THEON: Εξαγόρασε το 100% της Kappa Optronics
Στην εξαγορά του 100% της γερμανικής εταιρίας Kappa Optronics GmbH (KAPPA), η οποία εξειδικεύεται σε αεροπορικά και χερσαία ηλεκτροπτικά συστήματα προχώρησε η Theon International Plc (THEON).
Η αποτίμηση της συναλλαγής ανήλθε σε €75 εκατ. ενσωματώνοντας θετικό πολλαπλασιαστικό συντελεστή για τη THEON, αξιοποιώντας συνδυαστικά πόρους δανεισμού και αντληθέντα κεφάλαια από την αρχική δημόσια προσφορά
Η KAPPA ιδρύθηκε το 1978 και η έδρα της βρίσκεται στο Γκέτινγκεν της Γερμανίας. Η εταιρία δραστηριοποιείται στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης, έχοντας υιοθετήσει ευέλικτο επιχειρηματικό μοντέλο, επικεντρωμένο στο σχεδιασμό, τη συναρμολόγηση και τη διασφάλιση ποιότητας ηλεκτροπτικών συστημάτων, ενώ οι διοικητικές και διαχειριστικές της λειτουργίες βρίσκονται σε πλήρη σύγκλιση με αυτές της THEON.
Αξιοποιώντας μια ομάδα 60 εξειδικευμένων μηχανικών και διαθέτοντας τεχνολογία αιχμής στα ηλεκτροπτικά συστήματα για πλατφόρμες, η εταιρία είναι σε εξαιρετική θέση να συμβάλει στην ανάπτυξη των καινοτόμων προϊόντων της THEON.
Μαζί με τις θυγατρικές της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία, η KAPPA απασχολεί περίπου 200 άτομα και διαθέτει εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ.
Τα έσοδα της KAPPA το 2025 αναμένεται να ξεπεράσουν τα €37 εκατ. με το EBITDA να φτάνει περίπου τα €8 εκατ., κυρίως λόγω της δραστηριοποίησης της εταιρίας στους τομείς της άμυνας και των αυτόνομων μηχανών. Η εξαγορά αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα της ΤΗΕΟΝ και να ενισχύσει τα περιθώρια κερδοφορίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις για το EBITDA του 2026 δεν ενσωματώνουν ακόμη τον αντίκτυπο από τις πρωτοβουλίες επιχειρηματικής ανάπτυξης της THEON, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή άμεσα, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς.
Βραχυπρόθεσμα, η εταιρία έχει την ευχέρεια να επιτύχει περιθώριο EBIT ιδίου μεγέθους με αυτό της THEON, περί του 25%, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις οικονομικές κατευθυντήριες γραμμές του Ομίλου.
Η υφιστάμενη υποδομή της KAPPA, η οποία ήδη ενσωματώνει σημαντικά επενδεδυμένα κεφάλαια, απαιτεί ελάχιστες πρόσθετες κεφαλαιουχικές δαπάνες, οι οποίες βρίσκονται εντός των ορίων που προβλέπονται από τις κατευθυντήριες γραμμές της THEON. Η τρέχουσα διοικητική ομάδα της KAPPA θα παραμείνει στην ηγεσία της εταιρίας, με ισχυρά κίνητρα αποδοτικότητας με στόχο την ενίσχυση της μελλοντικής αναπτυξιακής πορείας της εταιρίας.
Η συναλλαγή, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών, υποστηρίχθηκε από την PwC, η οποία ανέλαβε τον οικονομικό και φορολογικό έλεγχο (due diligence), ενώ η Bird & Bird παρείχε νομική υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Η THEON πρόκειται να δημοσιεύσει τις προβλέψεις της για το οικονομικό έτος 2026 έως τον Οκτώβριο, ώστε να αποτυπωθεί η νέα πορεία οργανικής και εξαγωγικής ανάπτυξης, εν αναμονή της έκβασης σημαντικών διαγωνιστικών διαδικασιών στις οποίες συμμετέχει η εταιρία.
Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της THEON, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε την Kappa Optronics στον Όμιλο THEON. Η επένδυση αυτή συνδυάζει όλες τις στοχευμένες στρατηγικές μας προτεραιότητες: 1) Ενίσχυση της παρουσίας μας στη Γερμανία, σε συνέχεια των πρόσφατων επενδύσεών μας στις εταιρίες Harder Digital και Andres Industries, και του υφιστάμενου εργοστασίου της THEON Germany στο Wetzlar, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο κοινοπραξίας με την εταιρία Hensoldt. Επιπλέον, γεωγραφικά, η επένδυση αυτή μας προσφέρει – μετά την ίδρυση της THEON Belgium – ένα αρχικό σημείο εισόδου στην Ισπανία, ένα ακόμη κράτος-μέλος της ΕΕ/ΝΑΤΟ, όπου σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε την παρουσία μας για μελλοντική γραμμή παραγωγής της THEON. 2) Άμεση διεύρυνση της γκάμας των ηλεκτρο-οπτικών προϊόντων μας, με έμφαση σε αυτά για τις επίγειες και εναέριες πλατφόρμες – τομείς στρατηγικής σημασίας για τη THEON. 3) Άμεση θετική συνεισφορά στα οικονομικά αποτελέσματα, με ισχυρές προοπτικές ταχείας αύξησης των πωλήσεων μέσω αξιοποίησης του δικτύου ανάπτυξης εργασιών της THEON, εντός του 2026. 4) Και τέλος, σημαντική ενίσχυση και εμβάθυνση των δυνατοτήτων μας στην Έρευνα και Ανάπτυξη, πλαισιώνοντας την ομάδα των περίπου 80 μηχανικών που εδρεύει στην Αθήνα.
Η KAPPA δεν φέρνει μόνο προηγμένη τεχνολογία, αλλά και μια κουλτούρα καινοτομίας που ευθυγραμμίζεται πλήρως με το όραμά μας. Αναμένουμε ουσιαστικές συνέργειες κορυφαίων επιδόσεων, επιτάχυνση της συν-ανάπτυξης προϊόντων και την πολύτιμη ανταλλαγή γνώσης σε ολόκληρο το ΤΗΕΟΝ GROUP.
Πρόκειται για μία μόνο από τις πολλές στρατηγικές κινήσεις που σχεδιάζουμε. Παραμένουμε προσηλωμένοι στα σχέδιά μας για επιτάχυνση της επέκτασης σε ηλεκτροπτικά συστήματα για πλατφόρμες, τόσο οργανικά όσο και μέσω προσεκτικά αξιολογημένων εξαγορών που εναρμονίζονται απόλυτα με το προφίλ και την ταυτότητα της THEON».
Ο Sebastian Vreemann, Διευθύνων Σύμβουλος της KAPPA, δήλωσε: «Η ένταξή μας στο THEON GROUP σηματοδοτεί ένα νέο και ιδιαίτερα δυναμικό κεφάλαιο για την KAPPA. Η συνεργασία αυτή ενισχύει την αναπτυξιακή μας πορεία, διευρύνει την παρουσία μας σε σημαντικές αγορές της αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας και ενδυναμώνει τις δυνατότητες Έρευνας & Ανάπτυξης μέσω στενής συνεργασίας με τις ομάδες μηχανικών της THEON. Οι δύο εταιρίες έχουν την ίδια εταιρική κουλτούρα και προσβλέπουμε στην από κοινού αξιοποίηση νέων προοπτικών ανάπτυξης».
Διαβάστε επίσης:
METLEN: Ξεκινά τη διαπραγμάτευσή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου
Κοινοπραξία Molins – ΤΙΤΑΝ για την εξαγορά της Baupartner
Εθνική Τράπεζα: Ολοκλήρωσε με επιτυχία το stress test της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τρίκαλα: 36χρονος πέθανε ξαφνικά μπροστά στα μάτια της εγκύου συζύγου του
- Νέα Υόρκη: 40χρονος δολοφόνησε τον 34χρονο σύζυγό του μαχαιρώνοντάς τον
- Συντάξεις: Αύξηση έως και 81 € τον μήνα για το 2026 [πίνακες με ποσά]
- Μοναδικές εικόνες από την Ικαρία - Καταγράφηκαν δύο φάλαινες φυσητήρες
- «Η Ελλάδα απούσα από τις εξελίξεις» λέει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
- Καταδικάστηκαν αλλά κυκλοφορούν ελεύθερες
- Συγκλονίζουν οι νέες αποκαλύψεις για τον θάνατο της 3χρονης: Πώς η 32χρονη μητέρα προσπάθησε να κρύψει τα ίχνη της
- Δασμοί Τραμπ: Μάχη να μείνουν εκτός 10 Ελληνικά Προϊόντα
- ΟΠΕΚΑ: Ποιες μητέρες δικαιούνται επίδομα έως 1.000 ευρώ – Πώς θα κάνετε την αίτηση
- Εμπορευματικά τρένα από την Κίνα περνούν από την Τουρκία καθ' οδόν προς την Ευρώπη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Oι απαντήσεις των εργαζομένων στις δηλώσεις Κυρανάκη για την κατάργηση των τρόλεϊ
- Ανελκυστήρες: Έως και 5000 ευρώ τα πρόστιμο σε περίπτωση μη απογραφής
- Βραζιλία: Υπό κατ’ οίκον κράτηση ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου – Καταδικάζει η Ουάσινγκτον
- Φρίκη στο Μεξικό: Βρέθηκαν λείψανα 32 διαμελισμένων πτωμάτων μέσα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι
- Καιρός: Αστάθεια σήμερα με κατά τόπους βροχές και πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια – Μέχρι πότε θα κρατήσει το «σφηνάκι δροσιάς»
- THEON: Εξαγόρασε το 100% της Kappa Optronics
- Επίδομα αδείας: Καταβολή πριν τη έναρξη της καλοκαιρινής αδείας – Πρόστιμο και ποινικές διώξεις αν δεν καταβληθεί
- Ρέθυμνο: Παραιτείται η μοναδική παιδοψυχίατρος στη Δυτική Κρήτη – Καταγγέλλει απάνθρωπες και κακοποιητικές συνθήκες
- H NASA ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα στη Σελήνη
- Τζόυς Ευείδη για πλαστικές: «Θέλω να μεγαλώνω με αξιοπρέπεια, θα ήταν γελοίο να θέλω να μοιάσω 25 ετών»
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- THEON: Εξαγόρασε το 100% της Kappa Optronics
- Κέιτι Πέρι: Θαυμάστριά της λιποθύμησε πάνω στη σκηνή – Viral η αντίδραση της τραγουδίστριας (Video)
- Νέα θερμοκρασία ρεκόρ στην Ιαπωνία – Η υψηλότερη στην ιστορία της χώρας
- Κομοτηνή: Αστυνομικός χαστούκισε (!) συνάδελφό του μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο
- Ρέθυμνο: Παραιτείται η μοναδική παιδοψυχίατρος στη Δυτική Κρήτη – Καταγγέλλει απάνθρωπες και κακοποιητικές συνθήκες
- «Η Γη της Ελιάς»: Κυκλοφόρησε το καθηλωτικό τρέιλερ της πέμπτης σεζόν (Video)
- H NASA ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα στη Σελήνη
- Τζόυς Ευείδη για πλαστικές: «Θέλω να μεγαλώνω με αξιοπρέπεια, θα ήταν γελοίο να θέλω να μοιάσω 25 ετών»
- Μεξικό: Εκτέλεσαν εισαγγελέα στη μέση του δρόμου (photos/videos)
- Εντυπωσιακό και σπάνιο θέαμα στην Ικαρία – Καταγράφηκαν φάλαινες φυσητήρες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φαίη Σκορδά: Ποιος στενός της συνεργάτης φεύγει οριστικά από το Buongiorno
- Προμαχώνας: Υπό μερικό έλεγχο φωτιά που ξέσπασε σε επιχείρηση ξυλείας
- Συνταγή: Μilkshake black forest -Η λαχταριστή τούρτα μεταμορφώνεται σε δροσερό ρόφημα
- Ηράκλειο: 27χρονη κατήγγειλε τον 64χρονο σύντροφό της για ενδοοικογενειακή βία μέσω TikTok αλλά… τα πήρε όλα πίσω
- Αναστολή της διαπίστευσης για 6 μήνες σε εταιρεία πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων
- Επίδομα αδείας: Πρόστιμα έως 2.000 ευρώ για τους εργοδότες – Όσα πρέπει να γνωρίζετε
- 5 Αυγούστου: 5 γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα
- Στη Θεσσαλονίκη ο Γ.Βρούτσης, θα έχει συναντήσεις με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και την ΚΑΕ Άρης
- Πολιτική αντιπαράθεση Μηταράκη, Νικολαΐδη και Αλεξιάδη για την εξωτερική πολιτική
- Γαϊτανάκι ευθυνών για τον πνιγμό της 12χρονης στη Ροδόπη: «Δεν ξεκινούσε το ασθενοφόρο»



