».
Πέραν αυτού, ακόμα και αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος παραμείνει σταθερά στους 3°C, υπάρχει περίπτωση σε γέφυρες ή σε σημεία που είναι εκτεθειμένα σε ρεύματα ψυχρού αέρα, να έχει ήδη σχηματιστεί πάγος.
(Πηγή: autotypos.gr)
Διαβάστε επίσης
Οι ληστές-«φαντάσματα» χτύπησαν ξανά – Έτσι κλέβουν αυτοκίνητα μέσα σε ένα λεπτό (Video)
Ιστορική μετάβαση στη Νορβηγία: Τα ηλεκτρικά ξεπέρασαν τα βενζινοκίνητα οχήματα
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Έρχονται μπαταρίες που θα φορτίζουν σε 4,5 λεπτά και θα διαρκούν για… 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- IRIS: Αυτό είναι το νέο όριο μεταφοράς χρημάτων χωρίς προμήθεια – Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Δέος: Αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το πραγματικό πρόσωπο του Άγιου Βασίλη για πρώτη φορά
- Φρίκη για τον αστυνομικό της Βουλής – Κάνει αναρτήσεις από το ψυχιατρείο δηλώνοντας «ήρεμος» και στρέφεται κατά της συζύγου του
- Το «πονηρό» κόλπο για να μην πληρώνετε πολλά όταν έχετε αυτόματη θέρμανση
- Η γη της ελιάς: Η Ειρήνη και ο Κουράκος περνούν μεγάλη κρίση στη σχέση τους
- Νέο κύμα κακοκαιρίας αύριο – Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο επίκεντρο
- Λονδίνο: Η 11χρονη Εριέττα συμμετέχει στην τελετή φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου (audio)
- Έχει αρχίσει και τα χάνει ο Γκουαρντιόλα: Είναι κλεισμένος στο γραφείο του και δεν μιλάει σε κανέναν!
- Συνταξιούχοι: Τι πραγματικά συμβαίνει με 13ο και 14ο μισθό - Σοβαρή καταγγελία
- «Είμαστε καταδικασμένοι» – Όταν το ημερολόγιο μας κάνει να… ανησυχούμε για το 2025
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τζάκρη για το νέο φορολογικό: «Οδηγεί το 90% των πολιτών να πένεται και το 10% να ευημερεί» (video)
- Tα «κουμπιά» του χειμώνα: Ποια είναι τα σύμβολα τους στο αυτοκίνητο και τι σημαίνουν
- Καιρός: Μετά τη Bora έρχεται νέα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πότε θα «χτυπήσει» την Αττική (video)
- Παπαθανάσης: Στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης η πυροπροστασία σχολείων και κτιρίων του Δήμου Αθηναίων
- Αντιμικροβιακή αντοχή: «Πάρτι» κάνουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις – 2.000 θάνατοι περίπου τον χρόνο
- «Ο Φιάκας» ξεκινά 14/12 | Κωμωδία αστειοτάτη για όλη την οικογένεια | Σκηνοθεσία: Πάνος Σκουρολιάκος
- Απαράδεκτη συμπεριφορά Μπέου: «Φτιάξτε τον ήχο μην έρθω και σας πλακώσω στα χαστούκια – Ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να πληρωθείτε» (Video)
- Αστυνομικός της Βουλής: Αρνήθηκε τα πάντα και κατηγόρησε τη γυναίκα του για ψυχιατρικά προβλήματα
- Διψήφιες αυξήσεις στα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας το 2025
- Κατέθεσε αίτηση διαζυγίου η Όλγα Κεφαλογιάννη κατά του Μάτσα

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Tα «κουμπιά» του χειμώνα: Ποια είναι τα σύμβολα τους στο αυτοκίνητο και τι σημαίνουν
- Τζάκρη για το νέο φορολογικό: «Οδηγεί το 90% των πολιτών να πένεται και το 10% να ευημερεί» (video)
- Καιρός: Μετά τη Bora έρχεται νέα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πότε θα «χτυπήσει» την Αττική (video)
- Κατέθεσε αίτηση διαζυγίου η Όλγα Κεφαλογιάννη κατά του Μάτσα
- Τέσσερις επιπλέον παραστάσεις για την Μποέμ, στις 14, 16, 19 και 23 Μαρτίου 2025, λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων των παραστάσεων Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου
- Παπαθανάσης: Στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης η πυροπροστασία σχολείων και κτιρίων του Δήμου Αθηναίων
- Νέο σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών αξιών – Θα εφαρμόζεται όταν οι δικαστικές αποφάσεις ακυρώνουν τις υπουργικές
- Αντιμικροβιακή αντοχή: «Πάρτι» κάνουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις – 2.000 θάνατοι περίπου τον χρόνο
- Διψήφιες αυξήσεις στα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας το 2025
- Hellenic Train: Επανέρχονται σήμερα τα δρομολόγια IC54-IC56 Αθήνα – Θεσσαλονίκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Δίαυλος επικοινωνίας» Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη χωρίς υποκλοπές;
- Bet Builder Ready από το Πάμε Στοίχημα για τα παιχνίδια της Premier League
- Αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη - Εντοπίστηκε εργαστήριο με πλαστούς πίνακες
- Hράκλειο: Χάλασε αγωγός της ΔΕΥΑΗ στο κέντρο της πόλης
- Π. Κουσουλός: «Είναι αδιανόητο μια μητέρα για 8 χρόνια να ανέχεται αυτή τη συμπεριφορά και να μην την έχει καταγγείλει»
- Ιταλία: Έφοδοι σε όλη τη χώρα για τη σύλληψη νεοναζιστικής ομάδας που σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις
- Shein-Temu: Έρχεται ευρωπαϊκός φόρος στα έσοδά τους;
- Ιταλία: Τέλος το check in στα Airbnb χωρίς την παρουσία του ιδιοκτήτη -Τι φοβούνται οι Αρχές
- Χωρίς τον Τσίπρα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ -Η ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου